ORADEA. Luni, 30 august, în jurul prânzului, acesta a văzut o vidră în apele Crișului Repede, în zona podului Centenar, scrie bihon.ro. Nu a stat mult pe gânduri și a urmărit-o până lângă podul Ferdinand, unde vidra a luat o pauză pentru a-și savura captura.
„Din momentul în care am zărit-o, am urmat-o în amonte, până la digul de lângă podul Ferdinand, unde a prins un biban”, ne-a mărturisit Alexandru.
După ce a prins peștele, vidra a ieșit din apă pe pietrele din apropierea malului, unde și-a consumat captura.
Despre vidră
Trupul său este adaptat legilor hidrodinamicii, la fel și coada, groasă la bază ce se subțiază spre vârf, utilizată la înaintat și cârmit. Degetele sunt unite de o membrană interdigitală, ajutând foarte mult la înot și propulsat. Capul mic cu o formă hidrodinamică face mult mai facilă înaintarea pe sub apă. Greutatea unui mascul este în general de 6-8 kg pe când femela cântarește aproximativ 4-5 kg (Jedrzejewski, 2010 et. al). Acest mustelid poate ajunge la dimensiuni de până la 1 metru și jumătate lungime și la o greutate de 15 kilograme. Urechile mici sunt adaptate vieții acvatice, fiind prevăzute cu două pliuri ce le acoperă atunci când vidra pătrunde în apă sau că ochii sunt adaptați, putând vedea în apă. Blana are o culoare generală de castaniu închis, mai deschisă ca nuanță pe pântec și ceva mai surie pe partea din față a capului, iarna blana este mai deasă și mai lucioasă.
Prezența vidrei este strâns legată de existența resurselor de hrană. În Romania vidra este răspândită în întreaga țară, cu deosebire în lacurile și văile apelor mari, dar mai ales în bălțile și Delta Dunării (Brehm, 1964). Existența locurilor bogate în pește, atrage vidra până sus la munte, la peste 1500 de metri, în preajma pâraielor cu păstrăvi. Uneori, în căutarea locurilor prielnice, trece cumpăna apelor, peste creasta munților.
Principalul sortiment de hrană pentru vidră îl reprezintă peștele de toate formele și mărimile, căci se încumetă să atace și pește mare pe care, după ce îl răpune, îl scoate pe mal, depozitându-l într-un loc anume sub o piatră sau un buștean, unde îl poate păstra multă vreme, apoi mănâncă doar părțile bune din el. De obicei alege partea sângerie de la bronchiile peștelui și carnea fără oase a spatelui, restul lăsându-l pentru alții. În afara peștelui, vidra mănâncă raci, amfibieni, melci, păsări și șoareci de apă. (Manolache 1977 et. al)
Trimite articolul
Xpodul Ferdinand ?????
La Oradea se numeste podul Sfantu Ladislau.
Așa o să fie și pe Miresele când o să ne plimbam cu bărcile. Așa a zis botox. Falkosul la pârnaie!!
Cel mai important fapt mi se pare acela vidra că nu trăiește în ape poluate, ci numai în ape curate. Este un semn bun pentru că apa Crisului Repede ne alimentează și pe noi.