“E din ce în ce mai gravă situaţia în toată ţara şi în toată Europa. Vedem că avem cazuri, se merge la 50.000 pe zi în Franţa, la 26.000 în Marea Britanie, 21.000 în Italia, 20.000 în Spania. Sunt evoluţii ale unui val doi, pe care noi îl lipim de valul întâi de la noi. Haideţi să nu ne gândim atât de departe la sărbători, să ne gândim la următoarea săptămână. După cum ştiţi, noi evaluăm fiecare localitate în parte. Dacă impunem restricţii, le impunem la nivel local. Avem acea evaluare de 48 de ore după informaţia primită de DSP la 24 de ore, în care autorităţile locale sunt cele care gestionează evoluţia pe cele 48, impunând restricţii. Vom avea şedinţe mâine seară la Comitetul Naţional pentru coordonarea intervenţiei, în care vom impune şi restricţii suplimentare, adaptate în funcţie de indice la nivelul fiecărui judeţ şi al fiecărei localităţi”, a subliniat Tătaru.
Referitor la situaţia spitalului modular de la Iaşi, unde au existat o serie de disfuncţionalităţi, ministrul a afirmat că începând de săptămâna viitoare va fi adus oxigen suplimentar, care va completa necesarul pentru 20 de paturi de terapie intensivă, urmând ca în zece zile să poată fi funcţionale cele 48 de paturi.
Nelu Tătaru a vorbit şi despre găsirea de soluţii pentru decongestionarea unităţilor de primiri urgenţe din anumite spitale, unde cadrele medicale au spus că nu mai fac faţă la volumul mare de pacienţi, afirmând în acest context că se va apela la metoda testărilor rapide.
“Ne-am gândit la decongestionarea acestor unităţi de primire urgenţe prin acele teste rapide de antigen care de săptămâna viitoare vor fi 43.000, urmând ca săptămâna care urmează să avem un milion de teste. Cazurile aflate în izolare în aceste unităţi de primire urgenţe vor fi diagnosticate rapid, pozitiv sau negativ, şi atunci vor merge în locaţiile specifice”, a precizat Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătăţii a menţionat că diferenţele mari de infectări între zonele ţării nu au legătură cu numărul de teste.
“Ţin efectiv de transmiterea comunitară. Indiferent câte teste vom face, vom vedea că prezenţa în unităţile de primiri urgenţe, prezenţa în terapiile intensive, prezenţa în secţiile de boli infecţioase vor fi aceleaşi. Aceste cazuri se prezintă la unităţile de primiri urgenţe testate sau netestate. Unităţile de primire sunt cele care trebuie să gestioneze rapid aceste incertitudini”, a explicat ministrul.
Nelu Tătaru a fost prezent, sâmbătă, la Vaslui, la o întâlnire cu conducerea prefecturii şi conducerea DSP, prilej cu care a făcut o evaluare a situaţiei infectărilor şi a capacităţii de tratare la nivelul judeţului Vaslui, dar şi a situaţiei privind capacitatea de extensie pe paturi de terapie intensivă.
În prezent, la spitalul suport COVID-19 din Bârlad sunt 20 de paturi, iar capacitatea de extensie este de încă 30 de paturi. Capacitate de tratare există, potrivit ministrului, şi la nivelul municipiului Vaslui, prin Spitalul Judeţean de Urgenţă, iar în rezervă rămâne Spitalul municipal Huşi, care va putea primi bolnavi infectaţi cu noul coronavirus pe Secţia ATI, dacă situaţia o va impune.
SURSA: AGERPRES
Trimite articolul
XSunt acel catatean care respecta regulile de a purta masca, dezinfectat maini, etc. De cand am intrat in scenariul Rosu vad ca se respecta si pe strada si mai ales in interior, ce nu inteleg cum avem atatea cazuri de la o zi la alta, cand marile orase sunt sub scenariul Rosu si se cam respecta distantarea si portul mastii. Dupa 14 zile de la intrarea in scenariul Rosu ar trebui sa scada numarul cu infectati respectand regulile, dar la noi e invers, purtam masca in interior si afara si tot cresc cazurile. Cei de la DSP trebuie sa ne dea o explicatie de ce si cum se ia acest virus cu toate regulile impuse si inchiderea mai multor activitati economice. Acest virus va exista pana la primirea vaccinului pentru a putea sa il controlam, dar nici atunci nu va fi de ajuns pentru ca unele persoane va refuza acest vaccin, prin urmare vom invata sa traim cu Covid ca si cu celelalte boli transmisibile.
Suplimentati personalul in spitale prin deblocarea locurilor de munca si luati masuri de a deschide noi spitale , inchiderea oraselor nu e o solutie.
Inchiderea din nou e singura solutie !!! Oamenii nu respecta nimic, cel putin la noi. Sunt outini care chiar respecta pe ei si pe cei din jur. Astazi la un supermarket am vazut o multime de oameni care purtau masca de forma, fara sa-si acopere nasul, sau chiar o tineau pe gat, nici macar pe gura. La casa de marcat eu am tinut distanta sociala de cel din fata mea, cei din spate mai ca ma calcau pe picioare. Asa-i romanul, toti buluc in fata, pe graba. Concluzia ? Mu respecta nimeni nimic…inchidere totala, altfel nu mai scapam veci. Foarte interesant faptul ca acum cateva luni cand erau 200 de cazuri pe zi ..s-a inchis tot, toata lumea in casa, acum cu 6000 de cazuri pe zi, nu se pune in discutie inchiderea toatala. Probabil magarii asteapta alegerile dupa care vor inchide tot.
-
Cand spui sa inchida tot si faci comparatie cu prima data atunci inseamna ca supermarketurile vor fi deschise si la casa vei pati la fel ca cetatenii sunt tot aceiasi. Si in primavara erau aceleasi discutii aici despre ce se intampla la supermarketuri. Chiar nu intelegeti ca virusul asta nu va disparea ? inchide tot si dupa ce deschide vine ”valul 3” si asa mai departe. Daca inchisul era salvator atunci in Suedia unde nu s-a inchis nimic erau morti 10% din populatie. Unii vin cu explicatii despre densitatea populatiei mica la ei. Asta-i poveste ca sunt orase Europene unde s-au impus restrictii si au densitate mai mica decat Stockholm(ex. Frankfurt, Berlin, Roma, Viena, Varsovia, etc) si acolo e mult mai rau. Luat la nivel de orase sau tara nu e relevanta densitatea ca in scoli, institutii, intreprinderi, mijloace de transport in comun densitatea e aceasi ca in toata Europa, metroul din Stocholm e la fel de aglomerat ca oriunde altundeva asa ca lasati-o moale cu inchisul asta ca mai mut rau face decat bine. Asta nu vor recunoaste nicodata panicatii lumii.
-
Oamenii sunt inconstienti, asta am vrut sa spun. Virusul n-o sa dispara nici in cinci ani, sunt convins..dar macar mai reduce numarul bolnavilor, unii chiar mor din cauza asta, din cauza unor nesimtiti. Poate pana la urma vor gasi antidotul. Mai e o prostie, multi nu cred in existenta virusului, tot felul de conspiratii si totusi spre dezamagirea lor, exista. Eu am avut covid19.
-
Ceea ce se vede cu ochiul liber e ca in Suedia au murit multi la inceput(in special in azile de batrani), nu au impus restrictii, s-au imunizat si acum numarul mortilor e foarte scazut in timp ce social si econmic nu au suferit, la cei cu restrictii se moare ”constant” in timp ce somajul si deficitul economic cresc fulminant. Peste vreo 2-3 luni nr de morti ”de covid” raportat la populatie va fi la noi ca in Suedia sau mai rau in schimb la noi vor mai fi vreo 500.000 in plus “morti de foame”
-
… și cine ne plătește nouă facturile sau ratele bancare…..ne omoară covid ul sau murim de foame…..unii oameni trăiesc din ce câștigă cu ziua… aceea au familii și copiii….sa închidem toți vom scăpa de covid-19…dar vom pierde serviciile… băncile ne vom executa silit…dar vom scăpa de covid-19
-
-
Alegerile sunt obiectivul principal,si unicul al stapinilor liberali.Pentru a iesi victoriosi in alegeri,sunt in stare sa sacrifice mii de vieti,desigur,indirect,ei accentuind ca populatia trebuie sa respecte normele,si asa este,insa virusul este unul rebel,nu poate fi stapinit.Si cnd pe deasupra esti si incompetent,timp de 8 luni nu ai facut altceva decit sa amintesti de cele trei reguli de protectie. Urmeaza dupa 6 decembrie,daca vor avea loc alegeri,un lockdown de toata frumusetea pentru 3-4 luni…