Lucrătorii ISU, voluntarii serviciului specializat din Primăria comunei Mahmudia şi localnici au început intervenţia la breşă în jurul orei 20,00, atunci când au ajuns în zona afectată cu utilaje şi încărcătură de piatră.
“În acest moment, piatra este aruncată în breşa digului cu scopul de a diminua debitul apei care inundă terenurile din zona ce era protejată de către dig. Suprafaţa afectată de apele revărsate până în acest moment este estimată la aproximativ 30-40 de ha de culturi agricole”, a anunţat reprezentantul ISU Delta, Daniel Năstase.
Potrivit sursei, breşa din dig are o lungime de aproape opt metri.
Digul care s-a spart joi a mai ridicat probleme în luna aprilie iar autorităţile locale au intervenit cu saci de nisip pentru a stopa erodarea acestuia, care în unele zone ajungea până la 80%.
Şi în anul 2021, Primăria comunei Mahmudia a semnalat infiltraţii în digul amenajării Carasuhat, zonă renaturată anterior cu sprijinul fondurilor europene, la iniţiativa World Wildlife Fund, în parteneriat cu autoritatea locală, în cadrul proiectului “Reconstrucţia ecologică a terenurilor aparţinând domeniului public al Consiliului Local Mahmudia în cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunării”.
Prin acest proiect circa 900 de hectare dintr-o incintă agricolă au fost inundate, creându-se un luciu de apă şi condiţii prielnice pentru specii de plante, păsări şi peşti, caracteristice Deltei şi ameninţate cu dispariţia.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XTotusi in a cui administrare operativa era digul?! A Apelor Roumene sau a ANIF?!