Trimetazidina, medicamentul pe care patinatoarea l-a luat, este un agent metabolic care ajută la prevenirea atacurilor de angină pectorală şi tratează simptomele vertijului, potrivit Agenţiei pentru medicamente a Uniunii Europene. Acesta poate creşte eficienţa fluxului sanguin şi poate îmbunătăţi rezistenţa – ambele esenţiale pentru orice performanţă sportivă de vârf.
Acesta se află pe lista de medicamente interzise gestionată de Agenţia Mondială Antidoping în categoria “modulatorilor hormonali şi metabolici”, potrivit AP.
Cel mai faimos caz de dopaj sportiv cu trimetazidină l-a implicat pe înotătorul vedetă chinez Sun Yang. Triplul campion olimpic a ispăşit o interdicţie de trei luni în 2014, într-o decizie care iniţial nu a fost publicată de agenţia antidoping din China.
Sportiva rusă Nadejda Sergeeva a fost depistată pozitiv de asemenea cu trimetazidină la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang din 2018. Ea a fost descalificată din proba de bob în doi şi a ispăşit o interdicţie de opt luni.
Programul de testare a sportivilor pentru Jocurile Olimpice este gestionat de Agenţia Internaţională de Testare(ITA), cu sediul în oraşul de origine al CIO, Lausanne, Elveţia. Cazurile tipice de dopaj olimpic sunt gestionate şi anunţate de către ITA, care impune o suspendare provizorie care înlătură un atlet din competiţie.
Se poate face contestaţie la TAS
Sportivii şi echipele lor pot contesta aceste decizii la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care se află la Beijing pentru a trata cazurile urgente. Acesta are un grup de judecători care se ocupă de jocuri pentru a se specializa în cazurile de dopaj.
Dincolo de Jocurile Olimpice, organismul de conducere al unui sportiv, în acest caz, Uniunea Internaţională de Patinaj(ISU), ar trebui să gestioneze un caz disciplinar care, de obicei, duce la o interdicţie. Cazul lui Valieva ar putea fi mai complicat dacă, aşa cum s-a raportat, proba în cauză a fost prelevată înainte de începerea perioadei olimpice oficiale la un eveniment ISU.
Cazul Valieva ar trebui să implice şi Comitetul Internaţional Olimpic, deoarece ea şi echipa ROC au concurat deja şi au câştigat proba de patinaj artistic pe echipe. Retragerea titlurilor şi redistribuirea medaliilor ar trebui să fie responsabilitatea unui comitet disciplinar prezidat de Denis Oswald, un membru de lungă durată al CIO şi avocat elveţian.
Un alt factor care complică situaţia este vârsta Valievei, care îi poate oferi o protecţie suplimentară. Codul mondial antidoping clasifică minorii ca fiind “o persoană care nu a împlinit vârsta de optsprezece ani”.
În timp ce dezvăluirea publică a cazurilor este obligatorie pentru sportivii adulţi, în cazul minorilor, problema identificării lor “trebuie să fie proporţională cu faptele şi circumstanţele cazului”. Circumstanţele cazului Valieva ar trebui să se concentreze, de asemenea, pe sfaturile şi deciziile oficialilor şi antrenorilor echipei sale.
SURSA: MEDIAFAX
Trimite articolul
XÎmi este peste poate și cu neputință să cred așa ceva! Păi cum, o cetățeană de nădejde a toașului Putin să se drogheze, și încă din fragedă pruncie?
-
E oculta mondiala! Cei care l-au oprit pe Djokovic acum lovesc în Rusia! Sa vezi acum că-ți fani ai Kamilei încă de când era mica apar în România…
-
Și uită așa românii se pricep și la acest sport… Domnii Mocofan și Cucu, oameni de elită în sportul național și nu numai; cu multe participări de-a lungul vieții lor la J.O. și-au spus verdictul. Nici nu știu ce făceam fără ei! 😏
-
Oculta pulii!!!!
Rusii erau intotdeauna niste nespalati!
Sarbii si balcanii niste smecheri toata ziua cu p*** pe sus!
Voi ati gustat vreodata civilizatia?!
Numai conspiratii de voi! Saraciilor!
-
Păi agenturili imperializmului în putrefacție propagă minciunili astea-n falș, toași! Dar vor răspunde ei în fața marii adunări, toași!
Este simplu sa comentam insa cred ca at trebui sa vedem si alte aspecte. Poate ar trebui sa conteaze ca munceste de la 4 ani mai mult decat 99% din populatia lumii intr-o viata. Din pacate varsta performantei in sport a scazut prea mult. Ne place spectacolul dar omitem ca in arena trimitem copii sa omoare “leii”. Uitati-va la ea. Este un copil exploatat, cu picioarele pline de vanatai, banuiesc ca nu de la coafor. Cititi ce spune si Katharina Witt (si cred ca stie ce spune), nu tine de sportiv decizia dopajului. Apoi este OK sa distrugi munca de 12 ani a unui copil? 2 sau 4 ani de suspendare la nivelul asta este aproape capat de drum. Chiar crede cineva ca poti ajunge la perfomanta numai luand buline intre doua beri? Pana acum nu am vazut niciun Ivan din delegatia Rusiei care isi asume ceva vina. Am citit ca Putin ii transmite sa tina capul sus ca este rusoaica. Buna incurajare pentru un copil de 15-16 ani care isi vede munca si viitorul distruse.