BUCUREŞTI. Chiar dacă mai are de parcurs câteva etape până la intrarea în vigoare, iniţiativa lui Liviu Pop este una care bucură, deopotrivă, elevii şi părinţii acestora. Concret, proiectul de lege prevede o medie de 20 de ore pe săptămână pentru elevii din clasa pregătitoare până la clasa a IV-a. Spre comparație, în prezent elevii învață 19-20 de ore pe săptămână la clasa pregătitoare (au maximum un opțional), minimum 20 – maximum 21 de ore la clasele I, a II-a și a III-a, iar în ultima clasă de învățământ primar, elevii au minim 21 de ore și maximum 22 de ore.
La gimnaziu, proiectul de lege inițiat de Liviu Pop prevede cele mai drastice tăieri. O „aerisire” a programului de şcoală, mai mult decât binevenit. Proiectul introduce termenul de „medie” de 25 de ore pe săptămână. În prezent, elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.
Întrebat cum vor putea învăța elevii și preda profesorii aceeași materie, într-un număr de ore mai mic, Liviu Pop a răspuns pentru Edupedu.ro: „Simplu: introducând exact ceea ce încercăm să facem de ani buni, o predare transdisciplinară”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!