ARAD. Am ajuns și la nivelul Academiei UTA, la acest final de an. Anul 2020 a fost unul prolific, am spune noi, dar am discutat cu șeful Academiei UTA, care ne-a explicat viziunea sa despre ceea ce își propune, dar am marșat și pe evoluția singurelor echipe care au avut competiție, cele din Liga Elitelor.
Sub semnul COVID-19
„Îmi plac lucrurile pozitive, dar trebuie să încep cu ceva negativ. Acest an a stat sub semnul pandemiei de coronavirus, aceasta afectând toate domeniile, nu doar sportul, iar acest lucru s-a văzut. Da, a fost un an prolific pentru noi, am avut o clasare bună în rândul Academiilor din țară, iar dacă ar fi să vorbim despre punctaj, el a fost mai mare în acest an, dar am avut o clasare mai slabă. Sistemul folosit de FRF a avantajat alte cluburi acum. Însă, la capitol pozitiv trebuie să amintim trecerea lui Cătălin Vulturar în Italia, care a însemnat și o injecție financiară pentru clubul UTA. Tehnic vorbind, am încercat să punem la punct, dar să și ducem, apoi, la maxim, antrenamentele, care trebuiau organizate după protocoale medicale care se schimbau din două în două săptămâni. E clar, nu a fost un an normal și mă bucur că acest 2020 se încheie” – ne-a spus, din capul locului, Cristi Păcurar.
Doar două echipe
Singurul campionat din România care se joacă, la nivel juvenil, e cel de la Liga Elitelor U 19 și U 17. S-a dat drumul cu greu la competiție, iar Federația a ajutat cluburile cu bani pentru testele de coronavirus, doar în cuantum de doar 25%.
„La Under 19 ne-am propus să formăm o echipă competitivă, deoarece avem o pondere de 70 % jucători mai tineri ca vârstă. Le-am dat șanse tuturor jucătorilor, însă unii nu au confirmat și vor pleca. Este mai dificil ca la această vârstă să mai faci transferuri, când ești în ultimul an de juniorat, așa că nu am urmărit neapărat rezultatele grupei. De cealaltă parte, echipa Under 17 este opusul. Acolo s-a mers bine în ultimii ani, e o grupă formată, s-au adus jucătorii de care era nevoie, pe posturile deficitare. Unii sunt destul de talentați, iar alții, într-adevăr, nu au confirmat, dar mai au șansă până la vară, după care – dacă nu reușesc să-și arate valoarea – ne vom despărți. Dar, această grupă e construită după tipicul celor de pe vremuri de la UTA. Se antrenează zi de zi, inclusiv sâmbăta sau duminica. Asta, nu pentru că alții nu s-ar antrena. Dar, la această grupă sunt mai mulți jucători buni, care au confirmat și campionatul trecut, a fost prima în clasamentul seriei vest și trebuia să joace finala campionatului, dar a venit pandemia. Avem speranțe mari de la U17, trebuie să o spunem. Îi sprijinim, din toate punctele de vedere, în limita posibilităților clubului. Cu excepția primei etape, când am pierdut cu Csikszereda, acasă, am avut un parcurs bun. Dar, e clar că mai avem multe de îmbunătățit, jocul nu a fost ce mi-am dorit nici eu, nici ei, am discutat cu stafful tehnic de acolo acest aspect. Chiar și cu un joc bun, nu foarte bun, dominăm seria. Având acești antrenori și pe fondul numărului de ședinte de pregătire, jucătorii trebuie să progreseze de la an la an, nu au cum să nu o facă. U17 are un lot echilibrat valoric, nu prea sunt titulari și rezerve, individual sunt valoroși, dar la capitolul colectiv mai trebuie lucrat. Sunt pe drumul cel bun” – susține Păcurar.
Schimbare de optică
După multe vreme, la UTA se va urmări, în special, ca jucătorii să crească și să fie promovați la prima echipă, sau să plece la formații din străinătate și numai. Asta, oarecum, în detrimentul rezultatelor. Dar, Cristi Păcurar pare destul de revoluționar și schimbă optica din ultima vreme. În plus, își dorește mai mulți tineri din orașul nostru la Academie.
„În viziunea mea, la această Academie trebuie să se dea șanse mult mai multe jucătorilor arădeni. Și voi impune acest lucru, deoarece cu jucătorul arădean trebuie să începem. Formarea unei echipe, de jos, de la baze, trebuie să se facă, exclusiv, cu jucători din Arad. Apoi, completarea trebuie făcută cu jucători de lot național sau cu jucători care pot face pasul spre echipe de seniori din țară sau străinătate, încă de la vârsta de 17 ani. Nu trebuie să uităm că suntem UTA, că suntem arădeni. Nu vreau să se înțeleagă faptul că sunt împotriva aducerii de jucători din afara județului, însă ei nu trebuie transferați pentru selecție, ci trebuie aduși acei jucători care pot ajuta echipa și care pot progresa, care pot ajunge la seniori. Nu vreau să transformăm antrenorii în selecționeri. Este adevărat, această optică ar putea știrbi din prestigiul rezultatelor, dar trebuie să plecăm de la ideea tuturor academiilor, aceea că nu fiecare generație este una de top. Sigur, nu ne comparăm cu Viitorul lui Hagi, dar am argumente, pot arăta situația din mai multe țări, unde nu toate echipele din Academie domină campionatul. Trebuie să acceptăm acest lucru. Uitați, un exemplu de la noi: echipa lui Sandu Gaica, U19, care a terminat junioratul, a fost – în vară – la turneul final, a fost în primele patru echipe ale țării. Printr-un joc bun și coeziune, s-a obținut un rezultat pe măsură. În același timp, însă, trebuie să știm să lucrăm și să avem grijă de individualități. Dacă domnul Balint vine și cere un fundaș dreapta, eu trebuie să-l am, pentru că pe el nu-l interesează rezultatele. Sigur, valoarea jucătorului vine și din rezultatele de la grupa sa, dar mă interesează ce poate acel jucător. Nu este niciun apropo în ceea ce am spus, e doar noua noastră filizofie la Academie. Să contruim, să avem jucători antrenați individual foarte bine. Sigur, pentru un antrenor sunt bune rezultatele, o știu din proprie experiență. Dar, când un antrenor își vede jucătorul ieșind cel mai bun din țară, vă spun că este de vis (n.r. – referirea e făcută la Denis Man, antrenat la copii chiar de Cristi Păcurar). Înseamnă că a lăsat ceva în urma lui. Nu mă refer doar la Denis Man, care a jucat de la 15 ani la prima echipă, acolo unde eram și eu în staff, ci și la jucători precum Costin sau Stahl, care sunt titulari în Liga I, la echipele unde evoluează. Revenind la jucătorul arădean: multă lume va spune că el nu mai există. Dar, hai să-l căutăm și să-l antrenăm! Nu doar să căutăm prin țară și să transferăm. Uitați, un exemplu în fața căruia îmi scot pălăria: nea Feri Tisza. El antrenează jucătorul la fel, indiferent că e cel mai bun, sau cel mai slab. Grupa dânsului a alimentat cu valori echipele din Liga Elitelor.
Nu există nimic pentru Balint
În final, am abordat un subiect sensibil: ce poate oferi acum Academia primei echipe. Iată răspunsul lui Cristi Păcurar: „Să fiu sincer, U19 nu-i poate oferi nimic lui Laszlo Balint în acest moment. Dar, în schimb, el se poate uita mai jos, la U17, unde sunt câțiva jucători interesanți, în frunte cu Mihai Cristian, care este component al lotului național, dar și Cristian Blaga. În acest moment, pentru a fi în anturajul primei echipe, trebuie să ai o conduită sportivă și umană impecabilă. În plus, trebuie să fii jucătorul care merge la antrenament nu doar de dragul de a pleca de acasă, pentru a face o mișcare și a reveni acasă. Consider că în acest moment nu există la U19 acest jucător, care să facă pasul în anturajul primei echipe. Fac o paranteză, aici, în dreptul lui Claudiu Negoescu. Acesta nu este produsul 100% al Academiei noastre, e doar de doi-trei ani la noi, iar Laszlo Balint a dorit să-l cheme, dar s-a accidentat, apoi nu a mai fost timp, deoarece s-au jucat meciuri din trei în trei zile și lucrurile au luat o altă turnură”.
Așadar, o altă viziune la Academia UTA, care are o bază, tocmai plecând de la faptul că nu există, acum, ce i se ofere lui Laszlo Balint.
Trimite articolul
XBuna .Eu am mai scris in comentarii despre ce se intampla la grupele de copii ale clubului, cum sunt indepartati copii din Arad, sper ca ceea ce a-ti spus in interviu sa se puna si in practica. Nu s-a castigat nimic important , doar ,, cupele pacii” , s-a mers la turnee cu echipe slabe si foarte slabe pentru a se puteu bate antrenorii cu pumnul in piept cat sunt de buni !!!. Apropo la U17 vad ca se joaca cu copii de la U16 , atunci pentru ce au fost tinuti atatia copii la hotel pe cheltuiala clubului iar cei din Arad indepartati ? Cred ca atata timp cat antrenorii nu se schimba la grupe in fiecare an sau cel mult la 2 ani ( un antrenor este doar la o grupa de varsta ) nu se v-a taia din radacina raul , asa pot si ei sa se perfectioneze pentru ca nu se fac aceleasi antrenamente , se fac in functie de grupa de varsta,
Of d-le Cristi Pacurar bine ca vezi in sfarsit greselile facute la Academia UTA cu tot soiul de juniori…multi ne fiind din Arad si costurile cu intretinerea acestora .Te ltot lauzi cu desoperirea lui D.Man pe care Jijii tot cere 14 milioane E de la Fiorentina.dar oare merita acesti euroi.??? Stirile aradene spun ca disponibilizatii PLEASCA -vesnic accidentat si Klapan nu ar vrea sa plece de la UTA ca vor si alti bani dupa chiuleala avuta,,,,,Si H.Moldovan care a fost> stana de piatraonorific>LA MULTI ANI UTISTI !
-
Poate ne ve-ti spune si sumele cheltuite cu cazarile copiilor la hotel care sunt platite si din banii nostri si cine raspunde si in ce fel pt acei bani aruncati pe geam iar unii din copii aradenilor nici nu mai vor sa auda de fotbal datorita modului in care au fost tratati de MARII ANTRENORI care au in vitrina ,,CUPELE PACII”.Cand vom auzi ca a fost dat afara un antrenor pt deciziile luate de a cheltui bani aiurea.Sunt destui fosti jucatori ai ute-i care ar merita o sansa
Să fiu sincer, U19 nu-i poate oferi nimic lui Laszlo Balint în acest moment. Domnu Pacurar faptul ca dintre acesti copi, care joaca la U19, nu puteti recomanda sa faca pasul catre echipe mare , este exclusiv vina clubului si a celor care-l conduc. Din ceea ce ati declarat mai sus in articol imi dau seama ca nu va veti asuma niciodata acest lucru. Ca sa recapitulam putin , acesti copi care joaca la U19 in marea lor majoritate sint grupa de varsta 2003 , acei copi care au jucat finala pe tara , iar dupa acea finala clubul UTA in marinimia lui , in loc sa-i bage intrun campionat mai puternic sa-i creasca, i-a bagat sa joace la grupa de juniori B . Acesti copi din pacate s-au pierdut , clubul, de fapt academia UTA i-a folosit pe acesti copi doar pentru a puncta in scorul academiilor, mai pe romaneste doar sa-i avem pe hartie ( rusine ) !
Ce blestem o fi pe clubul asta , sa aiba parte numai de oameni slabi si dubiosi in posturi de conducere ….????
UTA,de’a lungul vremii,a avut Academie de fotbal,doar că nu a fost denumită așa.Asta nu a contat, acest club,UTA,a știut să lucreze cu tinerii aspiranți la denumirea de fotbalist,fie că au fost antrenați de Alexandru Dan fie de Cristi Păcurar.Mărturie,stat succesele de dinainte și de după dec.’89.La mulți ani,UTA !