Decizia privind retragerea titlului onorific a avut la bază faptul că Ion Antonescu a fost găsit vinovat de crime de război, fiind condamnat la moarte în data de 17 mai 1946 de către Tribunalul Poporului din Bucureşti, instanţă care a funcţionat sub coordonarea Comisiei Aliate de Control, fiind asimilată sistemului de tribunale care au judecat crimele de război ale liderilor Germaniei naziste şi Italiei fasciste.
„De altfel, pe tot parcursul guvernării sale autoritare, mareşalul a manifestat o puternică atitudine antisemită, fapt exprimat şi public cu numeroase ocazii. Ca atare, chiar dacă numărul evreilor români şi al celor din teritoriile aflate sub administraţie românească ucişi în timpul Holocaustului nu a putut fi stabilit cu precizie, concluzia Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România este că în perioada respectivă în România şi în teritoriile aflate sub controlul său au fost ucişi sau au murit ca urmare a represiunii între 280.000 şi 380.000 de evrei români şi ucraineni. La aceştia se adaugă mare parte dintre cei 25.000 de etnici romi trimişi în Transnistria. Dat fiind că responsabilitatea lui Ion Antonescu pentru uciderea evreilor din Basarabia, Bucovina şi Transnistria este indiscutabilă, faptele şi acţiunile mareşalului Ion Antonescu pot fi încadrate la art. 7.1.4 privind retragerea titlului din Regulamentul privind acordarea titlurilor onorifice al Universităţii din Bucureşti, conform căruia <persoana nominalizată a fost condamnată definitiv şi irevocabil pentru crime împotriva umanităţii>”, informează Universitatea din Bucureşti.
Totodată, Senatul Universităţii din Bucureşti a ţinut cont de faptul că acordarea acestei distincţii onorifice mareşalului Ion Antonescu în anul 1941 s-a produs în condiţiile distorsionării principiului autonomiei universitare şi în spiritul promovării cultului personalităţii pentru conducătorul statului.
„Astăzi, Senatul Universităţii din Bucureşti doar a constatat că nu mai poate asocia instituţia cu Mareşalul Ion Antonescu şi i-a retras titlul de DHC, aşa cum a procedat imediat după Revoluţie prin retragerea titlului lui Nicolae Ceauşescu. De asemenea, s-a hotărât formarea unei comisii care să verifice toate titlurile de DHC acordate în trecut de Universitate. Rolul fiecărei personalităţi istorice, cu bune şi cu rele, este consemnat de istorici şi nu poate fi schimbat prin decizii administrative. Locul în istorie al Mareşalului Antonescu nu s-a schimbat în ultimii ani, dar criteriile etice ale Universităţii din Bucureşti sunt astăzi altele decât cele din 1941. După 1989, UB nu a acordat titlul de DHC niciunui ministru în funcţie, cu atât mai puţin şefului statului aflat în funcţie, aşa cum a făcut-o în trecut în cazurile dictatorilor Ion Antonescu şi Nicolae Ceauşescu. Nu putem critica obedienţa politică din prezent a altora menţinând-o, prin inacţiune, pe cea din trecut a propriei noastre instituţii. Cu atât mai mult trebuia să ne disociem de Mareşalul Antonescu cu cât dovezile privind contribuţia sa directă la Holocaust sunt evidente. L-am întâlnit de două ori pe domnul Fulop, etnic evreu cu cetăţenie română care avea 13 ani când a fost arestat împreună cu întreaga familie, cu alte zeci de mii de evrei din România şi a fost dus în lagărele naziste. Din zeci de membri ai familiei sale extinse a fost singurul supravieţuitor. Am vizitat lagărul de la Auschwitz şi memorialul Holocaustului din Washington DC. Dimensiunile Holocaustului, dovezile atrocităţilor şi mărturiile supravieţuitorilor sunt cutremurătoare. Oricine a dat ordine şi a contribuit la toate acestea este responsabil în faţa istoriei. Iar mareşalul Ion Antonescu, ne arată dovezile istorice, este unul dintre responsabilii pentru ce s-a întâmplat pe teritoriul României şi pe cele prin care a trecut armata română sub comanda sa”, declară prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universităţii din Bucureşti.
Universitatea din Bucureşti aminteşte că, imediat după Revoluţia din 1989, a retras titlul preşedintelui Nicolae Ceauşescu, ca urmare a rolului nefast pe care l-a avut în evoluţia României: „În completarea acestei hotărâri, Senatul Universităţii din Bucureşti a decis constituirea unei comisii de analiză a titlurilor onorifice de Doctor Honoris Causa acordate în toată perioada regimurilor dictatoriale din România, decizia venind să reconfirme angajamentul ferm al Universităţii din Bucureşti faţă de valorile esenţiale ale umanităţii, libertate, demnitate şi respectul faţă de democraţie şi statul de drept”.
Sursa: Mediafax
Trimite articolul
XImbecilitatea universitara ridicata la cote maxime…..
Dar a lui Decebal? Cretinii europei nu mai stiu cum sa dea pe dinafara. Pe voi nu va judeca oare istoria?
P.S. Sper sa mergeti sa il luati personal de la Antonescu.
Minciuni! Mareșalul Antonescu a fost un patriot, un român care și-a iubit țara. Decizia evreilor nu a fost luată de către Mareșal. Poate ne spun unii cum au intrat comuniștii evrei în țară, poate ne spun unii de primul atentat asupra senatului României pus la cale de Max Goldstein, Saul Osias și Leon Lichtblau, aceștia au pus la cale un atac terorist cu bombă artizanală plasată în sala Senatului României. Goldstein era șeful unui grup anarhist-terorist format din evrei comuniști, se întâmpla în 1920.
Pe urma au aruncat în aer un pichet de soldați români.
Să nu uităm că toate astea erau pe fondul unor crize și evreii erau și atunci implicați în toate afacerile, ei dețineau monopolul. Poate ar trebui și lui Eminescu să i se retragă toate meritele, are și el o poezie dedicată evreilor.
Propaganda asta continuă a evreilor, an de an, dă roade. Filme cu masacre, cărți, toate cu rolul de a se victimiza. Au făcut din persecuția lui Hitler o adevărată filozofie și propagandă cu scopul de a se impune.
Mareșalul Antonescu rămâne un om, român, creștin adevărat. Se uită că eram aliați cu Germania, eram mici și trebuia să ne recuperăm Basarabia și Bucovina de Nord.
După 1995 au început așa treptat să intre iscoadele evreiești în sistem și acum se pare că ne impun și pe cine să iubim. Dacă nu ești cu ei, automat ești considerat nazist. Și cu asta ți-au închis gura!
Ioane, Ioane, Ioane, Ioane
Ai murit ca milioane
Ioane trupul ti l-au frant
Ioane, fara de mormant
………
Kazarii au pus stăpânire pe Romania!
Ne batem joc de eroii Romaniei
-
La fel cum si-au batut joc si de Baronul Neuman.Cat a lasat in urma Baronul, iar in ziua de azi nici nu e trecut in cartea de istorie.
Omul ăsta, Mrs. Ion Antonescu, a luptat in patru(4) războaie pt. România!
Același tribunal ia condamnat și pe toți fruntașii partidelor istorice, multi dintrri ei, înfăptuitori ai Unirii de la 1 dec.1918, si decedati in inchisorile comuniste.
Universitari tampiti!
am scris si eu 2 mesaje in sprijinul acestui mare patriot,dar.. am fost filtrat! cica, “democratie”, drept la “libera” exprimare..daca nu esti politically correct,n-ai sansa! La moda sunt tradatorii valorilor nationale!
Universitate cu rector informator al secu.
-
Formidabile comentarii! Aproape ca nu ma așteptam! Bravos, națiune! Sincer, al vostru!
Antonescu nu are nevoie de nici un titlu primit de la Universitati, Antonescu e un erou al neamului, nicidecum o marioneta a Universitatilor.
Acesti asa zici “acadamiceni” n-ar putea sa fie vreodata nici la degetul mic al acestui om, poate printre ultimii, care si-a iubit tara cu adevarat… Trist ca peste tot e plin de jegosi…
Pai fiind comandantul armatei și dictator si-a tras și el un titlu de doctor,de acolo moda ca toți limbrici politici sa se creadă doftori în științe. Despre isprăvile lui militare și ordinele aiurea ce le-a dat au scris ofiteri,membri statului major al armatei romane de atunci.În afară de încăpățânare prosteasca tipica dictatorilor nu era numai prostie.S-a autopropus pt înaintarea în grad de mareșal ăsta spune totul despre moralitatea acestui sinistru personaj.Ăsta e strict despre”meritele”militaro stiintifice inchipuite ale personajului.
-
Blamule, pai daca Ion Antonescu ar fi fost un “dictator”, asa cum il pingălești, ar fi interzis imediat toate partidele politice, l-ar fi detronat pe Mihai, ar fi suprimat monarhia, si toate libertățile cetățenești, dar, a fost un adevarat roman care, a iubit libertatea poporului si tarii sale, mai presus de orice. Shalom!
-
Maresalul chiar era un erudit, nu avea nevoie de niciun titlu de dr; cunostea min 4 limbi de circulatie internationala: engleza, franceza, germana,italiana;sa nu uitam ca ,mai inainte, era atasatul Ro la Paris si Londra..Care dottore de acum ar putea dovedi la fel?
Ordinele aiurea au fost date nu de el ,ci de hittler,ordine care interferrau cu misiunea Armatei Ro; in plus,Maresalul a avut de infruntat si ordinele tradatorilor generali (ex.sanata-escu) ,cei cu “Poarta Iasului”..
Maresalul si-a asumat conducerea Ro, in vremuri f grele pt tara,cand regele fugise,iar “marele” lider taranist se codea,la fel si ceilalti lideri politici..Maresalul a fost un om al timpului sau care si-a asumat aceasta camasa a mortii de a incerca readucerea la trupul Tarii a teritoriilor jefuite !
Se vede ca nu cunosti Istoria,ciolovecule “blam”!
,,Nimeni nu este fără de păcat.” Dar iubirea de România, șterge fără de număr din păcate. Adică Mareșalul a ținut piept prin demnitate și adevăr tribunalului sovietic la el acasă( adică in URSS), și niște ,,neica nimeni” pentru țară, îi anulează un titlu pe care nu ei l-au dat. Sute de mii de români au murit pentru țară, în închisorile carliste, comuniste, în războaie, iar respectul și recunoștința pentru lupta și jertfa lor, sunt desființate de neo-naziști și neo-comuniști, azi înfrățiți în lupta împotriva românismului, ortodoxiei, patriotismului, normalității, și a firescului creat de Dumnezeu. Și mâine e o zi, si nimeni nu-i lipit de-un scaun, și nici o faptă nu rămâne nerăsplătită, că ești ,,cotrocean”, sau ești ,,cocean”. Ținta nu-i Mareșalul, ținta este ,,stima de sine a poporului român”. În orice vremuri este dovadă de înaltă trădare, dar acum în aceste vremuri de grea cumpănă pentru lume, este crimă împotriva națiunii române.
Mai bine retras titlul Honoris Causa oferit de UVG comunistului Adrian Năstase.
Cum să fie respectați românii în lume când n-avem coloană și ne dăm cu stângul în dreptul.Un popor bătut de soartă.