Până la urmă, ceea ce a spus, cu jumătate de gură, preşedintele UTA-ei, Giovanni Catanzariti se adevereşte. UTA nu primea licenţa, dacă termina pe locul 3. Declara italianul că găseau cei de la FRF ceva pentru ca Aradul să nu poată ajunge în prima ligă. Este adevărat, doar că nu era cu rea credinţă decizia federalilor, ci strâns legată de situaţia „Bătrânei Doamne”, care nu îndeplinea toate criteriile de licenţiere. Unul era foarte important: datorii la bugetul de stat. Până la data de 31 martie 2012 (dată la care se lua în considerare problema datoriilor la stat), SC Fotbal Club UTA SA avea datorii la bugetul de stat în sumă de 242.937 lei, asta însemnând aproximativ 55.000 de euro. Nu sunt bani mulţi, însă dacă nu îi ai, formează o sumă imensă.
Nu înţelegem, atunci, de ce nu s-a anunţat, din timp, că degeaba UTA termină pe loc de promovare. Căci nu poate ajunge în liga I, din cauza datoriilor. Aşa era mai corect şi cinstit. A trebuit ca „Bătrâna Doamnă” să piardă câteva meciuri în mod suspect, cu Bistriţa şi Baia Mare, pentru a se îndepărta de podium. Iar „gurile rele” spun că totul a avut un scop precis: pariurile sportive. Aşadar, UTA s-a minţit singură, ştia din timp că nu poate promova, dar a ascuns acest „amănunt”. De ce? Care a fost scopul? Pentru ca apoi să se dea de înţeles că FRF ar fi avut ceva cu UTA şi îi refuza promovarea. Urât, foarte urât!
Interesant e faptul că UTA a cerut o eşalonare a datoriilor, iar Agenţia Naţională de Administrate Fiscală a anunţat că aceasta este în curs de soluţionare. Cel mai probabil, Catanzariti s-a gândit că ar putea promova în campionatul viitor, iar o eşalonare ar fi salvarea, căci datoriile se tot adună. Dacă mai spunem că de când s-a înfiinţat noua societate, pe acţiuni, nu s-a plătit niciun leu la bugetul statului, avem tabloul complet al situaţiei actuale a „Bătrânei Doamne”.
Sumele defalcate
Datoriile UTA-ei la bugetul de stat sunt următoarele: 917 lei (impozit pe profit); 14.304 (TVA); 35. 623 (impozit pe venituri salariale); 155.798 (alte impozite şi taxe); 36.295 (dobânzi penalizatoare).
Citiți principiile noastre de moderare aici!