Sezonul viitor de Superligă – acolo unde avem speranţe îndreptăţite că şi UTA se va număra printre protagoniste – vine cu o schimbare importantă. Sub ameninţarea unor sancţiuni de ordin financiar, FRF impune „regula 5-6”, conform căreia cluburile vor fi obligate să folosească minimum 5 jucători formaţi la nivel naţional pe întreaga durată a unui meci. Printre cei 5 se vor putea regăsi şi jucători români formaţi în străinătate, dar care sunt eligibili pentru echipele naţionale ale României.
Cine nu respectă această regulă îşi va lua adio de la taxa de solidaritate oferită de UEFA, dar şi de la fondurile guvernamentale, dacă acestea se vor debloca.
70.000 de euro
Plăţile de solidaritate de la UEFA se aplică tututor cluburilor din Liga I şi Liga II, care nu se califică în grupele cupelor europene şi care se situează în primele 20 de locuri în clasamentul academiilor de copii şi juniori. Academia UTA a ocupat locul 16 la ultima clasificare FRF, astfel că a încasat 70.000 de euro din taxa de solidaritate UEFA. Dacă vrea să mai beneficieze de bani de la UEFA, cei de la UTA trebuie să pună preţ mai mare pe jucătorii autohtoni. Şi cel mai la îndemână ar fi să profite de Academia care produce valori.
Presiune pe Rednic
În aceste condiţii, Mircea Rednic ar trebui să se uite înspre Academie şi să nu mai dea ignor vârfurilor şlefuite de antrenorii coordonaţi de Cristi Păcurar. Mai mult, Alexandru Meszar, omul care a pus bazele proiectului UTA îi reaminteşte lui Rednic de angajamentul luat vara trecută, la prelungirea contractului, când „Puriul” a promis că va avea în lot cel puțin 9 jucători de la Academie, iar astăzi, din păcate, sunt doar 5: Mihai, Pop, Stanciu, Iurasciuc și Kyrychenko, din care doar primii doi bifează minute. Aşa că presiunea se mută pe Rednic, care trebuie să se alinieze la politica clubului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!