Persoanele care au locuințe de peste două milioane și jumătate de lei (500.000 de euro) și mașini mai scumpe de 375 de mii de lei (aproximativ 75.000 de euro) trebuie să plătească un impozit de 0,3% din suma care depășește plafonul. Astfel, vor avea de completat și de depus o declarație specială la Fisc.
Vorbim despre Formularul 216, necesar pentru raportarea acestor bunuri, trebuie depus până la sfârșitul lunii septembrie pentru locuințe și până în decembrie pentru mașini, conform informațiilor publicate de ANAF. Modelul cererii a fost aprobat prin Ordinul nr. 3.738 din 9 iulie 2024 și publicat în Monitorul Oficial nr. 689 din 17 iulie 2024.
De asemenea, Fiscul urma să trimită înștiințări persoanelor care au proprietăți cu o valoare mai mare de jumătate de milion de euro. Măsura face parte dintr-un proiect de act normativ. România se alătură astfel altor state europene care aplică taxe pe lux. În Franța, proprietățile cu valori de peste 1.300.000 de euro sunt impozitate cu procente între 0,5% și 1,5%, în funcție de valoare. În Danemarca, proprietățile care depășesc 400.000 de euro sunt supuse unei taxe de 3% aplicate diferenței care depășește acest plafon.
„Declarația se completează de către contribuabil sau de către împuternicitul/ reprezentantul legal/ curatorul fiscal al acestuia, potrivit dispozițiilor Legii nr. 207/2015 (…), înscriind, corect, complet și cu bună-credință informațiile prevăzute de formular, corespunzătoare situației sale fiscale. Declarația se completează cu ajutorul programului de asistență și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Programul de asistență este pus la dispoziția contribuabililor gratuit de unitățile fiscale subordonate sau poate fi descărcat de pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro”, este menționat în actul normativ.
Trimite articolul
X0.3% din valoarea ce depaseste. Au mama… deci la o masina de 100.000 de euro, vor avea de platit o taxa exorbitanta de vreo 80 de euro. Mare taxa de lux…
-
Oamenii aia au mai platit niste taxe pe banii din care si-au luat masina si casa, apoi au platit taxe si impozite anuale, deci, inainte sa fii suparat ca e asa mica taxa (care apropo, se aduna, daca sunt mai multi in cazul asta), mai bine te-ai gandi la modul cum statul iti baga mainile non stop in buzunar, tie si celui care munceste, si apoi isi da lui ca sa sustina salariile bugetarilor si pe cei care traiesc doar din ajutoare sociale si sunt tinuti asa doar ca bazin electoral. Si atunci, te mai miri ca se pleaca de la noi din tara. Da, au si alte tari aceste taxe, insa in alte tari, nu vezi stare a drumurilor asa proasta ca la noi, nu vezi aparat bugetar care sa fie in competitie incorecta cu firmele private in ceea ce privesta angajarea, orele de munca si salariile, nu vezi salarii imense la firme de stat care nici macar nu fac profit, nu vezi sistem social fara munca.
Deci da, nu e mare lucru, zic, nu?-
Corect!
-
Ai dreptate,ma gandesc cum statul isi baga mainile in buzunarul oamenilor de rand si le ia jumatate din ce produc… dar sa fim seriosi, cei care isi permit masini de sute de mii de euro sau imobiliare de peste 500 de mii, nu platesc la fel. Aia platesc 10-15% din cati bani fac. Asa ca aceasta taxa de lux, doar luxul nu il taxeaza.
-
De ai ști câți sunt pe ” burgergeld ” în germany, nu ai mai avea ciocu asa de mare, plus ca tot la ei sunt 16 zone conduse de foarte mulți bugetari ce iau bani mulți. Asa ca mai informează-te dacă nu ști, asa din auzite de la unu și altu ce au fost sezonieri prin alte țări tragi concluzii pripite.
-
Lege facuta pentru prostime, special cu dedicatie. Domnul Ciolacu vrea sa para un Robin Hood in ochii prostanilor.
-
Nimeni nu este preocupat cu adevarat de justificarea averilor…
Praf in ochii prostilor, marile averi ilicite stau in continuare bine mersi in mainile baronilor