Raportul privind statul de drept din 2022 al Comisiei Europene menţionează că media din România se confruntă cu probleme precum faptul că “transparenţa asupra acţionariatului media continuă să fie incompletă” şi înrăutăţirea situaţiei privind ameninţările, cazurile de hărţuire şi violenţă împotriva jurnaliştilor.
Întrebată dacă noile instrumente legislative propuse de Comisia Europeană anul trecut – precum Directiva UE anti-SLAPP şi European Media Freedom Act – şi aflate în prezent în curs de adoptare la nivel european sunt suficiente pentru a aborda aceste probleme, Vera Jourova a răspuns afirmativ, precizând în acelaşi timp că aşteaptă mai mult de la statul român până atunci.
“În lege sunt abordate, dar bineînţeles, mi-aş dori ca aceste probleme să fie abordate în viaţa reală. România are încă spaţiu pentru a face ceva fără a fi împinsă de la spate de legea UE. Am fost în ţară şi vreau să vin nou din cauza chestiunilor judiciare şi, bineînţeles, este în interesul României să arate progrese în raportul privind statul de drept din iulie acest an faţă de cel din 2022”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă.
“Vom evalua obiectiv situaţia. Am vorbit cu jurnaliştii din România, am discutat cu autoritatea legală de reglementare, situaţia acolo nu este foarte roză şi este mult loc de îmbunătăţiri”, a adăugat Vera Jourova.
Sursa: AGERPRES
Citește și:
Trimite articolul
XIete scart sa nu zic altfel
cei ce conduc aceasta UE impun uneori niste lucruri ce nu concorda cu datinile obiceiurile si conditiile geografice
ale statelor membre incercand sa isi impuna ideile lor nu toate conforme cu datinile obiceiurile popoarelor membre UE
Exemple? destule de nu incap pe pagina asta
Sa nu mai zic de situatia din agricultura zootehnie
vezi si gospodariile taranesti cu datini de sute de ani,
se doresc mancaruri preparate din insecte ,in loc de carne de porc vita sau pasare, reducerea septelului de vaci pe motiv ca vacile polueaza etc, industria alimentara , sistemul sanitar ( vezi achizitionare de milioane de doze de vaccin restictiile impuse in asa zisa pandemie si vaccinarea obligatorie anticovid) , s.a.m.d.
Dar cand e vorba de intrarea Romaniei in Schengen domnii sefi ai UE tac chitic. Si ne mai miram ca dupa Anglia in multe state UE bantuie ideia de EXIT!