Lucrarea are o istorie interesantă, atâta timp cât a fost scrisă de jurnalistul român de origine maghiară, Oroszhegyi Karol. Acesta a jucat pentru AMEFA, în anii 60, așa reușind să-l cunoască pe marele Petschovsky, cei doi devenind prieteni. Cartea a scris-o în anul 1978, la exact un deceniu după ce fotbalistul simbol al ITA-ei a trecut în neființă. În presa vremii, din Ungaria și Germania, a apărut un foileton, iar povestea completă a fost publicată în anul 2000, la Arad, în limba maghiară. Acum, grație Gabrielei Meszar, lucrarea este tradusă și în limba română.
Recenzia cărții „Csala – Minunea blondă” i-a aparținut lui Florin Coita, după care a urmat citirea mesajelor venite de la autor, dar și de la fiul cel mic al lui Petschovsky.
Omul care s-a ocupat de acest eveniment, neobositul Alexandru Meszar, a făcut o trecere în timp și i-a invitat să ia cuvântul pe fostul mare arbitru Ioan Igna, fostul mare jucător al UTA-ei, Hristos Metcas (coleg de echipă cu Petschovsky, timp de 4 ani), dar și pe profesorul Dionie Piroș. Ultimul, chiar l-a cunoscut foarte bine pe Petschovsky, i-a fost prieten și i-a stat alături chiar înainte ca el să se ridice la ceruri.
Apoi, Alexandru Meszar a oferit mici atenții fotbaliștilor care au eliminat campioana Intercontinentală, Feyenoord: Jivan, Biro, Axente, Sima, dar și fiicelor lui Ladislau Broszovsky, respectiv Coco Dumitrescu. Suntem la exact 50 de ani de la marea surpriză, ITA detonând bomba în Europa, prin eliminarea olandezilor. Momentul nu a putut să scape conducerii clubului UTA, ea fiind felicitată de către Gheorghe Vaczi și Ionel Costin, care sunt responsabili la echipa de „old-boys”.
Evenimentul a avut și o ambianță sonoră, cvartetul Adagio încântând publicul prezent.
Cartea se poate cumpăra de la sediul clubului UTA, prețul fiind 40 de lei.
Trimite articolul
XFelicitări scriitorului și mulțumiri doamnei care a tradus cartea în limba română. O mențiune specială pentru cei care au organizat o lansare de carte în ,,săptămâna nebună” care precede alegerile locale.