ARAD. Un Rareș Pop și – mai nou – Cristian Mihai sunt nume care arată că Academia UTA produce. Nu-i de colo să ai doi tineri care să poată fi titulari în orice moment la prima echipă, chiar în Superligă. Dacă mai punem la socoteală că la finalul campionatului trecut UTA a fost la un pas de participarea în Youth League, avem portretul unei Academii de succes.
Am stat de vorbă cu Cristian Păcurar (foto), directorul general al Academiei UTA, despre trecut, prezent și viitor.
„A fost un sezon trecut bun, unul în care coroana cu lauri au luat-o juniorii mari, care au jucat finala campionatului. Din păcate, a fost un rezultat (n.r. 1-3, cu Universitatea Craiova) care nu ne-a dus în Youth League. Dar, nu este o mare problemă, deoarece s-au atins mai multe obiective. Sigur, să joci o finală nu este foarte simplu, de aceea spun că avem o satisfacție în acest sens. Sunt în această postură de cinci ani, în care este a doua finală pe țară, cealaltă fiind acum doi ani, cu juniorii U17. Cred că este o performanță, este rodul muncii antrenorilor, dar și al jucătorilor” – ne spune Păcurar.
Cum se vede viitorul
L-am provocat pe directorul Academiei să ne spună și ce va urma.
„Trecând la partea a doua a anului, este clar că ne-am dorit toate grupele în play-off, ceea ce – vă spun, în premieră – din sezonul viitor va deveni un obiectiv. Voiam și juniorii din Liga de Tineret acolo, dar nu s-a putut, însă au argumente pentru acest fapt. Unul din jucători a plecat la Salernitana (n.r. – Bădău ), au fost și probleme medicale cu jucători importanți, plus că am dat mulți jucători la liga a II-a. Nu au mai fost variantele foarte bune de anul trecut pentru cei trei jucători peste vârstă care puteau juca în Liga de Tineret. Per total, a fost un început de sezon bun, atât ca echipe, cât și individual, deoarece am atins obiective destul de bune pentru club, pentru oraș. Evident, ne dorim mai mult, cred că putem mai mult, însă principala țintă este formarea jucătorilor. Este foarte importantă și rodarea lor, dar în același timp e un lucru foarte greu ca stafful de la prima echipă să-i valorifice la maxim. De aceea, am mers pe ideea de promovare a lor la liga secundă, ceea ce – cred eu – este un pas foarte important. Asta, deoarece au fost ani în care i-am împrumutat la liga a III-a, iar în proporție de 99% nu s-au mai întors, nu puteau juca la prima echipă. Există doar un caz, Cristian Mihai, dar trebuie ținut cont că la Pecica avea un antrenor al Academiei UTA. De aceea, am zis să ridicăm ștacheta, am făcut-o, avem 12-13 jucători împrumutați, majoritatea din cei care au terminat junioratul în vară. Urmărim îndeaproape evoluția lor, pentru a face o evaluare atât acum, în iarnă, cât și în vară, când le expiră împrumuturile. La grupele mai mici, avem antrenori care se ocupă destul de bine de acest compartiment, încercăm să aducem antrenori tineri la Academie, să împrospătăm permanent cu lucruri noi, iar pentru asta vom dezvolta și un compartiment de selecție/dezvoltare. Nu cred că UTA l-a avut până acum. Vă spun, tot în premieră, că el se va ocupa de selectarea jucătorilor pentru grupele Academiei. Va fi ca un filtru prin care ce-i selectați vor trece până să facă pasul cel mare. Vor fi monitorizați două-trei luni, de către trei antrenori, după care se va da verdictul. Sigur, dacă vom vedea un jucător valoros în altă parte, la alt club, îl vom transfera direct, nu mai e cazul să treacă prin acest filtru. Trebuie să vă spun că acest an va fi unul care va conta în dosarul de licențiere, ne dorim ca un astfel de an să se repete. Însă, trebuie spus că nu în fiecare an sunt grupe de excepție, generații de excepție, trebuie să acceptăm situația. Noi vom încerca să le facem de excepție, vom munci în continuare, ne dorim să o facem și mai bine. Nu știm dacă vor fi sau nu performanțe, dar vă spun că vom fi foarte atenți la progresul individual al jucătorului. Despre asta este vorba, de fapt, într-o Academie”.
S-a inovat cu ajutorul „Double-Pass”
Am discutat cu Cristian Păcurar și despre ce s-a mai inovat la UTA în ultimul an.
„În primul rând, au fost aduși antrenori noi, foarte tineri. Apoi, am finalizat senzațional metodologia Academiei și nu cred că în toți acești ani la UTA a existat o metodologie, care a fost implementată de către antrenori, în funcție de zonă, tradiție și personalitatea UTA-ei în zona de vest și în România. Metodologia a fost creată împreună cu cei de la „Double-Pass”, dar în proporție de 80% de către antrenorii noștri, ceea ce este un lucru senzațional. Încercăm să ținem capul sus, să ținem trena cu noul trend și să venim cu lucruri care există și în fotbalul din Occident. Am intrat în primele 12 Academii, care au fost premiate de FRF, atât pentru proiectul „Double-Pass” cât și pentru alte rezultate pentru buna desfășurare a Academiei. Pentru sezonul viitor încercăm să aducem lucruri noi și vă promit, încă de acum, că vor existat noutăți atât în ceea ce privește procesul de antrenament, cât și dezvoltare și management” – ne-a mai declarat Păcurar.
Mulțumiri sponsorilor
Academia UTA a primit și sprijin privat, pe lângă cel al clubului, care cheltuie o căruță de bani, cum se spune, anul aceste peste 800.000 de euro. Pe această cale, Cristian Păcurar ține să vorbească despre cei care l-au ajutat.
„Vreau să le mulțumesc pentru tot sprijinul acordat în acest an tuturor celor care au fost alături de noi. Însă, în mod special lui George Țucudean, dar și celor de la Auto Group CMB”.
Trimite articolul
Xmare director domnul…ce frumos e scris articolul,,mai greu cu vorbitul