BUCUREŞTI. Sportul românesc a fost oprit începând cu 16 martie, când a fost instituită starea de urgenţă. Ulterior, cluburile sportive au fost şi ele incluse în ordonanţa Guvernului Orban care prevedea sprijinirea angajaţilor cărora le-a fost suspendat temporar contractul din cauza întreruperii activităţii. Diverse structuri sportive au apelat la această formă de ajutor, suspendarea contractelor aducând o indemnizaţie de ajutor social, pe care o plăteşte Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).
Într-un răspuns pentru Gazeta Sporturilor, cei de la ANPIS spun că până la 30 aprilie, la nivelul agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială a fost înregistrat un număr de 218 solicitări transmise de structurile sportive pentru indemnizaţia de sprijin COVID-19, pentru un număr de 3.978 participanţi la activitatea sportivă. Dintre cele 11 din judeţul Arad amintim, echipele de fotbal şi handbal feminin Crişul Chişineu Criş, divizionara C, Lunca Teuz Cermei, dar şi gruparea de Liga 4, Frontiera Curtici. Procentul este unul mic, doar 7%, din profesiile liberale care au aplicat şi se încadrează pentru primirea acestei îndemnizaţii sociale.
Paşi obligatorii
Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a explicat şi care e traseul prin care un sportiv poate fi plătit cu 75% din salariul mediu: ,,Structurile sportive cu care persoanele au încheiate contracte de activitate sportivă transmit agenţiilor teritoriale în raza cărora îşi au sediul social o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal, însoţită de o declaraţie pe propria răspundere, la care se ataşează lista cu participanţii la activitatea sportivă cărora le-a fost suspendată activitatea. Plata indemnizaţiei de sprijin se realizează către structurile sportive care vor efectua plata către beneficiarii contractelor de activitate sportivă”.
Conform prevederilor art. 67 din Legea Educaţiei Fizice şi Sportului, participanţii la activitatea sportivă pot fi: sportivi, antrenori, medici şi asistenţi medicali, maseuri, kinetoterapeuţi, cercetători.
Câţi bani vor încasa?
Sportivii nu intră în aceeaşi categorie cu cei aflaţi în şomaj tehnic, ci sunt asimilaţi profesioniştilor, iar suma pe care o vor încasa va fi mai mare. A explicat Ionel Dancă, şeful Cancelariei primului ministru: ,,Pentru aceste categorii, PFA, drepturi de autor, contracte de activitate sportivă, s-a stabilit că statul va suporta, indiferent de veniturile lor, o indemnizaţie fixă brută egală cu 75% din salariul mediu brut pe economie”.
Pe 2020 s-a stabilit că salariul mediu brut e de 5.429 lei. Astfel, 75% din această sumă este de 4.071 de lei, dar şi aceste indemnizaţii vor fi supuse impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale, conform Codului Fiscal. Astfel, sportivii vor lua ca indemnizaţie socială suma de 3.519 de lei net, adică 725 de euro, în vreme ce o persoană intrată în şomaj tehnic, căreia i-a fost suspendat contractul de muncă, va primi doar 2.381 de lei net, în jur de 490 de euro.
Peste un milion de contracte suspendate
De la instituirea stării de urgenţă, 16 martie, şi până la finalul lunii aprilie, numărul contractelor individuale de muncă suspendate este de 1.035.585. De peste 17 ori mai mare decât cel al contractelor profesiilor liberale. Cele mai multe contracte de muncă suspendate sunt în industria prelucrătoare, peste 330.000, urmată de cele din sectorul comerţului şi al service-urilor, peste 110.000.
Citiți principiile noastre de moderare aici!