Nu este niciun secret că lumea în care trăim a atins în ultimii ani praguri ameninţătoare ale valorilor climatice, dar se pare că omenirea se îndreaptă alert către o adevărată criză existenţială, relatează The Guardian.
Specialiştii au urmărit cu atenţie tendinţele climatice ale căror efecte devin tot mai evidente chiar şi pentru oamenii obişnuiţi. Riscurile alarmante includ posibilitatea declanşării unui dezastru natural de dimensiuni colosale iar experţii anunţă o stare de criză planetară.
Punctele critice vor fi atinse atunci când impactul încălzirii globale va deveni imposibil de combătut sau atenuat. În trecut, atingerea temperaturii de 5°C în zonele arctice era considerat un prag critic, însă limitele au fost coborâte recent la 2° sau chiar 1° C, a relatat The Guardian.
La nivelul întregii Planete, temperaturile au crescut cu aproximativ 1°C din cauza emisiilor de gaze care sunt în continuă creştere. Oamenii de ştiinţă avertizează că se poate declanşa o adevărată cascadă de evenimente cu un puternic impact negativ asupra vieţii pe Pământ. Specialiştii solicită urgent demararea acţiunilor de protejare a mediului în toată lumea: „Stabilitatea planetei este în pericol. Avem nevoie de fapte, nu vorbe.”
Profesorul Tim Lenton de la Universitatea din Exeter spune: „Ca om de ştiinţă, prezint lucrurile exact aşa cum sunt. Nu încerc să creez panică”, adăugând că este vorba despre o problemă deosebit de gravă în rezolvarea căreia ar trebui să ne implicăm cu toţii.
The Guardian accentuează faptul că iminentul colaps al stratului de gheaţă va ridica nivelul apelor considerabil. De asemenea, specialiştii au anunţat pierderea a 17% din pădurile amazoniene în ultimii 50 de ani, dar şi riscul dispariţiei coralilor.
Studiile atrag atenţia asupra modificării continue a acestor puncte–limită, care pot influenţa dramatic viaţa pe Pământ într-un timp mai scurt decât era prevăzut. A devenit o prioritate să menţinem climatul în limitele prielnice supravieţuirii, cât mai departe de punctele critice dincolo de care nu se va mai putea face nimic.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
XAdevarat ca padurile Amazoniene sunt ,, plamanul planetei ,, insa ma intreb de ce omenirea se limiteaza doar a arata la defrisarile ce se produc acolo ? de ce padurile tuturor statelor nu se mentioneaza in studiile legate de incalzirea globala , sau alea nu au importanta ?????? Cred ca oamenii trbuie constientizati ca fiecare stat poate si trebuie sa puna umarul in aceasta lupta impotriva ingalzirii globale , limitarea exploatarilor forestiere , reducerea poluarii din industrie , si casnice , interzicerea unor substante care favorizeaza incalzirea globala , interzicerea experientelor militare care cred ca au cam unul din cele mai mari procente in aceasta chestie etc.etc. …. o sa ne trezim ca copiii nostri vor mai vedea zapada doar in poze , de un climat confortabil vietii doar cu sistemele de climatizare , iar de calitatea aerului ….. nu are rost sa mai vorbim .