A început să se vorbească, tot mai mult, despre posibila reluare a sezonului fotbalistic din România, pe data de 13 iunie. Asta, deoarece unele campionate ale lumii se pregătesc să dea drumul la meciuri, cel mai bun exemplu fiind Bundesliga, acolo unde pregătirile au început, iar la începutul lunii mai vom vedea lupta pe puncte.
Rămâne cum am stabilit
Președintele FRF, Răzvan Burleanu a explicat cum stau lucrurile în acest moment. Șeful fotbalului românesc a vorbit despre mai multe scenarii și a spus că nu ia în calcul decât ca totul să se decidă pe teren, deci rămâne cum am stabilit…
„Avem trei obiective pe care vrem să le avem în vedere. Primul este sănătate tuturor celor implicați. Al doilea e legat de sustenabilitatea financiară a cluburilor. Al treilea este dorința ca orice decizie să facă cea mai mică nedreptate pentru cele implicate. La Liga 1 mai sunt opt etape din play-off și 12 din play-out. În Liga 2 și Liga 3 mai sunt 14 etape și mai avem Cupa României și barajele de promovare în Liga 1. Acum lucrăm pe mai multe scenarii, de reluare graduală a competiției: 27 mai, 3 iunie și 13 iunie. Toate cele 53 de de competiții din România se vor amâna până la ridicarea stării de urgență. Vorbim cu Ministerul Afecerilor Interne ca să vedem dacă se ridică anumite restricții la începutul lunii mai. Dacă începem pe 27 mai, finalizăm competițiile interne pe 28 iunie.
Dacă începem pe 13 iunie înseamă că vom comunica echipele care merg în cupele europene pe 15 iulie, iar barajul pentru Liga 1 se va juca pe 1 august. Suntem într-o permanentă discuție cu LPF, AFAN, cluburi și cu Asociațiile Județene. Luând în considerare toate aspectele, spun că nu vom susține înghețarea competițiilor până nu vom epuiza toate variantele. Fotbalul trebuie să-și desemneze câștigătorul pe teren. Obiectivul este salvarea cluburilor. Doar așa ne putem asigura că vom avea aceleași locuri de muncă în viitor. Dacă e să vorbim de impactul financiar, cele mai puternice campionate, preconizează pierderi între 20 și 25 la sută dacă nu se vor relua campionatele. Asta preconizez că va fi și la Liga 1 dacă nu vom începe mai devreme de iunie. Îmi e teamă că dacă nu reluăm campionatul cel târziu în luna mai, nu mai găsim 14-16 cluburi profesioniste în primele două ligi. Impactul acestei crize poate fi dincolo de cel mai crunt coșmar. Chiar dacă unele se vor salva, vor fi afectate în următorii ani. Ăsta e scenariul cu care lucrăm acum, dacă nu reluăm competiția cel mai târziu în luna iunie. Impactul este unul uriaș” – a declarat Răzvan Burleanu.
Anularea sezonului, exclusă!
Am vorbit și cu directorul sportiv de la UTA, Claudiu Drăgan, care reprezintă UTA la Federație. Iată ce ne-a spus acesta: „Am văzut ce a spus președintele Burleanu, este evident că echipele vor suferi din punct de vedere financiar. Nu știu dacă cluburile vor ajunge chiar pe butuci, dacă nu se reia campionatul în iunie, dar sigur vor avea probleme foarte mari. În contextul actual, vor exista, sigur, nemulțumiți de cum se va finaliza campionatul. Din punctul meu de vedere, niciodată, dar niciodată, nu se poate pune problema anulării sezonului, pentru că s-au jucat peste 60% din meciuri. Am văzut că se marșează pe varianta play-offului, vom vedea ce se va întâmpla, când se va ridica starea de urgență. Am vorbit cu colegii din liga secundă, toată lumea e panicată, caută să bage jucătorii în șomaj, mulți au procedat la această variantă. Așteptăm să vedem ce se mai întâmplă la nivel de FRF, deoarace se ține permanent legătura cu Guvernul, se fac schimb de informații” – ne-a spus Claudiu Drăgan.
Peste o lună se deblochează banii
Pe de altă parte, l-am întrebat pe Claudiu Drăgan cum au primit jucătorii vestea că va exista întârziere la salariul din luna februarie. „Eu cred că au înțeles, văd și ei ce se întâmplă cu fotbalul mondial. Ce se întâmplă acum este unic după primul război mondial. Dacă e să ne uităm la liga secundă de la noi, ați văzut că echipe importante, precum Petrolul, Rapid, dar și altele, au umblat la banii jucătorilor. Noi nu am adoptat această tactică, ne vom bate să găsim resurse financiare pentru a supraviețui. Sunt convins că banii de la Primărie, cele 2.9 milioane de lei, se vor debloca după starea de urgență și lucrurile vor intra pe făgașul lor normal” – a conchis Claudiu Drăgan”.