UTA a fost, dintotdeauna, un nume care a atras. De la cei mai mari, la cei mai mici, sau invers. Ne vom ocupa, azi, de cei mai mici, care vor să devină fotbaliști și au optat pentru ca UTA să-i ducă pe cele mai înalte culmi.
Academia UTA are echipe la toate nivelurile de vârstă, iar la grupele importante, adică cele mai mari, acest an a fost unul ca nicicare altul. Juniorii de la U15, U16, U17 și U18 sunt în play-off! O performanță remarcabilă, însă chiar și așa, știm foarte bine că principalul obiectiv este acela de a produce cât mai mulți jucători pentru prima echipă.
Pentru o mai bună informare a celor care nu sunt familiarizați foarte mult cu ceea ce se întâmplă acum la Academia UTA, trebuie să spunem că la nivelul cel mai mare al juniorilor, cei de la Liga de tineret, s-a creat un oarecare vid de valoare, după ce jucători precum Stanciu (Lecce), și M. Salka (Progresul Pecica) au plecat, la fel Câmpanu, care – când să facă pasul de la Atletico la UTA – a fost acontat de Corvinul, după un periplu la Pecica.
Vin și explicațiile
Pentru o mai bună înțelegere, am stat de vorbă cu Flavius Moisa, care e responsabilul cu echipele ELITE de la Academia UTA.
„Echipa de juniori mari, cea de la Liga de Tineret, cred că și-a atins un potențial maxim. A dat jucători spre fotbalul de performanță. Să nu uităm de Raul Stanciu, care a plecat să joace în Italia, iar acum Adrian Dragoș este în angrenajul primei echipe, la fel și Alessio Calotă, care va merge să-și încerce norocul în Italia. Plus Marius Salka, care este de doi ani la liga a III-a. Cu siguranță tranziția de la juniori la seniori este una mare. Mai ales că vorbim de liga I. Dar, sunt copiii pot fi formați pentru prima echipă. Trebuie să ne uităm la ei ca la un pla de viitor, ca la o perspecivă. Momentan, cu părere de rău, niciunul nu poate face față rigorilor primei ligi, dar toate marile echipe și-au format viitoarele staruri printr-un proces de câțiva ani. Și noi, în strânsă legătură cu stafful primei echipe, am încercat să promovăm tineretul, chiar dacă – într-adevăr – putem spune că ne-am dorit mai multe minute la unele meciuri pentru tinerii din Academie. Însă trebuie să ținem cont și de situația în care se află prima echipă. Băieții mai au șase luni de plin proces de formare, iar ei trebuie să profite atunci când sunt chemați în cadrul primei echipe, la antrenamente, căci acolo vorbim de performanță. Sigur, sunt copii care mai au abilități sau au o fundație, care ne-ar da speranțe că ar putea face pasul spre fotbalul de performanță, nu neapărat la nivelul Ligii I. Aici mă refer la un Indreica, D. Rusu sau Șiclovan, în care ne-am pus speranțe. Dar și ceilalți băieți din cadrul echipei nu trebuie să uite că și cei mai talentați nu au ajuns fotbaliști, dar munca și perseverența au făcut ca să performeze în fotbal” – spune Flavius Moisa.
Aceeași problemă
Și junorii U15 s-au calificat pe ultima sută de metri, iar în play-off nu sunt printre cei care se bat la titlu. Același Flavius Moisa explică: „La U15 s-au schimbat mulți copii, care au venit din alte părți, a sosit și un antrenor nou, în persoana lui Marius Ciubăncan. Dar, am reușit să jucăm peste 60% din meciuri cu trei, patru sau chiar cinci jucători sub vârstă și cred că asta este o performanță. Dar, cu filozofia de joc a Academiei și cu accederea în play-off, care a venit – clar – pe ultima sută de metri, întregește «pokerul» calificării în play-off. E limpede, la U15 și U18 suntem participanți fără a avea pretenții la primele locuri, dar e o posibilitate de a da copiilor experiență la un nivel ridicat la fiecare meci. Iar acest lucru este un lucru motivant și solicitant”.
Echipele VIP
Și am ajuns la echipele care se vor bate la titlul național. În acest moment, UTA U16 este pe locul 2 în seria a II-a, la șase punte de FCSB, însă mai sunt 9 etape de jucat. Însă, la U17 lucrurile sunt extrem se serioase. Elevii antrenați de trioul Gaica-Mărginean-Ungur sunt în fruntea clasamentului, la cinci lungimi de Universitatea Cluj, Rapid și FSCB și șase puncte de Farul. E drept, marinarii mai au o restanță de jucat, la Ovidiu, cu Rapid. Și aici mai sunt de jucat tot 9 runde. Ce este interesant, echipa arădeană nu are îngrânere în cele 5 etape scurse până acum, plus cel mai bun golaveraj, 15-5!
Juniorii U16 și U17
Cele două echipe sunt cele mai bune din Academia UTA. Sunt în bătălia pentru titulul național. Echipa antrenată de Dinu Donca, U16, este poate cea mai nedreptățită dintre toate celelalte din Academie. Nu a fost meci în care să nu-și domine adversarul, să nu aibă ocazii imense, dar să nu câștige. Are doar o înfrângere, chiar pe terenul liderului FCSB, unde UTA merita cel puțin să nu piardă, dacă nu cumva să câștige.
„Este onorant pentru brandul și Academia UTA să avem două echipe care se bat la titlul național. Dar, pe de altă parte, din punctul meu de vedere, aceste poziții în clasament ne obligă la și mai mult. Chiar dacă nu va fi cu încununarea locului 1, cred că este motivant să fim acolo. Trebuie să ridicăm ștacheta, noi, brandul UTA, pentru că propunem și competitiv și formativ. Ce vreau să spun cu asta? Ambele grupe au dat jucători la echipele cu vârstă mai mare, U17 chiar la prima echipă, nu doar la „amicale” ci și în jocuri oficiale, de Cupă sau campionat. Și încă ceva: cu jucători mai mici ca vârstă, am ajuns să fim competitivi, să fim pe locuri onorante, să ne batem la campionat. Sigur, suntem obligați să ne uităm spre câștigarea unui trofeu. Sigur, acest lucru ajută foarte mult în dezvoltarea unui copil, dar trofeul trebuie să vină în urma unui proces de lungă durată, în care jucătorul identifică și face față fiecărei faze a jocului și poate decide în lipsă de spațiu și timp, în orice moment al jocului. Vrem să creștem adaptabilitatea copiilor de la o grupă la alta, care e tot mai mare la noi. În urma filozofiei unitare, nu ar mai trebui să fie bariere de limbaj de la un antrenor la altul ori diferențe de strategie, plan de joc etc” – spune Flavius Moisa.
L-am întrebat pe oficialul Academiei UTA și despre obiectivele celor două echipe, dacă s-a așteptat ca ele să fie printre protagoniste, atunci când a început sezonul regulat, practic la startul campionatului.
„Da, știam că cele două echipe au potențial. Obiectivul sportiv era play-offul, iar odată ajunși acolo, copii s-au adaptat și a venit performanța, cu rezultate. Majoritatea dintre ele au venit ca urmare a filozofiei de joc și a integrării tuturor jucătorilor. Au fost mai puține greșeli, erori, iar asta certifică faptul că au o înțelegere mai bună a jocului. Ambele echipe au șanse la titlu, nu doar cei de la U17. Și la U16 antrenorii sunt perseverenți, muncesc, sunt foarte preocupați, cunosc foarte bine seria”.
Jucători pentru Rednic
Juniorii U17 par – într-adevăr – cei mai buni dintre cei buni. Deja s-a auzit de Țăroi, care a jucat în meciul de Cupa României, dintre Unirea Ungheni și UTA, dar a mai fost pe bancă și în unele meciuri din campionat.
Acum, la jocul amical de săptămâna trecută. câștigat la Debrecen, UTA i-a avut în teren și pe Matei sau Hodoșan, oameni de bază în agrenajul echipei antrenate de Gaica, Mărginean și Ungur.
„U17 are echipă dar și individualități. Automat, clar, atrage atenția acest lucru și asta înseamnă că ar putea sări peste ultimul pas al procesului formativ, adică promovarea la Liga de Tineret. Asta înseamnă că pot merge mai sus. Considerăm benefic faptul că Denis Țăroi este deja în lotului lui Mircea Rednic. Doar că este implicat și face față antrenamentelor, la 16 ani, ne dă speranțe. Sigur, fiecare minut la prima echipă este un bonus pentru el. Vorbim acum de Denis Țăroi, dar cu siguranță mai sunt jucători interesanți la această grupă, care oricând pot fi apropiați de nivelul său, din toate punctele de vedere. Alexandru Gaica a adus la echipă jucători cu potențial, de mare perspectivă, iar acest lucru se vede astăzi. Se vede din fotbalul pe care îl practică, dar și nivel individual. A adunat ce a fost mai bun din Timișoara, aici vorbesc în primul rând de căpitanul Alexandru Matei, care a fost căpitan la Poli. Este onorant pentru noi, UTA este cel mai mare brand din vestul țării de ceva vreme. Trebuie să scoatem în evidență acest lucru. Și la U16 căpitanul lui „Poli” a ales UTA, e vorba de Macovei. Cei doi au adus plus valoare echipelor la care evoluează. Revenind la cei de la U17, avem copii din Alba, Hunedoara, Severin, Timișoara și împrejurimi. Au avut încredere în clubul UTA, în antrenori, iar acum rezultatele se văd” – ne mai spune Flavius Moisa.
Despre Țăroi
Se tot spune că următorul jucător de „export” al UTA-ei va fi Denis Țăroi. Iată ce ne spune Flavius Moisa, despre acest subiect. „Cred că trebuie să fim atenți la tot ce se întâmplă mai departe. E frumos spus «următorul jucător de export al UTA-ei», că va fi vândut pe bani mulți. Ne dă o iluzie, dar trebuie spus că abilitățile lui Țăroi sunt apropiate de fotbalul de performanță. Asta ne face să sperăm că el este un produs, dar acest produs trebuie să fie un proces. Dacă ne așteptăm din prima să facă diferența, cred că ne-am înțela. Produsul și procesul trebuie să fie pe un ciclu de 2-3 ani, după care vedem dacă l-am ajutat îndeajuns, dacă i-am alocat detul timp, pentru a-și atinge potențialul la nivelul abilităților sale tehnice și tactice. Cred că lui Mircea Rednic îi plac fotbaliștii din moment ce îl ține în angrenajul primei echipe. Vede în el un potențial, sperăm ca și Denis să se ridice la așteptările primei ligi. Vrem să-l vedem debutând în Liga I, să vibrăm și noi, să ne dea acea senzație că UTA este acel brand care are în ADN promovarea tinerilor din propria Academie”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!