Faptul este confirmat şi de jandarmerie care, în urma analizelor realizate cu privire la violenţa pe stadioane, a constatat o creştere în acest an, comparativ cu 2005 a acestui gen de manifestări.
S-a constatat că există o tendinţă evidentă a galeriilor de a provoca forţele de ordine atât pe stadioane, cât şi în afara acestora.
În afară de Marea Britanie, huliganismul a cunoscut o creştere semni-ficativă şi în alte ţări. Statistica indică faptul că în Italia, Germania, Olanda şi Belgia, 10 la sută din meciurile unei etape se termină cu bătaie între supor-teri. Încet-încet însă, acest fenomen s-a mutat în estul Europei, în fostele state comuniste.
România, Polonia şi Ungaria au, în acest moment, mari probleme cu fanii turbulenţi. Anul 2006 a fost unul însângerat pentru fotbalul românesc. Derby-urile din Liga I au lăsat urme adânci pe spinarea suporterilor. Mai întâi, Steaua – Rapid, partidă desfăşurată pe Stadionul Naţional.
Peste 20 de suporteri s-au încăierat pe o stradă din cartierul bucureştean Rahova, cu doar câteva ore înainte de începerea întâlnirii. Incidente între fani au mai existat şi în alte zone din Bucureşti, precum Calea 13 Septembrie şi Sălăjan.
În plus, cu doar 45 de minute înainte de startul meciului, s-a declanşat o nouă rundă de bătăi, iar scaunele au zburat în toate părţile. Apoi, Dinamo – Steaua, meci în urma căruia au avut loc grave incidente între suporteri şi forţele de ordine.
Astfel, jandarmeria a aplicat o corecţie steliştilor, folosind chiar şi puşti cu gloanţe de cauciuc. Alt derby, Dinamo – Rapid, aproape acelaşi scenariu. După ce Dinamo a marcat golul de 3-1, rapidiştii au năvălit pe teren şi încearcă să ajungă la galeria dinamovistă pentru a se răfui cu aceasta. Din fericire, intervenţia jandarmilor a făcut ca ciocnirea dintre cele două grupuri să nu se mai producă.
Liderii de galerie vorbesc de incidente izolate
Suporterii spun că în România nu se poate vorbi despre un fenomen intitulat huliganism, bătăile iscate pe stadioane sau în afara lor fiind considerate “accidente”. În plus, ei acuză jandarmeria şi poliţia pentru faptul că incită la violenţă.
“Tensiunile sunt constante în orice campionat, iar acestea cresc în ajunul derby-urilor. Este ceva ce nu poate fi controlat de nimeni, pentru că nu este premeditat. Nu se poate vorbi de un fenomen. Nu poate fi acuzat suporterul că, de exemplu, a tras jandarmul în el. În astfel de situaţii nu există un singur vinovat. Nu se poate arăta cu degetul doar în direcţia suporterului. Într-adevăr, în galerie sunt fel de fel de persoane. Nu poţi să garantezi pentru ei. Fiecare reacţionează altfel, în funcţie de cum percepe situaţia”, a spus Elias Bucurică, liderul galeriei dinamoviste.
De aceeaşi părere a fost şi Dorin, unul dintre liderii galeriei Stelei.
“Nu este vorba despre un fenomen. Fenomen a fost în urmă cu câţiva ani, dar legile s-au înăsprit, iar lumea a devenit mai civilizată. La noi a fost violenţă, dar oamenii s-au liniştit. Bătăile care se petrec înainte de meci sunt din cauza poliţiei, care nu ştie cum să organizeze deplasarea fanilor. şi mai este o problemă. Atunci când mergem în deplasare, jandarmul care ne păzeşte nu este decât un fan al echipei locale îmbrăcat în uniformă. Cauzele pentru care există aceste incidente? Rivalitate, provocări şi alcool, acesta din urmă, în proporţie de 60 la sută”, ne-a declarat fanul “roş-albaştrilor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!