CLUJ-NAPOCA. A fost o săptămână extrem de ofertantă pentru iubitorii tenisului din România şi nu numai. Sala polivalentă BT Arena din Cluj-Napoca a găzduit, în perioada 14-22 octombrie, Transylvania Open WTA 250 – cel mai important turneu de tenis feminin din ţară şi cel mai bun turneu din lume (la categoria sa), în anul 2022. Evenimentul a reunit jucătoare de top de pe întreg mapamondul, în competiţie fiind prezente 32 de sportive la simplu și 16 echipe la dublu. Meciurile s-au jucat pe hard, în joc fiind puse 280 de puncte WTA și premii în valoare de 259.303 dolari.
Celebrităţile din tribune
Deşi publicul era aşteptat în număr mult mai mare în tribune, atmosfera din sală a fost plăcută, vibraţia spectatorilor simţindu-se în special în ultimele două zile ale competiţiei. Printre cei mai înfocaţi suporteri am regăsit-o (şi) pe Anela Freer – sufletul tenisului arădean, antrenoare şi organizatoare de turnee; ea şi-a susţinut şi încurajat favoritele aproape până la epuizare.
La meciurile din semifinale şi finale – în special cele de simplu – au fost prezente numeroase celebrităţi, atât din lumea show-bizz-ului, cât şi din politică sau afaceri. Pe lângă primarul Emil Boc, i-am zărit în tribuna oficială şi pe Andreea Esca, Ilie Dumitrescu sau Mircea Geoană. Finala de simplu a fost onorată de prezenţa Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei, și Alteței Sale Regale Principele Radu. La finalul partidei, în cadrul ceremoniei de premiere, Majestatea Sa a înmânat Marele Trofeu căștigătoarei, jucătoarea germană Tamara Korpatsch. Reamintim, în luna august a acestui an, Majestatea Sa Margareta a conferit Înaltul Patronaj turneului Transylvania Open, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Castelul Regal de la Săvârșin.
Campioana şi vicecampioana
Aşa cum aminteam, Tamara Korpatsch este noua campioană a turneului Transylvania Open 2023. În vârstă de 28 de ani, jucătoarea din Germania a câștigat la Cluj primul ei titlu WTA 250, după ce a învins-o în finală pe Gabriela Ruse, scor 6-3, 6-4.
Ambele jucătoare au avut o săptămână excelentă la Cluj. Gabi Ruse a primit un wild card pentru a participa la Transylvania Open, ea fiind clasată în afara topului 180 WTA, iar o săptămână mai târziu, se apropie de revenirea în top 100, demonstrând prin evoluțiile cu Alicia Parks, Emiliana Arango și Rebeka Masarova, că e capabilă să se întoarcă în elita tenisului mondial.
Cât despre Tamara Korpatsch, ea își încheie o săptămână perfectă în cel mai bun mod cu putință. În urma victoriilor de la Transylvania Open, jucătoarea germană se apropie de cel mai bun loc ocupat în clasamentul WTA ajungând, de săptămâna aceasta, pe locul 71.
„Această victorie înseamnă enorm pentru mine. Este primul titlu WTA 250 și primul pe hard! Sunt extrem de fericită! Este un turneu minunat și mă bucur că am câștigat. Am venit motivată, am avut racheta mea cea nouă și mi-am spus că acum pot să joc cel mai bun tenis al meu și pot să câștig acest turneu. Gabriela Ruse a fost adversara mea, dar și publicul a fost oponentul meu. Dar a fost o atmosferă minunată și e normal, Gabi e o jucătoare din România. La un moment dat mi-am imaginat că fanii strigă Haide, Tammy! (când, de fapt, strigau Haide, Gabi!-n.r.)” – a mărturisit Tamara Korpatsch.
La rândul său, Gabriela Ruse a declarat:
„A fost ceva extraordinar ce mi s-a întâmplat în această săptămână și a fost un vis devenit realitate: să joc în fața publicului de acasă și să câștig atât de multe meciuri. Este cel mai de suflet trofeu! Chiar dacă la Hamburg am câștigat trofeul, Transylvania Open este altceva. Simt că am bucurat oamenii și le-am arătat cum este Gabriela Ruse de fapt. Și nu mă refer la tenis, ci la omul Gabriela Ruse”.
Gabriela Ruse s-a confruntat în finală cu dureri fizice puternice, însă și-a dorit să termine meciul, încurajată de aplauzele și susținerea publicului. Ea este a doua jucătoare din România care a ajuns în finala de simplu la Transylvania Open, după cea jucată în 2021 de Simona Halep.
„Am muncit foarte mult în ultimul an. A fost greu să duc la final acest meci. La finalul primului set a început durerea de gambă. Durerea a fost foarte mare și nu o puteam controla, însă la un moment dat mi-am dat seama că nu o să pot câștiga meciul, dar mi-am dorit să lupt până la ultima minge. Dacă nu ar fi fost în România, probabil aș fi abandonat, pentru că am simțit la un moment dat că aș putea să agravez situația. Dar cred că românii și toți cei care m-au susținut meritau să vadă un final de meci frumos. La final, au fost lacrimi de bucurie” – a spus Gabriela Ruse.
Câştigătoare la dublu
Jodie Burrage și Jil Teichmann au câștigat finala la dublu, disputată cu Leolia Jeanjean și Valeriya Strakhova. Este primul titlu WTA 250 câștigat de Jodie și al doilea din carieră pentru Jil. Cele două au jucat pentru prima oară împreună.
Retrageri importante
Deşi, iniţial, mai multe jucătoare de top şi-au anunţat participarea la Transylvania Open, pe parcurs acestea au renunţat (probabil cu scopul de a se menaja pentru turneele mari care urmează). Caroline Garcia (11 WTA), Donna Vekic (21 WTA) şi Karolina Pliskova (36 WTA) sunt cele mai importante dintre ele, dar au declinat participarea la turneul de la Cluj şi Anastasia Pavlyuchenkova (82 WTA) sau Dayana Yastremska (102 WTA).
Competiţia a avut însă pe tabloul de start de la simplu nu mai puţin de şapte jucătoare din România: Sorana Cârstea (25 WTA), Patricia Ţig (65 WTA), Ana Bogdan (71 WTA), Jaqueline Cristian (107 WTA), Miriam Bulgaru (183 WTA), Gabriela Ruse (185 WTA) şi Ilona Georgiana Ghioroaie (371 WTA). Cotată drept favorita principală a turneului, Sorana Cârstea a fost eliminată prematur din competiţie, încă din primul tur, de nemţoaica Eva Lys (133 WTA), scor 6-3, 6-3.
Loc nou în calendarul WTA?
Încă din timpul desfăşurării Transylvania Open 2023, s-a vorbit despre faptul că începând din 2024, turneul se va muta într-o altă perioadă a anului. Speculaţia a fost încurajată şi de declaraţia directorului turneului, Patrick Ciorcilă:
„A fost dificil să găsim un loc în calendarul WTA în acest an și, probabil, va fi și mai dificil în 2024. Dar facem toate eforturile pentru a avea acest turneu pe termen lung în România. Mai ales că este cel mai bun turneu WTA 250 din lume! Peste 800 de oameni au lucrat în acest an la acest turneu. Întotdeauna încercăm să facem un extra-mile atât pentru public, cât și pentru jucătoare”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!