Suntem în perioada de viroze și de gripă, iar specialiștii atrag atenția asupra modului în care ne tratăm. Cu toții suntem din când în când încercați de răceli ori gripe și în acele momente căutăm o soluție prin care să ne recăpătăm puterile, iar plicul de răceală pare că ar putea să ne rezolve problema. Însă un plic împotriva răcelii conține până la 12,6 grame de zahăr, altfel spus, consumăm echivalentul a două lingurițe și jumătate de zahăr, noteză Bihon.ro.
Protectorii consumatorilor atrag atenția asupra faptului că un plic împotriva răcelii poate conține pâna la 87% zahăr, media fiind 36%, în condițiile în care unele etichete nu furnizează informații cu privire la cantitatea de zahăr conținută de produs. De asemenea, un plic de răceală poate conține până la 9 E-uri. În medie, un astfel de plic ajunge la o cantitate de 4 E-uri. Cel mai des întâlniți aditivi în plicurile împotriva răcelii sunt E100, E104 (galben de quinoleină), E110 (aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici), E330 (aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate), E331 (citrat de sodiu), E950 (aditiv alimentar sintetic cu rol de îndulcitor) și E951 (aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor şi potenţiator de aromă).
Același studiu arată că un plic contra răcelii poate conține până la 135,8 mg de sodiu. În medie, un asemenea plic conține 53,6 mg de sodiu (0,0536 g), în condițiile în care pe unele etichete nu era prezentă această informație. Noi, consumatorii, avem datoria de a citi etichetele produselor înainte de achiziționare, pentru a ști exact ce consumăm. Data viitoare, trebuie să ne gândim de două ori dacă vrem să ne vindecăm cu sau fără o cantitate exagerată de zahăr și E-uri.
„Suntem în perioada de viroze și de gripă, avem chiar o epidemie de gripă. Dar oare gripa și răceala pot trece dacă ne tratăm cu zahăr, sare sau diferite E-uri? Sau ar trebui să luăm niște medicamente care să ne ajute cu adevărat? Haideți să citim cu atenție eticheta și să înțelegem că este posibil să cumpărăm zahăr, sare și E-uri, la un preț extrem de mare, când am putea cumpăra medicamente, poate cu un gust nu atât de bun, cu o culoare nu atât de atrăgătoare, nu atât de dulci, dar să dăm banii exact pe ceea ce avem nevoie. Noi am citit pentru voi eticheta și este simplu și pentru voi: puteți scana codul de bare cu aplicația gratuită InfoCons și alegeți ceea ce doriți, gestionându-vă banii cu cap”, spune Sorin Mierlea, președinte InfoCons.
Recomandările medicilor
„Este foarte important să nu încercăm să găsim metode de tratament pe cont propriu, ci să recurgem la recomandarile medicilor”, ne-a spus un medic de familie bihorean.
Alimentația are și ea rol preventiv, cu condiția să fie consumate alimente cu un continut ridicat de vitamina C, binecunoscută pentru rolul său de scut natural antiviral. Fructele conțin, de regulă, cantități mari de vitamina C.
E indicat să se consume măceșe, merișoare, coacăze negre, papaya, grepfrut, citrice, kiwi, guava, căpșuni, dar și roșii, ardei gras, broccoli și verdețuri.
Pentru fixarea vitaminei C în organism este nevoie de vitamina D, care înregistrează un deficit în perioadele reci. Vitamina D este ușor asimilată în organism din alimente ca peștele, ouăle, laptele.
Spălatul frecvent al mâinilor cu apă și săpunuri antibacteriene, dar și igiena dentară contribuie la prevenirea răcelilor și a gripelor. De asemenea, e importantă gargara cu o apă de gură antiseptică. Odihna reprezintă unul dintre principalele moduri de menținere a sănătății în parametri normali. Un somn liniștit, de opt ore fără întrerupere, crește nivelul de melatonină și fortifică sistemul imunitar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!