CONSTANȚA. Trei persoane s-au înecat luni pe litoralul românesc, deşi salvamarii au arborat steagul roşu, ceea ce înseamnă că scăldatul este interzis din cauza valurilor mari şi curenţilor puternici, anunţă ISU Constanţa.
„Nu vă puneţi viaţa în pericol! Trei persoane decedate, în mare, în doar câteva ore! Salvamarii au arborat, încă de ieri (duminică – n.r.), steagul roşu, ceea ce înseamnă că scăldatul este interzis din cauza valurilor mari şi curenţilor puternici! Marea şi-a luat, azi, tributul: trei persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte patru au fost scoase din valuri de turişti şi de salvamari şi au primit îngrijiri medicale de la echipajele noastre. Vă rugăm, respectaţi indicaţiile salvamarilor! Nu intraţi în mare dacă steagul roşu este arborat, indiferent cât de buni înotători consideraţi că sunteţi”, transmite ISU Constanţa. Potrivit unor informaţii apărute public, unul dintre cei care a murit este chiar salvamarul care a încercat să salveze un turist la Eforie.
Sfaturi pentru prevenire
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa au oferit câteva sfaturi pentru prevenirea cazurilor de înec.
„Respectaţi câteva reguli minime pentru propria voastră siguranţă şi a celor dragi vouă. Nu vă aventuraţi la scăldat dacă nu înotaţi bine. Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului. Respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement referitoare la măsurile de prevenire a înecului şi, în cazul în care nu ştiţi să înotaţi, folosiţi întotdeauna echipament de protecţie – fără vesta de salvare, o simplă plimbare cu barca pe lac se poate transforma într-o tragedie.
Evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase ori pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci. Nu vă aventuraţi în apă când sunteţi sub influenţa alcoolului sau pe timp de noapte. Evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente. Nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare. Nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii. Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă”, arată ISU.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XDaca respectivii nenorociti s-ar fi aruncat in fata unui tren,stiind ca nu e bine ce fac si nu e voie,s-ar spune ca ca a fost accident ? Daca este steag rosu,nu se intra in mare,iar cine o face,o face pe riscul sau,asumat,,direct.Deci nu e cazul de prea multa empatie…
Am văzut anu asta la mare cum un salvamar s-a dus după unu în apa de 3 ori sa-l scoată și sa-l ducă la mal..dacă se putea sa primească respectivul vreo 1000lei amenda,(banii de concediu)…a 2 oara sigur respecta steagul arborat de salvamar
Eu mi-am pierdut ochelarii si șapca in mare, intr-o zi dintr-asta cu steag rosu