București. Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, a vorbit, astăzi, în premieră, despre condițiile impuse pentru reluarea pregătirilor, după data de 15 mai. Iată, în continuare, ce a spus acesta:
“Fiecare club/lot, trebuie să dispună pentru cantonament de o bază proprie, sau în uz exclusiv, cu spații de cazare, bucătărie, spații medicale, terenuri de antrenament, eventual săli de forță, sau alte facilități utile activității de antrenament. Baza sportivă are nevoie de personal administrativ și suport, care să fie izolat alături de sportivi și antrenori, prin rotație, în ture minime, de 14 zile. În interiorul bazelor sportive și de cantonament vor exista măsuri și reguli clare”, a spus Stroe.
Cum condițiile expuse mai sus nu pot fi îndeplinite de toate cluburile, asta e clar, ministrul a lărgit puțin sfera lor, nuanțând situația. Iată cum: ”Fiecare Federație trebuie să-și consulte cluburile să vadă în ce măsură pot îndeplini aceste condiții și ce măsuri pot lua mai departe, sau eventual avansa propuneri de completare a acestui ordin, prin regulamente interne ale fiecărei federații. Nu ne putem împotrivi dacă ele au propuneri pentru a aduce un plus de siguranță sportivilor, sau pentru a face aceste măsuri mai stricte, mai clar precizate, sau mai bine de înțeles pentru sportivi și cei care îi însoțesc în cantonamente”.
Așadar, federațiile pot veni cu propuneri, mai ales că nu toate cluburile au baze proprii. Să ne referim strict la UTA, de exemplu, jucătorii vor fii cantonați la hotel Subcetate, care are circuit închis, iar de acolo se va merge la antrenament la Motorul, cu mașini proprii sau autocar. Alte cluburi vor proceda ca și cum ar face un cantonament pe plan local, adică o cazare la un hotel din oraș, care trebuie să rămână cu circuit închis, iar de acolo se va pleca la antrenament în aceleași condiții amintite la UTA.
Testare de COVID-19
Ministrul Stroe a continuat cu anunțul condițiilor. ”Fiecare sportiv care participă la cantonament va trebui să-și asume, sub semnătură proprie, că va respecata cu strictețe regulile descrise în acest ordin comun, semnat cu ministerul Sănătății.
Iată ce trebuie să facă un club sau un lot de sportivi pentru a reveni la antrenamente: ”Antrenamentele se vor desfășura în regim izolat, gradual, strict, în patru etape. Faza I, e pregătirea preliminară pentru relaurea antrenamentului; faza a II-a, sesiuni de antrenament individual; faza a III-a, sesiuni de antrenament pe grupuri mici, iar faza a IV, sesiuni de antrenament colectiv. Pentru ca sportivii să-și reia activitatea vor trebui să stea în izolare totală pe o perioadă de 14 zile, poate chiar de astăzi, după care vor fi testați pentru COVID-19. Doar cei care au rezultatul negativ vor fi admiși în bazele de cantonament desemnate. Procurarea și plata acestor teste e treaba fiecărui club sau federație sportivă. La intrarea în cantonamnet și apoi zilnic, se va face triajul epidemiologic, de către medicul clubului, care va însoți în permanență echipa, sau un medic angajat de club, pe perioada cantonamentului. Se vor întocmi fișe cu fiecare jucător și antrenor, unde vor fi notate, zilnic, temperatura, sau simptome, dacă există: tuse, dureri în gât, dificultăți de expirare, etc. În cazul apariției unei modificări de simtome sau temperatură, i se va interzice sportivului participarea la antrenament. Testarea de COVID-19, pentru antrenori sau jucători, se va face în orice moment, la recomadarea medicului echipei”.
Nu pot pleca nicăieri, izolare totală!
Ionuț Stroe a anunțat și faptul că antrenorii și jucătorii nu pot pleca din cantonament. Întrebarea care rezultă e cum și cine îi va controla, dacă doresc să dea o fugă până la o benzinărie, să-și cumpere o ciocolată, sau țigări (să recunoaștem că mulți fumează de sting) etc. Asta, în condițiile în care restricțiile de circulație vor dispărea săptămâna viitoare.
Iată ce spune ministrul: ”Sportivii și antrenorii nu pot părăsi baza de antrenament, pe toată durata cantonamentului. Singura excepție e aceea a unui consult medical. Servirea mesei se va face în regim de room service, preferabil în ambalaje de unică folosință. Deci nu se va face în sistem cantină sau restaurant. Se va evita pe cât posibil contactul între personalul din servire, personalul din bucătărie și sportivi”.
Ministrul sportului nu a vorbit despre reluarea competiției, dar a admis că în două-trei săptămâni ele ar putea reîncepe, dacă situația din România nu se va înrăutăți din punct de vedere al pandemiei.