Anul 2015 este pentru revista Studii de Știință și Cultură al XI-lea an de apariție trimestrială neîntreruptă, cu un impact pozitiv ascendent, în spațiul universitar, din țară și străinătate.
Editată de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Președinte, prof.univ.dr. Aurel Ardelean, Rector, prof. univ.dr. Coralia Cotoraci, în parteneriat cu universităţi din Franţa, Germania şi Serbia, revista Studii de Știință și Cultură, fondată în anul 2005, este indexată în Bazele de Date Internaționale (BDI) CEEOL (www.ceeol.com) din Frankfurt, Germania, EBSCO Publishing din Statele Unite (www.ebscohost.com), Inter Copernicus Internațional, Varșovia, Polonia (www.indexcopernicus.com) și DOAJ Loud University, Lissaries, Suedia (www.doaj.org).
Revistă științifică evaluată și clasificată de CNCS, 2012, Categoria B, profil umanist, domeniul FILOLOGIE.
Revista este structurată pe 5 secțiuni:
I Culturi romanice-cultură românească;
II Cultură şi limbă germană-cultură românească;
III Limbă şi cultură slavă-limbă şi literatură română;
IV Traduceri – Traductologie;
V Recenzii.
Ilustrăm, în continuare prin câteva date, impactul pozitiv al revistei Studii de Știință și Cultură, în spațiul universitar din țară și străinătate:
1. Statistic, pe un an (Nr. 4/2014-Nr. 3/2015), în 4 numere s-au publicat 111 articole – cu o medie de 27 de articole pe număr, din care semnate de autori de la universități și centre de cercetare din străinătate: 57 de articole, iar din România: 54 de articole.
2. Din cele 4 numere (2015), două numere au fost alcătuite tematic: de către Universitatea din Novi Sad, Serbia și de două universități din Franța, cu lucrările prezentate la un Colocviu Internațional al Limbii Române, Canada (ianuarie, 2015).
3. În anul 2015, revista s-a îmbogățit cu o nouă rubrică: Cultură și limbă germană – cultură românească, înscriind în Colegiul editorial al revistei pe Acad.prof.univ.dr. ThedeKahl de la Universitatea din Jena, Germania (devenit Doctor Honoris Causa al Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad).
4. Baza de date CEEOL din Germania virează anual Universității noastre 500-600 euro din vânzările revistei.
5. De la universități și centre de cercetare științifică domeniul filologic, din străinătate, publică în revista Studii de Știință și Cultură autori din: Franța, Italia, Spania, Canada, Austria, Serbia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Germania, Republica Moldova etc., iar din România, de la universități din: București, Cluj-Napoca, Iași, Tg. Mureș, Brașov, Alba Iulia, Timișoara, Craiova, Sibiu, Constanța, Suceava, Ploiești, Arad etc.
6. Apreciem ca foarte bună colaborarea cu Universitatea din Novi-Sad, Serbia, Facultatea de Filosofie, Departamentul de Limbă și Literatură Românească, pentru:
– Punctualitate în trimiterea articolelor la redacție;
– Respectarea instrucțiunilor pentru autori;
– Realizarea de numere tematice, susținând rubrica permanentă în revistă: Limbă și Cultură slavă – Limbă și Literatură Română
– Participarea în 2015 ca invitați, la două evenimente științifice și culturale: 21 aprilie 2015 la Salonul Internațional de Carte de la Novi Sad (de către Lect.univ.dr. Virginia Popovici și Dl. Lucian Marina – Președintele Societății de Limba Română din Voivodina) și la Simpozionul Științific Internațional “Radu Flora”, Ediția a XXIV-a, din 5 septembrie 2015 la Zdrenianin, Serbia.
7. Organizarea Colocviului Internațional Europa: Centru și margine, cooperare culturală transfrontalieră, Ediția a IV-ala Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad, 22-23 octombrie 2015 – la care s-a lansat cartea: Virginia Popovici, IvanaJanjič – Cultura (a) română din Serbia în context European.
8. Recent, s-a aprobat Convenția de Parteneriat dintre Societatea de Limba Română din Voivodina, Republica Serbia – Vârseț și Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad.
9. S-a reînnoit parteneriatul editorial dintre Editura CIRRMI a Universității Paris 3 – Sorbonne – Nouvelle France și Editura “Vasile Goldiș” University Press.
10. Urmarea bunei colaborări dintre revista Studii de Știință și Cultură și Departamentul de Limba Română de la Universitatea Marseille din Franța, s-a realizat, în data de 26 noiembrie 2015 o video-conferință româno-franceză, cu o tematică foarte apreciată, dedicată Zilei Naționale a României.
11. Dl. Acad.prof.univ.dr. ThedeKahl de la Universitatea din Jena, Germania, și-a manifestat disponibilitatea de-a susține, în luna martie 2016, o conferință studenților Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad, pe tema: Structura etnică și confesională în Europa de Est.
12. Din partea Academiei Oamenilor de Știință din România, revista a primit: “Diploma de excelență și Medalia de AurRevistei Studii de Știință și Cultură – România a Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad în semn de înaltă apreciere academică națională și internațională pentru valoarea și standardul de cultură românească și europeană”
13. De la Cancelaria Președintelui României CP1/2686/18.09.2015, am primit: Domnului Profesor Vasile Man, Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad
“Președintele României, Domnul Klaus WeinerIohannis, vă mulțumește pentru revista trimestrială de știință și cultură, precum și de cărțile transmise luna trecută.
Cu speranța că veți avea un an universitar excelent, Președintele Klaus Weiner Iohannis vă asigură de considerația sa și vă dorește succes în toate proiectele pe care le derulați!
Cu cele mai bune gânduri,
Nicoleta Nicolae
Consilier de Stat
Cancelaria Președintelui României”
14. Societatea de Limbă Română din Voivodina, Republica Serbia, acordă:
DIPLOMĂ
de
MEMBRU DE ONOARE
pentru
sprijinul acordat Societății și românității în Republica Serbia.
Arad, 23 octombrie 2015 Lucian MARINA
Președintele S.C.R.
15. La20 aprilie 2015 am lansat la Târgul Internațional de Carte, Novi Sad, Serbia, Revista Studii de Știință și Cultură, vol. XI, Nr. 1/martie 2015, împreună cu câteva volume de cărți apărute la Ed. “Vasile Goldiș” University Press – care, apoi, au fost donate Universității din Novi Sad.
16. În cadrul Proiectului susținut de Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad, Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Revista Studii de Știință și Cultură, am editat volumul:
Colocviului Internațional Europa: Centru și margine, cooperare transfrontalieră, Ediția a IV-a, 22-23 octombrie 2015, Ed. Gutenberg Univers Arad, România, 226p. – difuzat gratuit în țară și străinătate.
17. Pentru anul 2016, ne propunem:
– Creșterea calității articolelor publicate, prin sporirea exigenței Colectivului de evaluatori.
Înscrierea revistei Studii de Știință și Cultură pentru evaluare, conform cerințelor ISI, în BDI Thomson Philadelphia, SUA.
Realizarea unui Proiect de traductologie, finanțat de Uniunea Europeană prin Progresul UE, Europa Creativă 2014-2020. Participă: Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad – revistaStudii de Știință și Cultură, Universitatea Jena, GermaniașiUniversitatea Novi Sad, Serbia.
Organizarea Colocviului Internațional EUROPA – Centru și margine, cooperare culturală transfrontalieră, Ediția a V-a, 20-21 octombrie 2015, organizatori: Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” din Arad, revista Studii de Știință și Cultură, în colaborare cu Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad.
Prof. Vasile Man
Director executiv, Redactor șef fondator al revistei Studii de Știință și Cultură
Citiți principiile noastre de moderare aici!