Ce vremuri! În ziua de 18 martie 2007, în etapa a XXIII-a a Ligii I, la Arad venea Dinamo București, viitoarea campioană, cu Mircea Rednic pe bancă, iar pe teren cu Lobonț, Pulhac, Șt. Radu, Ropotan, Moți, Cl. Niculescu, Dănciulescu. La UTA evolua și Cristi Todea, actualul antrenor al arădenilor. Meciul încheiat nedecis (1-1) a fost urmărit de 10.000 de spectatori, un record pentru sezonul 2006-2007 pentru stadionul UTA în ultimul deceniu. La meciurile de acasă în sezonul respectiv au asistat în total 89.500 de spectatori, o medie de 5.265 pe meci, o cifră ruptă parcă dintr-un scenariu SF. În sezonul următor, media de spectatori a mai scăzut (3.175 pe meci), iar după retrogradarea în Liga a II-a, au mai urmat două sezoane cu o medie consistentă pe meci (2.500), datorită mai mult meciurilor jucate în nocturnă, decât evoluțiilor echipei. După 2010 numărul spectatorilor utişti a scăzut până în jurul cifrei de 1.000 pe meci, ca să ajungă în 2014, în ,,era Marțean”, la recorduri negative de 50 (!) de spectatori la unele din ultimele meciuri oficiale ale acelei echipe.
Ultimul meci cu o asistență mai numeroasă pe vechiul stadion ,,Francisc Neuman” a fost un UTA-Universitatea Craiova (1 noiembrie 2013, scor 1-1) urmărit de 3.500 de spectatori. A fost un fel de ,,priveghi”, echipa lui Mititelu fiind ,,executată” de FRF peste vreo 2 luni, ca apoi și ,,Bătrâna Doamnă” să se ,,sinucidă” cu mîna lui Marțean, în primăvara lui 2014.
Puţini fani în exil
Revenirea noii echipe a UTA-ei în Liga a II-a, în 2015, a mai adunat ceva lume la meciurile de acasă, dar capacitatea limitată a arenei ,„Motorul” a făcut ca media de spectatori pe meci să fie cam 1.200, pentru ca mutarea meciurilor de acasă la Șiria să scadă această cifră la 950 în primăvara trecută, iar în toamnă, la cele 10 meciuri să asiste în total doar 4.500 de spectatori, asta şi datorită prestațiilor slabe ale echipei.
„Probabil că meciurile slabe nu ar fi adus prea mulți spectatori nici pe stadionul cel nou, dar vremurile în care trebuia să ajungi devreme la meci ca să prinzi un loc bun par a fi greu de retrăit. Mai ales că, pe noul stadion, când va fi gata în viitorul (nu prea) apropiat, vor fi condiții, scaune, acoperiș, gazon încălzit, poate vom mai avea și echipă. Dar spectatori? Nu cred că trebuie să ne batem capul cu lipsa spectatorilor de pe stadioane, căci, iată și în Liga I sunt meciuri cu 2-300 de spectatori și nu se întrebă nimeni de ce, când ,,cea mai iubită echipă din țară” adună mai puțini oameni decât aduna UTA în sezonul amintit mai sus. Vina pare a fi a televiziunilor, dar nu numai. Și în alte părți se mai televizează meciuri, dar parcă e mai multă lume în tribune… La noi echipele se mulțumesc cu banii primiți de la televiziuni, specialiștii se întrec în datul cu părerea la emisiunile de profil, se analizează faze, se judecă arbitrii pînă când apare la telefon Gigi Becali… Iar noi rămânem cu nostalgia meciurilor de pe vechea arenă, care începeau într-o atmosferă sud-americană, cu kilometri de suluri de hârtie aruncate în teren de spectatorii înghesuiți în tribune. Și cu speranţa că noul stadion se va mai umple vreodată la un joc al echipei UTA…” – spune Ladislau Torok.
Citiți principiile noastre de moderare aici!