Pentru a creşte importanţa acestui eveniment comunitar, iniţiatorul acestuia, Adrian Hadean a decis ca, la final, frigaruia să fie oferită clujenilor participaţi contra unei donaţii modice, care să constituie un fond pe care bloggerii îl oferă tinerilor cu insuficienţă renală cronică din cadrul Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta”.
„Această boală cumplită nu iartă şi, din păcate mulţi dintre copiii care suferă de insuficienţă renală cronică se îndreaptă spre un destin nemilos, care nu le permite să ajungă la vârsta maturităţii. A merge la mare este pentru aceşti tineri un vis, iar condiţiile speciale pe care le impune necesitatea de a face zilnic dializă, transformă un lucru banal pentru mulţi dintre noi, o vacanţă, la un vis greu de îndeplinit pentru aceşti suferinzi. Vom oferi fiecare porţie din cea mai lungă frigăruie din lume, frigăruia bloggerilor contra unei donaţii de 5 lei, care va fi depusă într-o urnă special amenajată. Cu banii obţinuţi vom putea să împlinim acest vis al tinerilor cu insuficienţă renală cronică” a declarat bloggerul culinar Adrian Hădean.
Tabăra de vară este organizată în fiecare an cu eforturi imense de către singura asociaţie clujeană care are ca obiect de activitate ajutorarea acestei categorii atât de speciale de tineri, ai căror rinichi nu funcţionează, iar viaţa lor nu poate fi despărţită de aparatele de dializă, Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta”.
„Tinerii aşteaptă un an întreg acest eveniment special pentru ei, o mică vacanţă la Marea Neagră, pentru mulţi, din păcate, poate ultima” a explicat preşedintele asociaţiei, Emanuel Ungureanu, care îşi ghidează activitatea şi viaţa personală în jurul ideii că pentru aceşti copii, „viitorul înseamnă azi”.
„Gestul bloggerilor clujeni este unul remarcabil, şi este totodată pentru prima dată când o comunitate atât de diversă se alătură cu atât de mult entuziasm asociaţiei noastre în dorinţa de a aduce bucurie şi speranţă, şi un pic de sare, lângă gustul amar continuu pe care îl simt zilnic aceşti copii” a mai spus Ungureanu.
Grupul membrilor asociaţiei este format în acest moment din 35 de tineri cu vârste cuprinse între 7 şi 25 de ani, care fac dializă de trei ori pe săptămână. În timpul vacanţei la mare aparatul de care depinde viaţa lor va trebui să fie în imediata proximitate, motiv pentru care costurile unui astfel de proiect se ridică în mod uzual la circa 50.000 lei, în care se include zborul cu avionul – pentru că nu rezistă la transportul rutier pe distanţe mari, cazarea şi tratamentele.
Detalii privind frigaruia
„Suportul frigăruii va fi construit pe un cadru metalic, acoperit cu plăci OSB, pe mijlocul cărora se va clădi un cămin din cărămidă – lung de peste 100 de metri, în care se vor pune cărbunii pentru jar. Frigăruia va fi montată pe un sistem din inox, construit special de către partenerii noştri, companiile clujene CSI şi InoxMetal, care au realizat un instrument impresionant, care ne va permite să gătim la foc constant, simultan, cei 100 de metri de frigăruie. Este un record unic în lume şi chiar dacă nu am solicitat organizaţiilor internaţionale omologarea sa, clujenii care vor fi alături de noi în 28 mai vor putea fi mândri să deguste un preparat delicios, realizat în condiţii unice în lume” a explicat Adrian Hădean, iniţiatorul acestui proiect îndrăzneţ şi bloggerul care a reuşit să coaguleze energiile creatoare şi entuziasmul întregii comunităţi clujene de social media.
Partenerul care va furniza materialele de construcţie şi expertiza de a crea suportul frigăruii este Baumax. Adrian Hădean a explicat că ingredientele folosite pentru frigăruie au fost alese cu grijă, pe criterii de calitate, pentru că proiectul respectă principiile unei alimentaţii de calitate – pe care le promovează în atât în campaniile şi proiectele pe care le derulează, cât şi în reţetele oferite zilnic pe blogg-ul său culinar.
„Am decis să utilizez în frigăruie carne de pui „fericiţi” de la Agricola Bacău, care ne pun la dispoziţie şi celelalte sortimente de carne. Legumele vin direct din grădinile producătorilor clujeni, care le vând zi de zi în pieţele municipalităţii, iar amestecul de mirodenii îl voi prepara eu însumi” a mai spus Hădean. „De asemenea, ceapa din frigăruie va sosi la Cluj- Napoca din „ţara cepei” – localitatea Pericei din judeţul Sălaj, singura localitate cu un monument dedicat cepei şi un record mondial pentru cea mai lungă cunună de ceapă din lume”.
„Bloggerii clujeni sunt inimoşi, voluntari, sinceri şi toate aceste calităţi ale lor îi fac să fie unii dintre cei mai influenţi membri ai comunităţii noastre. Prezenţa lor într-un eveniment atât de important în calendarul primei ediţii a festivalului „Zi-le de Cluj” este un răspuns încurajator din partea comunităţii că suntem pe drumul potrivit în acest demers de a transforma ultima săptămână din luna mai a fiecărui an în săptămâna clujenilor, prin organizarea festivalului oraşului” a declarat primarul Sorin Apostu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!