SUCEAVA. Decebal Codru Grădinariu, care a fost directorul general al clubului UTA, şi Claudiu Drăgan, fost director sportiv al echipei fanion a Aradului, vor fi judecaţi pentru dare de mită de către Tribunalul Suceava. Dosarul a fost trimis de către DNA în instanţă încă din luna mai a anului trecut. Dar, tot de atunci, cei doi arădeni au invocat o serie de excepţii, au contestat tot ce s-a putut contesta şi au încercat să scape de acuzaţii. În final, le-au fost respinse însă toate cererile, iar în toamna acestui an va începe judecata propriu-zisă. Alături de ei mai apare un inculpat, respectiv Ionuţ Gabriel Vlădulescu, cel care ar fi intermediat mita oferită de oficialii arădeni unui arbitru de fotbal. Ancheta a început în anul 2017, când mai multe personaje din fotbal, inclusiv de la UTA, au fost înştiinţate că sunt urmărite penal, după ce ar fi încercat să influenţeze prestaţia unor arbitri, dar şi a unor echipe de fotbal. Practic, au încercat să îi cumpere pe „fluieraşii” în negru, dar şi pe jucătorii altor echipe care jucau împotriva unei contracandidate a UTA la promovare.
În luna mai a anului trecut, procurorii DNA – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a “două persoane fizice, reprezentanți ai unui club de fotbal din municipiul Arad, în sarcina cărora s-a reținut comiterea mai multor infracțiuni de dare de mită, şi a unei persoane fizice, în sarcina căreia s-a reținut comiterea a două infracțiuni de complicitate la dare de mită”. Oficialii arădeni erau Decebal Codru Grădinariu şi Claudiu Drăgan.
Într-un comunicat postat de procurorii anticorupţie, se menţiona, la acel moment, faptul că “în cursul lunii mai 2017, cei doi reprezentanți ai unui club de fotbal din Arad, prin intermediul celuilalt inculpat, ar fi promis suma de 70.000 de lei jucătorilor din cadrul unei echipe de fotbal din Suceava pentru ca aceștia să câștige meciul pe care îl aveau de jucat cu o echipă de fotbal rivală (din Sfântu Gheorghe). În perioada menționată, cei doi inculpați, printr-un alt intermediar, au promis 80.000 lei sau 40.000 lei jucătorilor de la o altă echipă, din Brăila, pentru ca aceștia să câștige ori să termine la egalitate meciul pe care îl aveau de jucat cu aceeași echipă de fotbal rivală. Miza acestor demersuri era ca echipa din Arad pe care cei doi inculpați o reprezentau să promoveze în Liga 1. În același context și pentru același motiv, cei doi inculpați ar fi remis unui arbitru (martor în cauză) suma de 13.500 lei prin intermediul persoanei fizice ce a fost complice și care a fost trimisă în judecată alături de cei doi coautori”.
Cursul dosarului
După cum spuneam, dosarul a ajuns pe masa judecătorilor de la Suceava în luna mai a anului trecut. În primă fază, dosarul a fost analizat de judecătorul de cameră preliminară, care a stabilit faptul că “respinge cererile şi excepţiile formulate/invocate de inculpaţii Drăgan Claudiu şi Grădinariu Decebal Codru. Constată competenţa materială şi teritorială a Tribunalului Suceava şi legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 395/P/2017 emis la data de 7.05.2021 de P.Î.C.C.J. – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei, privind pe inculpaţii: Drăgan Claudiu, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită în concurs real; Grădinariu Decebal-Codru, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită în concurs real; Vlădulescu Ionuţ-Gabriel, trimis în judecată pentru complicitate la infracţiunea de dare de mită, în stare de recidivă postcondamnatorie, în concurs real. Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală în dosarul nr. 395/P/2017 al P.Î.C.C.J. – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei, în care s-a emis actul de sesizare a instanţei la data de 7.05.2021. Dispune începerea judecăţii cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 2028/86/2021 al Tribunalului Suceava, privind pe inculpaţii Drăgan Claudiu, Grădinariu Decebal-Codru şi Vlădulescu Ionuţ-Gabriel”.
Cei doi inculpaţi din Arad au decis, însă, să atace decizia Tribunalului Suceava la Curtea de Apel din acelaşi oraş. Într-un final, în vara acestui an, instanţa superioară a decis că “respinge ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii Drăgan Claudiu şi Grădinariu Decebal Codru împotriva încheierii din data de 17.12.2021, dosar 2028/86/2021/a1 al Tribunalului Suceava”. Aşadar, primul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 28 septembrie 2022, după încheierea vacanţei.
UTA, absolvită de vină
Clubul de fotbal UTA Arad nu este parte în proces, fiind absolvit de vină de DNA. Imediat după ce procurorii anti-corupţie au anunţat faptul că cei doi oficiali, pe atunci, ai clubului au fost trimişi în judecată, clubul a emis un comunicat de presă, însoţit de o adresă oficială de la DNA, prin care anunţă că echipa nu este vizată de anchetă. În ceea ce priveşte clubul UTA, a fost dispusă clasarea pentru infracţiunea de dare de mită.
Trimite articolul
XSă dai mită ca o echipă să piardă hai cu hai.Dar să dai mită ca o echipă să câștige…Cum adică ? Conducerea clubului respectiv ( din Suceava ) a plătit jucătorii să piardă ?
-
In dictionar termenul se numeste SABOTAJ! Daca ei au primit mita de la echipa adversa, au platit jucatorii sa piarda ca sa favorizeze echipa adversa. Eu de la firma A vin la tine la firma B si iti dau bani ca sa nu trimiti clientii la firma la care lucrez eu, fiind nemultumit de patron. Banii ii imparti angajatilor tai ca sa nu ma favorizeze pe mine.
-
Da destept mai esti shoshokare
-
Sabotaj e capul tau nu se poate numi decat prima sau bonus e o aberatie politica inventata doar in romania
-
Vai de noi, cum trecem de Nădlac, luam ceau, pai ne miram ca nu aj…. Liga campionilor 😡😡😡😡