„Este o decizie politică care trebuie să urmeze, legată de ce se întâmplă cu plafonul. Noi ştim că avem şi clienţi care au greutăţi şi aceşti clienţi vulnerabili trebuie să fie sprijiniţi de stat. Asta este o politică socială şi trebuie să fie clar şi ce face Guvernul să sprijine şi vulnerabilii în viitor. Nu este treaba unui jucător sau a unei companii private să dea o politică socială, dar este sarcina statului. Din punctul nostru de vedere, dacă statul a intervenit în trecut, în momentul crizei naţionale sau internaţionale, continentale, să zicem, în acel moment a existat o justificare să se intervină cumva, dar în momentul de faţă nu mai există o justificare legală să intervii. Înseamnă, din punctul nostru de vedere, că un sprijin al statului trebuie să fi dat direct de stat la clienţi. Nu suntem de acord să continue plafonarea. (…) În momentul de faţă preţurile sunt plafonate până în martie. Dacă nu se întâmplă nimic, nu mai sunt plafonate începând cu aprilie. Dacă statul vrea să intervină din nou, este o decizie politică, care nu este negociată cu noi, dar sperăm să fie luată în timp util, pentru că în momentul de faţă vedem o lipsă de predictibilitate legată de se întâmplă în piaţă. Nu este o problemă doar pentru noi, ci şi pentru clienţii noştri”, a spus Volker Raffel la un seminar pe teme de energie, organizat de Consiliul Concurenţei şi ACUE.
El a reiterat că nu trebuie un plafon generalizat şi sprijinul să fie unul social, dat direct la clienţii vulnerabili şi nu la toată lumea.
De asemenea, directorul E.ON a subliniat că, în prezent, compania nu ştie preţul care va fi aplicabil clienţilor începând cu aprilie 2025, pentru că piaţa angro nu este complet funcţională.
„Şi atragem atenţia asupra faptului că nu sunt suficiente cantităţi ofertate pe piaţa angro. Şi de aceea am comunicat noi, E.ON, clienţilor noştri, şi am văzut că şi alţii au făcut acest lucru, că preţul încă nu este clar şi va fi comunicat atunci când va fi clar. (…) El depinde de preţul energiei electrice pe care o cumpărăm de la producătorii din România sau din piaţă şi, cum nu ştim preţul, în momentul de faţă, la care vom fi capabili să cumpărăm, nu pot să zic care va fi preţul final în viitor”, a precizat Volker Raffel.
Acesta a adăugat că pe piaţă nu sunt cantităţi suficiente de energie pentru a acoperi necesarul şi de aceea furnizorii propun statului o măsură intermediară, pentru a avea lichiditate pe piaţa de electricitate, la fel la gaze naturale.
„În trecut a existat aşa ceva, un Gas Release Program se cheamă, care nu reglează preţul, dar obligă producătorii să ofere cantităţi în mod periodic şi întotdeauna să fie ceva disponibil pentru cei care cer. Şi propunem aceeaşi abordare şi pe piaţa de energie electrică. Nu vrem să ştim preţul, nu vrem ca statul să stabilească un preţ, dar vrem să ştim că şi în viitor vor fi disponibile cantităţi. (…) Până acum producătorii nu au ieşit cu cantităţi, să le spun, semnificative de energie. Este o problemă şi aici mă refer la marii furnizori. Noi, dacă noi nu găsim energie electrică şi nu ştim preţul energiei, nu putem să oferim un preţ predictibil pentru clienţi”, a punctat oficialul E.ON.
Sursa: AGERPRES
Trimite articolul
XCorect Volker. Statul poate furniza gazul pur și simplu prin crearea unei companii de distribuție, fara hoți
-
Statul este plin de hoti, ca ati tot vrut pesedeaua si pe acolitii lor de peste 30 de ani.
-
La noi cel mai mare hot e …statul !El s-a facut stapan pe toata energia ,gaze, curent,petrol ! Au pus taxe ,ne iau banii si apoi ,,pozeaza,, in binefacatorii nostrii cu… subventia !! Si chiar le merge cu pacaleala asta !!
Mai bine ar furniza guvernul gazul direct fără eon, este o afacere păguboasă în acest moment atat pentru stat cât și pentru clienți.
Sa vina E-ON cu o propunere de un pret mai mic, fata de pretul actual.
Altfel nu ma deranjeaza pretul plafonat.
pesedelu și klaus! Deci, voi sunteți de acord ca, firmele furnizoare de energie (indiferent cât sunt de ”globaliste”), să-și facă un profit cât mai mare pe „spatele” cetățenilor acestei țări??? Interesant este că, în perioada plafonării, nu au plecat din România. Oare de ce?
Inainte de 1990 Gazul extras era al Romanilor toata Instalatia de distributie este a si a fost a Romanilor… Tot ce inainte de 1990 era al Cetatenilor Romani …deci cum a ajuns Volkher Raffale sa vina sa imi ceara bani pe ce este al meu si sa isi impuna si pretul…si sa mai vina sa ma si critice ca il platesc prea putin…Oare cum am ajuns in aceasta situatie??? Oare cine ii responsabil?? Eu sa platesc scump ce este al meu si sa fiu limitat sa folosesc pentru ca asa vrea uni excroci..
-
Delir neo-ceaușist sadea. Ai rămas blocat în miturile politico-economice ale “Epocii de Aur”, stimabile! 🤦♂️
Cresterea preturilor la energie este cauzata de politica gresita a UE, care vaduce la dezastru social si economic (v. Germania, care deja a luat-o si ea [e panta in jos).
-
Mereu cu bălăriile anti-UE, cetatene. Nu te ține nimeni cu forța în UE. Țările din BRICS te așteaptă cu brațele deschise. Cică Putin a dat ordin să fie construită o vilă în centrul Moscovei pentru matale, tov eu-putinică, Leu, roman, Contele și veți primi și titlul de cetățean de onoare al federației 😁