Potrivit bihon.ro, în spitalele din Oradea, roboții vor pregăti medicamentele pacienților, pe baza rețetei electronice scrise de medici direct pe tablete atunci când consultă pacienții. Acest lucru se va întâmpla după ce va fi pusă în funcțiune farmacia robotizată digitalizată din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor. Modelul este unul european, zice dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean din Oradea.
Unul dintre avantajele farmaciei robotizate digitalizate este trasabilitatea, spune acesta.
„Am comparat trei sisteme de farmacii care se folosesc în Europa. Am ajuns la o formă finală prin care vrem să realiza un hub logistic, unde vor fi aduse medicamentele, materialele sanitare în cantitate mare, unde vor fi sortate de niște roboți, în așa fel încât să fie doze unice. Acestea se vor trimite în staționare. Aici, vor exista alți roboți care vor aduna, într-un singur loc, toate medicamentele necesare pacienților, cu codul de bară pentru a ști termen de expirare, numele medicamentului, gramajul care este pentru fiecare medicamente, la fel și automate pentru fiolaje și antibiotice care sunt în flacoane”, a spus dr. Carp.
Avantaje
Această farmacie digitalizată va crea o serie de avantaje pentru sistem, este de părere șeful spitalelor din Oradea.
„Nu vom mai avea medicamente expirate, vom ști în fiecare moment cum stăm. Putem foarte repede să furnizăm acele medicamente pe secții și, bine-nțeles, returul se poate executa în așa fel încât dacă rămân medicamente, nu vor fi distruse sau aruncate, ci vor intra în circuitul farmaciei. Noi am depus un proiect în acest sens și probabil vom avea rezultatul în luna noiembrie – decembrie. Cred că va fi prima farmacie digitalizată în totalitate din România și cred că va fi un câștig pentru spital”, a spus dr. Carp.
Proiectul de digitalizare implică și o mai bună comunicare via Internet a tuturor echipamentelor medicale din saloanele pacienților, pentru că tot ce vor transmite aparatele medicale se va înregistra în serverele spitalului.
„Farmacia va funcționa în două locuri: în cadrul hub-ului logistic care se va construi, dar și în fiecare locație a Spitalului Județean va exista un robot destinat locației respective, care poate să adune și să facă o schemă și un mod de tratament individualizat pentru pacienți”, a mai spus managerul Carp.
Trimite articolul
XProbabil va dispare si furtul de medicamente din spitale , probabil !