BIHOR. Cele mai valoroase exemplare de ciobănesc olandez și belgian din lume au ajuns, săptămânile trecute, la Ineu, la King`s Land. În premieră pentru România și implicit Bihor, campionatele mondiale dedicat acestor rase s-au organizat la noi. În condițiile unei competiții acerbe între sute de câini valoroși și proprietari foarte pricepuți, echipa României a câștigat o medalie de argint, potrivit Bihon.ro.
„Pentru noi, pentru România, e incredibil. Este excepțional. Să urci pe podiumul mondial este extrem de impresionant, având în vedere că noi, în România, nu avem tradiție în așa ceva”, consideră organizatorul evenimentului, orădeanul Alexandru Bondar, la rândul său medaliat într-o competiție similară anterioară.
„Ciobănești” pare un nume nepotrivit pentru acești câini de lucru, cu capacități extraordinare de autocontrol, agilitate și curaj, perfect adaptate la mediul urban. Datorită acestor calități și a inteligenței evidente, ciobăneștii belgieni și cei olandezi sunt preferați pentru patrulele de poliție, vamă sau de căutare prin aeroporturi.
De altfel, mulți dintre cei care au concurat în campionat sunt lucrători în instituții de forță, polițiști, militari sau alte categorii similare. Pe mulți îi trădează postura, e evidentă obișnuința de a impune autoritate.
Între aceștia, nu mai puțin implicat în munca cu câinii, Andras Kovacs, medic dentist de meserie, s-a impus la categoria IGP – disciplină de sport canin care implică pregătirea câinelui în probe de obediență, tracking – luarea urmei și protecție. În fond, este pregătirea la care aspiră un câine care lucrează cu poliția, de exemplu.
Care sunt trăirile unui vicecampion din România, la această probă:
„oboseală, extaz, relaxare, liniște. Și astea se tot repetă”, ne-a mărturisit Kovacs, la o zi după dobândirea trofeului.
„Unele vise devin realitate!!!! Am câștigat medalia de argint la Campionatul Mondial cu câinele meu, Alfa, la 2023 Dutch Shepherd IGP World Championship și, cu asta, acest vis pe care abia am îndrăznit să îl visăm, a devenit realitate… O muncă titanică este în spate (pentru acest rezultat n. r.) și este o muncă de echipă! Mulțumesc echipei mele pentru ajutorul, răbdarea și încurajările primite de aproape cinci ani”, a postat vicecampionul mondial, transmițând mulțumiri și familiei, pentru sprijinul total în împlinirea acestei pasiuni.
La campionatele de la Ineu, de la King`s Land au participat 600 de câini, în mai multe discipline de concurs. IGP și „mondioring” sunt cele mai spectaculoase, datorită interacțiunii directe între câini și oamenii de atac, asistenții echipați în costume de protecție.
IGP este o disciplină complexă, câinii trebuind să dovedească obediență, curaj și stăpânire de sine, în probe de căutare, pază și escortare a unei persoane.
În ciuda durității probelor, e interesant cum câinii tratează exercițiul ca pe un joc pe care îl execută cât mai aproape de perfecțiune, spre satisfacția sa și a conductorului. Animalele înzestrate deosebit și cu pregătire superioară, precum cele din concursul de la Ineu nu își pierd cumpătul și nu se încaieră cu oamenii de atac, stăpânirea de sine a acestor animale e adevăratul spectacol de pe terenul de competiție.
Alte probe au fost mondioring, „agility”, „obediență” și „frumusețe”, defilările fiind, de asemenea, primite cu aplauze de public.
Momentul bilanțului a consfințit că țările europene cu tradiție în aceste discipline, care au și mobilizat echipe impresionante, precum Austria, Germania, Italia, Spania, Portugalia sau țările nordice, au triumfat. În context, rezultatul echipei din România este cu atât mai impresionant.
Citiți principiile noastre de moderare aici!