SÂNTANA. Maibaumfest, tradiţie culturală a şvabilor din Sântana, prin care se manifestă bucuria sosirii unei noi primăveri, a devenit un eveniment intercultural, sarbatorit de intreaga comunitate sântăneană, alături de etnicii germani. Tradiţia are o vechime de peste 100 de ani, desfăşurându-se anual în luna mai.
Liceul Tehnologic Sântana, structura Şcoala Generală „Sfânta Ana” Sântana, în colaborare cu Forumul German şi Primăria Oraşului Sântana au organizat evenimentul în detaliu, pornind de la pregătirea spaţiului de desfăşurare, pregătirea costumelor (confecţionat, apretat, călcat – cu sprjinul părinţilor, a bunicelor cu experienţă), repetiţii ale cântecele şi dansurile specifice, pregătirea tombolei şi licitaţiei pomului şi mieilor, procurarea si împodobirea pomului. Pe ritmul fanfarei, manifestarea a debutat cu marşul perechilor de dansatori prin oraşul Sântana, a continuat cu un moment religios la biserica romano-catolică, dupa care s-a dansat în jurul pomului până la lăsarea serii şi s-au licitat mieii instalaţi la balconul pomului de mai. Câştigătoarea mieilor în acest an a fost Carina Palcu Socaciu, în curtea căreia alaiul însoţit de fanfară a dansat ultimele trei dansuri.
Au participat elevii Şcolii Generale „Sfânta Ana”, secţia germană, cu dansuri şi cântece, comunitatea germană din Sântana, Ansamblul „Busuiocul” (al Căminului Cultural Sântana), formaţia de dansuri germane a Asociatiei „Banat Ja” din Arad, întreaga comunitate a Sântanei, reprezentanţii Forumului German din Sântana, Arad, Timişoara, reprezentanţii Consiliului Local din Sântana, ai caminului Altersheim, ai presei locale.
„Reuşita evenimentului se datorează în mare masură cadrelor didactice de la secţia germană a Liceul Tehnologic Sântana, domnului primar inginer Tomuţa Daniel, domnului viceprimar Cornel Gligor, domnului Martin Reinholz, ce s-au implicat personal pentru asigurarea resurselor necesare, participării generoase a sponsorilor S.C. Romgera S.A., domnul economist Mircea Goina, Combinatul Agroindustrial Olari S.R.L., Brutaria Roland din Pâncota, Comitetul de părinţi, care merită pe deplin calde multumiri si admiratia comunitatii – ne-a spus prof. Ana Honiges
Maniferstarea a contribuit la păstrarea tradiţiei minorităţii germane, păstrarea portului, a cântecelor şi dansurilor specifice fiecarei etnii din regiunea noastra, la conştientizarea copiilor şi tinerilor de valoarea tradiţilor culturale în vederea păstrării şi transmiterii lor, a constituit un prilej de a sarbatorii convietuirea in pace si armonie”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!