UPDATE: Copiii care se simt mai bine, externați de la Louis Țurcanu
Dintre cei 18 copii care au sosit în cursul dimineții la Spitalul de Copii din Timișoara, opt prezentau simptomatologie ușoară. Starea li s-a ameliorat, astfel că s-a cerut externarea lor. Acum, spitalul așteaptă după probe de laborator, având parte de sprijinul Spitalului de Boli Infecțioase și al laboratoarelor private, pentru că aceste analize nu se fac uzual la Țurcanu.
„Vedem ce se poate. Trebuie înțeles un singur lucru important: nu sunt niște probe pe care le face uzual un spital, să diferențieze virusuri, pentru că tot timpul tratamentul e același. Contextul acesta epidemiologic cu un focar de genul face ca noi să căutăm. Noi nu facem testele astea, de aceea acum ne e un pic greu. Am cerut ajutor de la Spitalul de Boli Infecțioase, laboratoarele private, am îndrumat pe cei care, dintre părinți, au fost de acord să ne testeze virușii – să vedem dacă există un virus comun. Noi nu facem aceste probe uzuale în spitale, că nu e treaba Spitalului de Copii.
Este o patologie infecțioasă, virală, pe care o tratăm la fel, tot timpul. Există un caz dovedit cu norovirus. Acest virus este un virus destul de banal, care nu dă mari probleme și, acuma, discutăm despre un alt caz, care este suspect de o infecție bacteriană, dar trebuie verificată analiza, pentru că ne-a sosit pe o cale care nu e din sistemul sanitar. E de la un părinte care și-a trimis analiza la un laborator”, a declarat Mihai Gafencu, directorul medical al Spitalului de copii din Timișoara.
Sursa de îmbolnăvire nu a fost încă identificată
Direcția de Sănătate Publică Timiș a trimis la Colegiul Loga mai multe echipe.
„Au fost prelevate 5 probe de apă, atât de la rețea cât și de la dozatoarele de apă aflate în incinta unității, care au fost ulterior sigilate și scoase de la consum. Suplimentar au mai fost prelevate 12 probe de sanitație, din care 10 probe de suprafață și 2 probe aeromicrofloră. Laboratorul de Toxicologie a prelevat probe, în vederea determinării unor parametrii toxicologici (de exemplu amoniac sau clor)”, spun reprezenanții DSP Timiș.
Din informațiile transmise până în acest moment, din pacienții care s-au prezentat la serviciul de urgență, 15 copii de vârste diferite sunt internați la Spitalul Clinic de Urgență „Louis Țurcanu”, iar celelalte persoane, în urma evaluării stării de sănătate, nu au necesitat internare.
Ancheta epidemiologică se află în desfășurare, sursa de îmbolnăvire nefiind deocamdată clar identificată.
Se ia în calcul și varianta unei boli dintr-o țară exotică
Medicul Mihai Gafencu a transmis că se confirmă un caz de norovirus din 15. „Trebuie testați toți pacienții, nu e un test de rutină”, a adăugat acesta.
Concluziile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență
Subprefectul Sorin Ionescu spune că în acest moment sunt prelevate probe și sunt analizate toate variantele posibile, fiindu-le acordată toată susținerea medicilor de la Spitalul Louis Țurcanu.
„Monitorizăm cu mare atenție situația, iar în momentul în care vom avea primele analize de laborator vom reveni cu informații”, a transmis Sorin Ionescu.
Acesta a adăugat că din punct de vedere medical și din punct de vedere tehnic autoritățile sunt pregătite pentru orice situație.
„Conducerea unității de învățământ nu cunoaște și nu poate identifica, în acest moment, sursa acestei simptomatologii, cu atât mai mult cu cât unitatea de învățământ nu dispune de cantină, nu este racordată la gaze naturale și nu dispus efectuarea unor lucrări de dezinfecție, deratizare/dezinsecție.I.Ș.J. Timiș a păstrat legătura cu structurile specializate să intervină în astfel de situații, fiind informat constant asupra dinamicii evenimentelor”, a spus Aura Danielescu, inspectorul Școlar General.
UPDATE. Subprefectul Sorin Ionescu: A fost convocat un Comitet Județean pentru Situații de Urgență
„Ceea ce pot să vă spun este că în acest moment lucrurile sunt în dinamică. Copii au rămas acasă. Cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență au fost prezenți azi noapte cu laboratorul pentru măsurători chimice. DSP Timiș este prezent cu mai multe echipe, se prelevează probe de toxicologie, din alimente, din corn, lapte, din tot. Așteptăm rezultatele acestor analize și în acel moment vom ști cum să acționăm. La ora 9 am convocat un Comitet Județean pentru Situații de Urgență, astfel încât toate lucrurile să fie ținute sub control”, a declarat subprefectul Ionescu.
Situație alarmantă la Colegiul Național C.D. Loga din Timișoara. Mai multor elevi li s-a făcut rău peste noapte și au fost transportați de urgență la spital. Aceștia au manifestat vărsături, greață și diaree.
Profesorii au transmis părinților un mesaj prin care îndeamnă elevii să meargă la școală cu propria sursă de apă, pentru că se suspectează că sursa unei posibile contaminări ar fi dozatoarele din școală.
Astăzi, la Loga, cursurile au fost suspendate.
Mesajul celor de la ISU Timiș a fost distribuit intern celor de la colegiu.
„În data de 02.04.2024, la ora 23:58, ISU Timiș a fost anunțat de către dispeceratul SAJ Timiș, despre suspiciunea unor intoxicații a unui număr de 9 elevi din cadrul Colegiului C.D. Loga din Timișoara, care au fost transportați la Spitalul pentru copii Louis Țurcanu, prezentând dureri abdominale, vărsături, scaune diareice.
Toți elevii în cauză au solicitat îngrijiri medicale apelând SNUAU 112, de la domiciliu, în cursul serii.
Urmare a informațiilor obținute de la Spitalul de copii Louis Țurcanu, au rezultat 7 internări si 2 elevi în urgență.
ISU Timiș a dispus deplasarea la locul intervenției cu 1 ASERV Dacia Duster, 1 CBRN, efectiv 6 subofițeri, pentru identificarea unei posibile surse.
Totodată, conducerea instituției de învățământ a fost contactată, aceștia precizând că nu cunosc sursa posibilă de intoxicație (nu există cantină, nu sunt racordați la gaze naturale și nu s-au efectuat dezinfecții/deratizare. Misiune în dinamică”, au transmis cei de la ISU reprezentanților unității de învățământ.
Inspectoratul Școlar Județean a luat act de evenimentele petrecute la școala din Timișoara, însă detaliile sunt încă necunoscute.
„Legat de situația de la Loga, la această oră pot spune că nu știm de la ce au apărut simptomele copiilor! Sunt în jur de 30 de copii, vreo 12 adulți afectați de aceleași simptome! O parte internați, o parte acasă! Toată noaptea am stat pe telefon, cu reprezentanți ISU, conducerea Loga! Revin cu amănunte imediat ce știu mai multe”, a transmis în cursul acestei dimineți inspectorul școlar general, Aura Danielescu.
Între timp, numărul copiilor internați la Louis Țurcanu a crescut la 14, în timp ce două eleve majore au fost transportate la Spitalul Municipal din Timișoara.
De la DSP Timiș au fost trimise mai multe echipe la Loga, pe diverse domenii de specializare: Serviciul Control, Laborator, Toxicologie, Radiații.
„Au fost prelevate probe de apă, atât de la rețea, cât și de la dozatoarele de apă aflate în incinta unității. A fost sistată utilizarea acestora pana la obținerea rezultatelor. Cercetările se află în desfășurare, momentan se caută sursa de îmbolnăvire”, declară cei de la DSP.
Trimite articolul
XIstoria se repeta???de ce am o senzatie de “deja vu” ?