În ultimii ani, atacurile exemplarelor de urs brun s-au înmulțit în mod alarmant. Ținând cont de numărul mare de exemplare, urșii au început să coboare către intravilanul localităților, acolo unde găsesc hrană diversificată, ocazie cu care atacă animalele din gospodării iar în unele situații, atrag atenția autoritățile, chiar oamenii. Prin urmare, primarul comunei Chiojdu, localitate aflată în zona montană a județului Buzău, confruntată de-a lungul timpului cu atacuri ale urșilor, propune Ministerului Mediului măsuri de prevenire și combatere a atacurilor animalelor sălbatice.
‘Vin cu următoarele propuneri de modificare a Ordonanței 81/ 2021 aproape imposibil de aplicat. Propun ca simpla prezență a urșilor în perimetru intravilan să fie un motiv suficient pentru a permite recoltarea acestora prin împușcare, considerându-se a fi un pericol iminent pentru viața oamenilor. A doua propunere, reluarea obligației hrănirii urșilor în habitatul lor natural, departe de zonele locuite, prevenind astfel deplasarea acestora după hrană în intravilan. Ca și sursă de finanțare aici, la această obligație de hrănire, eu consider că pot fi folosiți banii care acum sunt destinați acordării de prime și bonusuri directorilor Regiei Naționale a Pădurilor. Sunt sume suficiente acolo, putem avea suficienți bani pentru hrana destinată urșilor’, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Chiojdu, Ghjeorghe Neamțu.
O altă propunere este cea de montare a unor dispozitive de urmărire prin GPS pe exemplarele mature de urs brun, astfel încât să fie monitorizați în timp real.
‘A treia propunere este una de bun simț, realizabilă, respectiv să monitorizăm exemplarele adulte de urs prin montarea unor colare dotate cu GPS, în acest fel știm exact poziția lor și printr-o aplicație în care să delimităm perimetrul intravilan, atunci când se apropie de intravilan se declanșează o alarmă și ne deplasăm cu echipa de intervenție și îi putem îndepărta, nu neapărat împușca, putem preveni, este un sistem de tip Ro-Alert, putem preveni atacurile, ar fi mult mai ieftin decât a despăgubi oamenii. Ca sursă de finanțare putem accesa PNRR sau altă sursă. Consider că este suficient că aceste măsuri cu siguranță vor salva multe vieți și bunuri ale oamenilor. Anul acesta am avut un atac, o oaie atacată, nu trec două, trei zile să nu avem o prezență, o prezență nu este una cu un atac dar oamenii s-au mai învățat, îi descurajează’, mai precizat primarul comunei Chiojdu.
Propunerile vin în contextul în care un salvamontist a fost atacat de urs pe o stradă din Predeal.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XMai bine sa ii hrănească cu directorii