Conform programului de guvernare PSD-PNL-UDMR, programul „Masa sănătoasă” trebuia să ajungă la un milion de beneficiari până în 2025. În programul de guvernare se mai menționa că, pentru a reducere abandonul școlar, până în anul școlar 2029-20230, toate școlile din România vor asigura o masă pentru elevi.
Totuși, în noua ordonanță de urgență aprobată de Guvern, atingerea țintei de un milion de beneficiari a fost amânată până în 2026.
Această măsură a fost aprobată chiar dacă mai multe școli din țară au înregistrat creșteri ale numărului de elevi prezenți în anul școlar 2024-2025 datorită programului „Masă sănătoasă”.
Dintre cele 1.221 de școli din cadrul programului, 473 au înregistrat mai mulți elevi prezenți în acest an școlar. În toamna anului trecut, Ministerul Educației a cerut aproape 9,6 milioane de lei, sumă care urma să fie folosită pentru a asigura o masă caldă pentru încă 11.566 de elevi.
Ministerul Educației a realizat o serie de cercetări privind elevii de liceu din România. Unul dintre studiile recente se numește „Calitatea vieții liceenilor din România” și a fost realizat pe un eșantion de 4.577 de elevi din 76 de licee.
De asemenea, studiul a scos la iveală aspecte cu care se confruntă elevii, precum mâncare insuficientă, situație financiară precară și obiceiuri nesănătoase. 10% dintre elevii de liceu se confruntă cu lipsa mâncării suficiente fie lunar (4%), săptămânal (3%), zilnic sau aproape zilnic (4%).
Pentru 19% dintre liceeni frecventarea liceului implică cheltuieli prea mari, incluzând rechizite, încălțăminte, transport, cazare și mâncare. Această problemă este mai pronunțată în rândul elevilor din clasa a XII-a (26%) și celor de la profilurile Tehnic, Resurse naturale și protecția mediului (25%) și Pedagogic (33%).
Când vine vorba de obiceiuri nesănătoase, 57% dintre elevi consumă cel puțin săptămânal fast-food, snacksuri, băuturi carbogazoase sau energizante, iar un sfert dintre aceștia consumă astfel de produse zilnic sau aproape zilnic. Studiul mai arată și statistici cu privire la fumat și la consumul de alcool: 15% dintre liceeni fumează zilnic sau aproape zilnic, iar 2% fumează de 1-2 ori pe săptămână, iar 8% dintre elevi consumă alcool frecvent (zilnic, aproape zilnic sau de 1-2 ori pe săptămână), iar 45% sunt consumatori ocazionali (lunar sau mai rar).
Sursa: Tion.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!