Real Madrid şi Eintracht Frankfurt vor lupta pentru Supercupa Europei în această seară, începând cu ora 22:00, pe Stadionul Olimpic din Helsinki. Acest meci va aduce și folosirea în premieră a tehnologiei de offside semiautomat în competițiile oficiale ale forului continental.
Sistemul a mai fost testat de FIFA anul trecut, inclusiv la Cupa Arabă FIFA și la Campionatul Mondial al Cluburilor. În iulie, FIFA a anunţat că noua tehnologie va fi folosită şi la Cupa Mondială din 2022, care va avea loc în Qatar în noiembrie și decembrie.
Dorinţa UEFA şi FIFA de a accelera deciziile arbitrilor a dus la implementarea unui nou sistem de detectare semiautomată a offside-ului. SAOT este o tehnologie cu mai multe camere care poate urmări mai bine membrele jucătorilor şi poate stabili momentul precis al pasei.
Cum funcţionează?
„Vor fi între 10 şi 12 camere care vor detecta 29 de puncte de pe corpul jucătorului de 50 de ori pe secundă”, a explicat fostul arbitru şi actualul director de arbitraj al FIFA, Pierluigi Collina, citat de Marca.
„Un software analizează datele în timp real, calculând perfect momentul pasei şi poziţia jucătorilor, inserând grilele pentru a evidenţia offside-ul. Se vorbeşte despre arbitri robotizaţi, sună bine, dar nu este adevărat. Arbitrii de pe teren vor continua să fie decisivi. Offside-ul semiautomat va fi folosit doar atunci când un jucător care este în offside atinge mingea. Dacă există o interferenţă în joc, va fi decizia arbitrului. În patru sau cinci secunde este imposibil, va fi în 25 sau 20 de secunde, ceea ce este foarte important. Scopul este să fim mai rapizi şi mai precişi”.
Cele 29 de seturi de date colectate includ membrele şi părţile corpului care sunt luate în considerare pentru a genera un offside. În plus, aceste informaţii pot fi folosite pentru a proiecta imagini 3D care să reflecte situaţia jucătorului în momentul exact al offside-ului, care pot fi afişate pe tabelele de marcaj video din stadioane şi în transmisiunile TV ale meciurilor.
„UEFA caută în mod constant noi soluţii tehnologice pentru a îmbunătăţi jocul şi pentru a sprijini munca arbitrilor”, a declarat Roberto Rosetti, responsabilul UEFA cu arbitrajul. „Acest sistem inovator va permite echipelor VAR să determine situaţiile de offside mai rapid şi mai precis, îmbunătăţind fluxul jocului şi consistenţa deciziilor. Sistemul este gata să fie folosit în meciurile oficiale şi implementat în fiecare locaţie din Liga Campionilor”.
SURSA: MEDIAFAX
Citiți principiile noastre de moderare aici!