BUCUREȘTI. Rapid și UTA, care joacă azi, de la ora 21, în Giulești, s-au mai întâlnit în principala competiţie internă de 70 de ori, fiecare şi-a trecut în cont câte 25 de victorii, iar alte 20 de partide s-au terminat la egalitate.
Palmares cu Rapid gazdă: 34 de jocuri – 16 succese Rapid – 10 remize – 8 victorii UTA.
Primul meci a avut loc pe 3 noiembrie 1946, ITA Arad – CFR Bucureşti 2-2, goluri înscrise de Bonyhadi (2), Petschowski (16), respectiv Lungu (40) şi Vekony (59). La finalul acelui sezon, arădenii aveau să-şi treacă în palmares primul titlu din istoria clubului.
În ediţia următoare, 1947-1948, cele două aveau să se afle pentru întâia oară în luptă directă pentru titlu. Câştig a avut tot gruparea din Arad, giuleştenii încheind campionatul pe poziţia a treia.
Doar 4 dintre cele 20 egaluri s-au încheiat fără gol, toate pe terenul bucureştenilor. Ultima remiză albă s-a consemnat pe 27 august 1972, antrenori Bazil Marian, respectiv Nicolae Dumitrescu.
Cele mai multe goluri s-au marcat pe 3 iunie 1962, Rapid – UTA 3-5.
Unul dintre cele mai importante succese bifate de gruparea giuleşteană a avut loc în etapa a 15-a din sezonul 1966-1967, pe 12 martie 1967, UTA – Rapid 1-2. Acea victorie a fost urmată de alte două pe teren propriu, 1-0 cu Progresul şi 1-0 cu Universitatea Craiova, rezultate care aveau să o urce pe Rapid pentru întâia oară pe prima poziţie, acolo unde va şi încheia campionatul.
Cea mai mare diferenţă de scor: 11 martie 2007, Rapid – UTA 4-0.
Cea mai recentă întâlnire directă din SuperLiga României: 20 octombrie 2023, UTA – Rapid 2-2 (R. Pop, K. Luckassen / F. Bamgboye – dublă).
Mediile de vârstă: Rapid – 26 de ani; UTA – 24 ani şi şapte luni.
Rednic și istoria
Partida va fi una specială pentru Mircea Rednic. Actualul tehnician al arădenilor a câştigat titlul cu Rapid ca jucător (1998-1999) şi ca antrenor principal (2002-2003).
„Mă gândesc la ambele titluri, dar au trecut ceva ani de atunci și asta spune multe. Iar eu am câștigat având anumite condiții, iar după ce am plecat eu Rapidul a avut condiții mult mai bune după ce am plecat eu și se poate vedea după restanțele sau litigiile pe care jucătorii le-au câștigat atunci, ce se ridicau la sume de mii de euro. În perioada aceea, eu nu cred că se depășea 200 de mii de euro fondul de salarii, iar după ce am plecat eu, chiar și antrenorul Peseiro a avut vreun un milion și rezultate nu au mai fost”, spune Rednic.
Trimite articolul
XLasa ma galgara ieftina , te pomeni ca o data cu plecarea ta , Rapidul chiar daca financiar statea mai bine , ca si tehnic si rezultate , Rapidul sa prabusit , nu ? nu te mai ,, pieptana ,, ca nu e frumos , conteaza ce faci in zilele astea , ce realizari ai acum
Am văzut că mr. Rednic este un antrenor mai mult lăudăros decât pragmatic.In teorie tot aduce jucători de națională (ba pe Vacca,ba pe Placa ,ba un nigerian etc) dar până la urmă aduce niște ,, expirați ” care în 20 de minute s-a întâlnit o dată cu mingea și atunci prin fault, Sunt zeci de fotbaliști tineri prin ligile inferioare care le-ar putea da clasă atacanților aduși de acest ,, strâmb “