Mărioara Babu, proprietara stânei de pe Transalpina, încearcă din 2017 să înregistreze tocanul de oaie ca produs tradiţional românesc.
„Tocanul de oaie pregătit la Novaci, în județul Gorj, a fost înregistrat oficial ca produs tradițional, cu numărul 742. E primul în Gorj. După ce s-au făcut demersurile la Ministerul Agriculturii, nu a mai durat mult, fiind toate normele îndeplinite. (…) Prima dată am încercat în 2017. S-a cerut societate, s-au cerut multe documente, care pentru noi, ciobanii autentici din zonă, erau mai greu de îndeplinit, nu imposibil. De multe ori te izbești de ceva care îți ia și timp și nici nu poți să te descurci”, a declarat Mărioara Babu.
Femeia de 59 de ani a spus că muntele și tocanul de oaie o țin în formă. Aceasta a povestit că trăiește pe munte de 40 de ani și că acesta este locul unde s-a căsătorit și unde și-a botezat copiii.
„Cu timpul, drumul a venit peste noi, nu noi ca și comercianți în marginea drumului. Și atunci, intrând lumea în stână, cu asfaltarea drumului, cu îmbunătățirea drumului, intrând lumea în stână, ne mânca din ceaune, treceau și luau câteo bucățică. Te amuza pe moment chestia asta. Și atunci eu m-am gândit ce ar fi să fac un tocan, a avut succes din prima zi și așa am început, azi un miel, mâine doi, poimâine trei și am ajuns acum să treacă poate mii de oameni pe zi, în weekend”, a mai spus Mărioara Babu.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!