Londra. În urmă cu exact cu an, pe 20 noiembrie 2022, cea de-a XXII-a ediţie a Cupei Mondiale masculine de fotbal debuta oficial cu meciul de deschidere dintre selecţionatele Qatarului şi Ecuadorului (0-2).
Douăsprezece luni mai târziu, grupul de asigurări Howden a publicat un studiu având ca temă accidentările din fotbal pe parcursul sezonului 2022-2023, care a avut ca particularitate organizarea turneului final din Qatar în plină iarnă.
După ce a analizat efectele supraîncărcării calendarului asupra bunăstării jucătorilor, studiul arată că fotbaliştii din principalele cinci ligi europene au stat în medie cu opt zile mai mult departe de gazon din cauza accidentărilor suferite în lunile care au urmat competiţiei din emirat.
Conform studiului, în octombrie 2022 au fost înregistrate 88 accidentări, care au făcut ca jucătorii respectivi să fie indisponibili timp de 11,35 zile în medie, înaintea competiţiei din Qatar, însă perioada de indisponibilitate a crescut la 19,41 zile în ianuarie 2023, după turneu.
Leziunile gleznei (170%), gambei/tibiei (200%) şi ischiogambierilor (130%) au înregistrat cea mai mare creştere a gravităţii.
„Am văzut clar că organizarea unei Cupe Mondiale masculine în timpul iernii europene a făcut ca jucătorii să se confrunte cu opt zile suplimentare de indisponibilitate în a doua jumătate a sezonului, în comparaţie cu prima parte. Impactul a fost consistent în campionatele interne, cum ar fi Premier League şi Bundesliga”, a declarat şeful departamentului Sport al grupului Howden, James Burrows.
Burrows a adăugat că severitatea crescută a accidentărilor a contribuit la creşterea impactului financiar cu aproape 30%, de la 553,62 milioane de euro la 704,89 milioane de euro în primele cinci ligi ale Europei.
Studiul a arătat că au existat 3.985 de accidentări în primele cinci campionate naţionale din Europa pe parcursul sezonului 2022-2023.
Prima ligă engleză (Premier League) şi Bundesliga germană au avut 23,6% şi, respectiv, 14,8% dintre jucători participanţi la Cupa Mondială şi s-au confruntat cu cel mai mare impact asupra ratei accidentărilor.
„În cele două luni de după turneu, jucătorii din Bundesliga au suferit 46 de accidentări, comparativ cu 49 în Premier League, ceea ce sugerează că pauza prelungită de iarnă din Germania după Cupa Mondială masculină s-a dovedit a avea un efect minim”, potrivit studiului.
La începutul acestui an, Sindicatul internaţional al jucătorilor (FIFPRO) a declarat că aproape jumătate dintre fotbaliştii care au participat la Cupa Mondială s-au confruntat cu o oboseală mentală extremă sau crescută în timpul unui sezon extrem de aglomerat ca număr de meciuri.
Aproximativ 44% dintre jucători s-au confruntat cu mai multă oboseală fizică şi cu 23% mai multă oboseală mentală în ianuarie, comparativ cu alte sezoane, în timp ce 53% s-au simţit mai predispuşi la accidentări.
Sursa: AGERPRES
Citiți principiile noastre de moderare aici!