Cert este că, până atunci, s-au făcut analize privind numărul rezerviştilor care ar putea fi rechemaţi la arme (atât din ţară cât şi cei plecaţi în străinătate la muncă). Pe de altă parte, Băsescu spune că, deşi s-a făcut această analiză, oamenii nu vor fi rechemaţi.
Evaluare
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că la ultima şedinţă a CSAT s-a făcut o evaluare a rezerviştilor din Spania şi Italia, concluzia fiind că sunt “destul de mulţi”, potrivit Mediafax, dar a precizat că aceştia nu vor fi rechemaţi.
Întrebat dacă s-a făcut o analiză privind posibilitatea chemării rezerviştilor sub arme, şeful statului a precizat că aceasta s-a făcut la ultimul CSAT. “Analiza s-a făcut încă din CSAT-ul trecut (…) Nu este un lucru excepţional, el se face prin lege la fiecare patru ani, era al patrulea an, dar în plus au fost şi nişte faze de reacţie ale NATO. Nu numai România a făcut acest lucru, ci toate statele membre NATO”, a spus Băsescu, adăugând că s-a ajuns la concluzia că “sunt destul de mulţi rezervişti în Spania şi Italia”. Preşedintele a precizat însă că nu se pune problema rechemării lor, ci doar a unei evaluări.
Ponta: „Ne paşte un război”
Potrivit Mediafax, premierul Victor Ponta a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă la Negreşti Oaş, că nu e cazul să fie stârnită teamă sau panică în rândul populaţiei, dar că nimeni nu poate nega că există o criză majoră, iar conflictul din Ucraina este din ce în ce mai aproape de frontiera României.
El a subliniat că populaţia nu trebuie să se teamă sau să fie panicată.
“Nu e cazul să stârnim teamă sau panică în populaţie. Niciun cetăţean român nu se află şi nu se va afla în pericol”, a precizat Ponta, pentru Mediafax.
“Am alocat sume suplimentare pentru MApN, desfăşurăm operaţiuni comune cu partenerii noştri strategici – SUA, Canada, ţările europene – însă trebuie să luăm act de faptul că din păcate criza din Ucraina nu doar că nu se rezvolvă, ci se înteţeşte, conflictul este din ce în ce mai aproape de frontiera României, iar Odessa e chiar foarte aproape de frontiera României”, a adăugat Ponta.
„Cea mai mare provocare de securitate”
Sâmbătă, premierul Victor Ponta spunea că situaţia din Ucraina, “care se agravează de la o zi la alta, reprezintă pentru România cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani”. Premierul Victor Ponta a făcut aceste declaraţii la Fabrica de Avioane din Craiova, unde le-a spus reprezentanţilor uzinei că, “deşi ne paşte un război”, vestea bună pentru ei este că vor avea comenzi.
Nu se pune problema atacării unui stat membru NATO
“Nu ne punem problema rechemării, deocamdată avem evaluări. V-am spus, nu există un pericol ca un stat membru NATO să fie atacat. Dar evaluările se fac, şi confom legii române, şi conform procedurilor NATO”.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 23 aprilie, că trebuie refăcută capacitatea de a aduce rezerviştii sub arme, dacă este nevoie, mulţi fiind plecaţi la muncă în străinătate, precizând că în cadrul CSAT s-a discutat această problemă.
“S-a pus problema unei analize a capacităţii noastre de a chema rezerviştii sub arme, dacă ar fi nevoie. Avem o mare problemă aici, pentru că foarte mulţi rezervişti sunt la muncă în Spania, în Italia, în Germania. Deci este un subiect pe care CSAT îl va analiza în perioada următoare, el a făcut subiect de discuţie în ultimul CSAT”, a spus şeful statului, la Adevărul Live.
Stagiu militar pentru bărbaţi sub 35 de ani?
Potrivit Mediafax, duminică, preşedintele a mai spus că unii analişti susţin că România este în stare de război, fapt ce “l-a influenţat şi pe premierul Victor Ponta”, când a declarat, sâmbătă, că “ne paşte un război”.
“România nu este în stare de război şi nu va fi, dar România are obligaţia să-şi ia măsuri de descurajare a agresivităţii în regiune, pentru a face faţă, împreună cu aliaţii din NATO, dacă e nevoie, unei forţe de interpunere, unei forţe de menţinere a păcii, dar nu pentru un război”, a subliniat Băsescu.
Întrebat câte forţe de interpunere poate pune România la dispoziţie, preşedintele a răspuns: “Atâta cât ni se va cere. Dacă va fi cazul”.
Referitor la o eventuală hotărâre a ministrului Mircea Duşa privind efectuarea stagiului militar pentru tinerii sub 35 de ani, preşedintele Traian Băsescu a declarat că există lege prin care armata română a devenit una de profesionişti.
“Nu poate fi o hotărâre atâta timp cât este o lege care a făcut ca România să aibă o armată de profesionşti. Nu poate hotărî ministrul Duşa aşa ceva”, a precizat şeful statului.
“Armata română este una dintre cele mai bine instruite armate din regiune, având în vedere că de 11 ani participă la operaţiuni militare în Irak, care s-au terminat, şi în Afganistan. Deci, trupa în România este foarte bine instruită şi este mult mai eficientă decâr o armată neprofesionată care îşi înrolează pentru câteva luni, 9 luni, sau pentru 13-14 luni, tinerii de 18, 14 ani. Armata română este o armată care, de 11 ani, s-a călit în teatre de operaţii reale. Deci este o armată foarte bine instruită”, a spus Traian Băsescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!