„Sveti Sava” – Sfântul Sava – , pe numele său secular Rastko Nemanjic, s-a născut în jurul anului 1175 şi era fiul cel mai mic al marelui jupan al Serbiei, Ştefan Nemanja, întemeietorul dinastiei Nemanjic. Sfântul Sava a desfăşurat o bogată activitate misionară în ţara sa natală, înfiinţând şcoli, mănăstiri, spitale, încercând să apropie poporul sârb de religie.
Una dintre cele mai importante realizări ale sale o reprezintă obţinerea autocefaliei pentru biserica sârbă. În 1219, el a devenit primul arhiepiscop al Bisericii ortodoxe autocefale a Serbiei.
Sfântul Sava a fost sanctificat în anul 1236, imediat după trecerea la cele veşnice în ziua de 14/27 ianuarie 1235, potrivit site-ului www.crestinortodox.ro. Cneazul Serbiei, Milos Obrenovic (1815-1839), l-a declarat Sfânt ocrotitor al şcolilor şi al elevilor. Astăzi, numeroase şcoli poartă numele sfântului, iar cu ocazia sărbătorii “Sveti Sava” toate şcolile sârbeşti organizează festivităţi.
“Deşi istoria şi cultura sârbilor sunt bogate în eroi şi sfinţi, Sfântul Sava este considerat cel mai important. El a dăruit Bisericii Ortodoxe Sârbe şi poporului sârb, spiritul şi forţa vitală, atât de necesare pentru a depăşi greutăţile de-a lungul istoriei”, arăta Adnagi Slavoliub, iniţiatorul proiectului de lege pentru instituirea acestei zile, la începutul anului 2019, în expunerea de motive.
Deputatul Uniunii Sârbilor din România, aparţinând Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale (legislatura 2016-2020), a subliniat, de asemenea, “contribuţia pe care aceasta o va aduce asupra promovării diversităţii culturale şi a bunei convieţuiri, precum şi dezvoltarea parteneriatelor cu Republica Sârbă, dar şi sublinierea contribuţiei acestei minorităţi asupra vieţii culturale a României”, potrivit https://www.cdep.ro/.
Senatul României a adoptat, pe 6 martie 2019, proiectul legislativ privind declararea zilei de 27 ianuarie drept Ziua “Sveti Sava” (“Sfântul Sava”), iar Camera Deputaţilor la data de 10 aprilie 2019.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat Decretul nr. 432/2019 pentru promulgarea Legii privind instituirea Zilei “Sveti Sava”, sărbătoare a minorităţii sârbe din România, la 7 mai 2019. Legea nr. 94/2019 privind instituirea Zilei “Sveti Sava” a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 359 din 9 mai 2019, potrivit http://euroavocatura.ro/.
Potrivit acestei legi, la data de 27 ianuarie, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordine sau în coordonarea acestora, societatea civilă sau persoane fizice şi juridice pot organiza sau participa la programe şi manifestări culturale, educative, artistice, cu caracter social sau ştiinţific consacrate promovării minorităţii sârbe din România. Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni şi/sau aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.
Ziua “Sveti Sava” va fi marcată la 26 ianuarie, de Uniunea Sârbilor din România, printr-un spectacol special, ce va avea loc pe scena Filarmonicii Arad. Ansamblurile “Kolo” din Arad, “Plavi Delija” din Sânpetru Mare, “Čanadske Zvezdice” din Cenad, “Veterani” din Timişoara, “Sveti Sava” din Sânnicolau Mare, “Sveti Đorđe” din Stanciova, “Biseri” din Sânnicolau Mare, dar şi orchestra de tamburaşi “Batini Bećari” din Sânnicolau Mare vor urca pe scenă de la ora 19.00. De asemenea, elevii cursurilor de limbă sârbă organizate de Uniunea Sârbilor din România la Arad şi Sânnicolau Mare se vor afla, la rândul lor, pe scenă. Un alt spectacol va avea loc pe 28 ianuarie, de la ora 16.00, la Palatul Culturii din Reşiţa, potrivit site-ului Uniunii Sârbilor din România, https://savezsrba.ro/
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!