La rândul nostru – a spus Reznikov – suntem gata să împărtăşim experienţe practice în respingerea unor astfel de agresiuni şi să le facem recomandări partenerilor noştri în ceea ce priveşte îmbunătăţirea apărării când vine vorba de agresiuni din partea Rusiei.
Ucraina, Moldova şi România nu numai că au graniţe comune şi o istorie comună, dar ce este şi mai important este că avem şi o viziune comună a politicii noastre externe, în cadrul familiei democrate europene şi conform valorilor europene. De asemenea, avem şi ameninţări comune, cum ar fi războiul hibrid al Rusiei împotriva Moldovei şi războiul împotriva Ucrainei, care ameninţă toate ţările de la Marea Neagră, a declarat oficialul ucrainean.
În opinia sa, cele trei ţări au în faţă o muncă îndelungată şi grea pentru a asigura securitatea în regiunea Mării Negre şi a readuce ordinea şi respectarea dreptului internaţional, precum şi pacea, stabilitatea şi prosperitatea oamenilor.
Miniştrii de externe din România, Bogdan Aurescu, Republica Moldova, Nicu Popescu, şi ministrul adjunct de externe din Ucraina Emine Dzapharova, precum şi miniştrii apărării din cele trei ţări – Angel Tîlvăr, Anatolie Nosatîi şi Oleksii Reznikov, au semnat o declaraţie comună şi au făcut declaraţii de presă la finalul acesteia.
Trilaterala de joi a fost o continuare a unei reuniuni în acelaşi format, dar pe probleme de securitate energetică, organizată la Odesa în 2022.
Reuniunea a fost organizată în contextul primei Conferinţe privind Securitatea regiunii Mării Negre sub egida Platformei Internaţionale Crimeea, eveniment organizat miercuri şi joi la Bucureşti de Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale din România, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării din Ucraina, în parteneriat cu Centrul pentru Strategii de Apărare al Ucrainei.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a avut o intervenţie online la Conferinţa de la Bucureşti privind securitatea regiunii Mării Negre.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
Xdespre minoritatea romana din Bucovina de Nord nu ziceti nimic ?
-
Lasă propaganda soso-haurarista! Ei înșiși nu se declară “români” ci… moldoveni “! Pune mana pe goagal și vezi câți s-au declarat români la ultimul recensământ!
-
Taci prostalaule…..
-
Mucles tu, orcule! Sigur lingi după șoșoacă și simionaș!
-
-
-
Bravo ! bine punctat
D-l Kuleba este o plaga pentru poporul ucrainian. Romania ar fi bine ca sa-si vada de propriile nterese, in loc ca sa-si bage coada (si mai ales, banii) in razboiul din Ucraina.