Iar finalizarea proiectului nu a putut fi văzută altfel decât cu ochi buni atât de conducerea celor două unităţi medicale, cât şi de oficialităţile locale din judeţul nostru. „Vreau să felicit administraţia spitalului judeţean pentru câştigarea proiectelor europene”, au spus la unison Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA, şi Gheorghe Falcă, primarul Aradului, prezenţi la festivitatea de încheiere a proiectului.
Poate cel mai important beneficiu al Spitalului Judeţean Arad de pe urma parteneriatului cu maghiarii este reprezentat de un computer tomograf nou-nouţ, care înlesneşte munca medicilor şi îi ajută în stabilirea unor diagnostice corecte şi rapide.
Iar situaţia ne-a fost prezentată de doctorul Oana Amza, şeful secţiei de radiologie-imagistică. „Până la achiziţia aparatului, Spitalul Judeţean avea în jur de 470 de investigaţii tomograf în fiecare lună, pentru care plătea aproximativ 25.000 de lei. După ce tomograful a fost cumpărat şi a intrat în uz, media investigaţiilor lunare desfăşurate în incinta Spitalului Judeţean a crescut cu aproape 200, până la 640”, a declarat Amza. Ca atare, ţinând cont de faptul că tomograful a costat 1,8 milioane de lei, investiţia în noul aparat urmează să fie recuperată în 4-5 ani. Iar asta în condiţiile în care tomograful va funcţiona aproximativ zece ani de zile.
Comparaţii
Doctorul Oana Amza a prezentat şi câteva cazuri care au fost elucidate în urma testării cu aparatul tomograf. „Am avut o pacientă în vârstă, victimă a unui accident de circulaţie. La radiografia normală nu s-au observat decât fracturile costale. În schimb, la investigaţia cu tomograful s-a observat faptul că există o ruptură de splină cu hemoragie internă puternică. Apoi, am avut cazul unui om găsit în comă pe stradă. Nici aici radiografia normală nu a scos în evidenţă cauza care l-a dus pe pacient în acea situaţie. Însă tomograful ne-a arătat că avem de a face cu o hemoragie intracraniană”, a explicat Amza.
Al doilea sistem
Un alt beneficiu al acestui proiect este un proiect de realizare a unei reţele de telediagnostic la care va fi racordat şi Spitalul Judeţean Arad. „Această noutate oferă posibilitatea colegilor aflaţi în puncte diferite să se consulte şi să se ajute reciproc în stabilirea disgnosticului”, a spus Aurel Ardelean, rectorul Universităţii Vasile Goldiş, universitate care a cofinanţat acest proiect. În plus, Ardelean a vorbit şi despre faptul că studenţii, doctoranzii şi postdoctoranzii de la Medicină vor putea să lucreze cu asemenea aparaturi şi în asemenea condiţii.
Banii
Teodora Olariu, managerul Spitalului Judeţean Arad, a anunţat că din 2007 a tot încercat să obţină fonduri pentru aparatură medicală şi modernizarea clădirilor. „Am observat că una dintre metodele care ajută finanţarea sistemului este cea a proiectelor transfrontaliere. Nu mai puţin de patru proiecte am câştigat în ultimii ani alături de vecinii maghiari”, a spus Olariu.
Noii doctori de la Spitalul Judetean
Se fac angajari la Spitalul Judetean
Citiți principiile noastre de moderare aici!