Potrivit tion.ro procurorii DNA povestesc că, Laszlo Andras Lihor-Laza, șeful Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul DGASPC Timiș, ar fi luat mită de la mai multe persoane pentru a întocmi „formalitățile necesare obținerii indemnizației de încadrare în grad de handicap, în baza unor documente false, persoanele în cauză nefiind îndreptățite să beneficieze de aceste drepturi”.
Șeful de serviciu din cadrul DGASPC Timiș ar fi încasat, prin intermediari, în perioada 2015-2020, sume de bani cuprinse între 2000 și 5000 de euro de persoană.
„Concret, la data de 04 octombrie 2020, suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi primit, de la un intermediar, suma totală de 1600 de euro și produse alimentare, reprezentând o parte din suma totală pe care ar fi trebuit să o primească pentru întocmirea formalităților de încadrare în grad de handicap pentru două persoane.
La data de 08 noiembrie 2020 suspectul Lihor-Laza Laszlo Andras a primit în scopul anterior menționat, printr-un alt intermediar, sumele de 2000 de euro și 1900 lei, pentru întocmirea formalităților de încadrare în grad de handicap a unei persoane cu domiciliul într-un alt județ, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
De asemenea, la data de 08.11.2020 s-au efectuat două activități de constatare a infracțiunii flagrante cu privire la momentul în care doi dintre intermediarii suspectului Lihor-Laza Laszlo Andras au primit sume de bani și documente pentru a le remite susnumitului”, transmit procurorii DNA.
Vestea că la Timișoara se pot obține certificate de handicap contra-cost a ajuns rapid și în alte județe. Astfel, spun procurorii, persoane care nu locuiesc în județul Timiș și-au stabilit provizoriu reședința aici pentru a putea obține ilegal certificatele.
„Obținerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte județe și-au stabilit provizoriu reședința în jud. Timiș, pentru a putea obține un astfel de certificat (ex. din județele Caraș-Severin, Hunedoara, Bistrița Năsăud).
Asemenea certificate fac ca beneficiarii lor să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap care nu li se cuvin, dar și alte facilități conferite de lege, existând suspiciunea că, până în prezent, prejudiciul estimat adus bugetului de stat este de peste 2.000.000 lei/an.
De asemenea, a mai rezultat că, începând cu luna martie 2020 (pe perioada stării de urgență și a stării de alertă) persoane care ar fi obținut în mod ilegal certificate de încadrare în grad de handicap ar fi depus la primăriile de domiciliu (din județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Bistrița Năsăud) documentația necesară și pentru obținere de facilități acordate pentru prevenirea și combaterea infectării cu virusul ”SARS-CoV2-(COVID 19)”, transmit procurorii DNA.
Laszlo Andras Lihor-Laza a fost reținut pentru 24 de ore și urmează să fie prezentat magistraților cu propunere de arestare preventivă. Mai mult, procurorii anunță că efectuează acte de urmărire penală și față de complicii care au intermediat mita între șeful de serviciu și cei care încercau să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap.
Trimite articolul
XPlm. statul sa se indrepte impotriva acestui gunoi si toti banii pe care statul ia platit puturosilor ca pensii de handicat sa fie recuperati de la acest gunoi , simplu ca buna ziua !!! doar sa fie pusi la plata 10 sau 20 dintre aceste rebuturi care fac asemenea magarii datorita functiilor , sa vedem daca se mai elibereaza certificate de handicap ca hartia igienica la Kaufland !
De aia pt adevaratele persoane cu handicap umblii mult si bine si cu pus bețe în roate sa -i serveasca pe cei fara handicap.
Trebuie ridicate si mizerile din Arad
Pana la eliberarea unui certificat, mulți angajati își pun semnătura. O echipa de la dgaspc și o alta echipa de la comisie. Nu putea un singur om sa elibereze.
Durere, știu și eu un caz pe rol la Judecătoria Arad mai exact dosarul cu numărul de înregistrare 18202/55/2019 care in prima fază era cu nr 5729/3221/2019 . Pe scurt o familie de romi care ocupă abuziv un apartament în centrul orașului sunt judecați pentru evacuare dar se pare că domnul Judecător care se ocupă de caz face presiuni asupra funcționarilor Serviciului Fond Locativ pentru a le acorda locuinta.Este posibil să cîștige cineva un proces cu Primăria,cînd aceste persoane a spart practic o locuință, au stat pe gratis și o vor și dobîndi printr-o Instanță!Cît de corupți sunt acesti oameni Judecători etc toți cei care au cunoștință de cauză!!!