„Pe anumite teme suntem echipa României şi jucăm pentru România. Împreună. Aşa s-a întâmplat astăzi. Avem vot în unanimitate la proiectul de îmbunătăţire a programului Corn, fructe & lapte propus de mine, în comisia de raport de la Senatul României – Comisia pentru Învăţământ, prezidată de Monica Cristina Anisie. Îi mulţumesc dânsei – una dintre persoanele care chiar s-au preocupat cu seriozitate de această temă, alături de Anca Dragu – şi tuturor colegelor şi colegilor de la toate partidele. O mulţumire specială pentru Sbirnea Liliana şi Irina Elisabeta Kovács, care au pledat atât de convingător pentru lege, precum şi lui Irineu Darău, Silvia Dinică, Ştefan Pălărie pentru susţinerea amendamentelor ce au reieşit din discuţii. Este un efort comun transpartinic, cu toţii au dat un vot foarte important pentru îmbunătăţirea unui program de alimentaţie şcolară esenţial în minima bunăstare a multor copii. Mergem mai departe, cu speranţă!”, a declarat, potrivit unui comunicat REPER, deputatul Cătălin Teniţă.
Printre schimbările propuse se numără lapte şi produse lactate, 5 porţii pe săptămână/copil, de la 3 porţii în prezent, fructe şi legume, 5 porţii pe săptămână/copil, de la 2 porţii în prezent, cornul şi celelalte produse de panificaţie să fie diversificate şi cu adevărat proaspete, consumate în 24 de ore de la producţie, alocare suplimentară pentru asigurarea de produse alternative pentru copiii cu intoleranţe la lactoză sau gluten, susţinerea micilor producători locali, cu licitaţii pe loturi de mai mică extindere geografică şi cu separare a tipurilor de produse/servicii achiziţionate şi posibilitatea de susţinere a bugetelor prin decontarea în timp util.
Din 2017 România este participantă în Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, susţinut din fonduri europene nerambursabile şi din bugetul de stat.
În anul şcolar 2022-2023, programul are ca beneficiari un număr de 1.885.225 de preşcolari din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat autorizat/acreditat, în scădere de la 1.903.851 de beneficiari în anul şcolar 2021-2022, dintre care 2.648 sunt copii provenind din Ucraina.
În anul şcolar 2022-2023 bugetul alocat implementării Programului pentru şcoli al României este de 562.850.883 lei.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XDa e un beneficiu extraordinar.