Cel mai recent caz de concentrații mari cu această substanță a fost descoperit la o gamă de băuturi energizante, spun inspectorii sanitari veterinari. De data asta este vorba de un lot de băuturi energizante produse de SC Hell Energy SRL.
Compania a anunțat retragerea lotului Hell Energy Drink Focus 250ml, în conformitate cu decizia ANSVSA.
De la 1 ianuarie, oxidul de etilenă a fost responsabil pentru mai mult de 1.000 de alerte privind siguranța alimentelor. Datele au fost publicate, conform unei revizuiri a notificărilor de alertă din cele 58 de țări monitorizate de Safety HUD. Cu toate acestea, Foodwatch a alertat că nu toate statele membre UE iau măsurile necesare. Comisia Europeană a solicitat un răspuns din întreaga UE la acest nou scandal alimentar.
Contaminări
Pentru prima dată la 9 septembrie 2020, Belgia a raportat că semințele de susan din India erau contaminate cu oxid de etilenă. Oxidul de etilenă este utilizat pentru combaterea ciupercilor și bacteriilor într-o serie de țări din afara UE. Substanța oxid de etilenă este interzisă în producția de alimente din UE. Reziduurile din alimente încalcă legislația europeană în domeniul alimentar.
Aproape 7.000 de loturi de produse alimentare au fost retrase în Franța, depistate cu oxid de etilenă. Produsele variază de la semințe de susan la înghețată, piper, ghimbir, șalotă, cafea, pâine, prăjituri. Cu toate acestea, alte țări din Uniunea Europeană nu au luat astfel de măsuri.
În luna iunie, Foodwatch a alertat Comisia printr-o scrisoare cu privire la nerespectarea mai multor țări din UE în eliminarea acestor produse alimentare de pe piață. După o serie de dezbateri îndelungate, decizia Comisiei a fost anunțată la 16 iulie.
Astfel, „toate statele membre vor trebui să garanteze siguranța sănătății europenilor. Să revoce în masă produsele afectate de această contaminare, inclusiv acele produse care conțin gumă de salcâm”, se spune în decizia CE.
Sursa: BIHON.RO
Trimite articolul
XDaca ANSVSA ar analiza toate produsele existente pe piata, preconizez ca minim 60 % din produse ar fi cu probleme. Produsele fabricate la noi in tara provin de multe ori din locuri sau fabrici insalubre. Mai tineti minte firma de produse de panificatie unde fugeau soarecii printre paini? Iar produsele straine fabricate pentru Romania sunt mai proaste calitativ, din cauza ca firmele din vest isi bat joc de noi. Cum era cu biscuitii Leibniz vandute la acelasi pret ca in Germania, unde in loc de unt se folosea aroma ieftina de unt, cu motivatia ca “la unguri si la romani le place mai mult cu arome in loc de unt”. Mai erau si multe alte exemple asemanatoare, descoperite de unguri si de alte tari din Europa de est. Noi nu prea descoperim nimic, ca pe bugetari nu ii intereseaza sa-si faca treaba. Asa e si la electrice importate din China sau Turcia. Multe nu ar avea voie sa fie vandute, avand calitate sub orice critica. Dar autoritatilor nu le pasa, deci chiar si daca le reclami un produs periculos si arati problema, ei zic ca ei nu sunt abilitati sa analizeze produsul respectiv, chiar daca vorbim de produse periculoase. Deci …
-
Produsele straine au distribuitori si imbuteliatori/ambalatori locali care vor acele produse. Nu firma “mama” e problema, ci cel care vrea sa plateasca mai putin si sa aibe profit mai mare. Romanii sunt cei care isi bat joc de alti romani, strainilor li se “rupe” de ce se comanda, ei tot acelasi profit il fac.