ARAD. Am ajuns la finalul anului și în sectorul juvenil. Academia UTA a avut împărțit anul 2021, cu rezultate bune în prima parte, mai puțin bune, după aceea. Despre toate acestea și nu numai, am stat de vorbă cu directorul Academiei, Cristian Păcurar.
Bine, până în vară
După cum bine se știe,în sezonul 2020-2021,UTA Under 17 a jucat finala campionatului, cu Viitorul Constanța, pierdută pe terenul de la Mogoșoaia. Nici juniorii mari, U19, nu au avut un parcurs rău în campionat. Explică Cristian Păcurar:
„În vară am avut acea performanță cu echipa de juniori U17, dar și la U19 am avut rezultate destul de bune. La finală, nu ne-am prezentat cum trebuia, dar noi ne dorem mai mulți jucători cu calitate, care să facă pasul spre prima echipă. Performanța a fost binevenită, ea venind datorită rodului muncii antrenorilor și jucătorilor”.
Toamna, mai slabă
UTA nu a mai avut performanțele din sezon trecut la grupele care au participat în campionatul Ligii Eitelor. Acum, au fost cinci, dintre care doar una a ajuns în play-off.
„Rezultatele nu au fost cele dorite. Dar, vă argumentez câteva dintre cauze. De comun acord cu conducerea clubului și antrenorul Laszlo Balint, am decis ca jucătorii care primesc oferte să fie lăsați să facă pasul spre ligile 2 și 3. De ce? Pentru că – din punct de vedere financiar – nu ne permitem să înscriem echipă în Liga a III-a. Am lăsat deoparte rezultatele la Under 19, antrenorii și-au făcut treaba cu ceea ce au avut la dispoziție. Au fost aproape de play-off, dar – sincer – acesta nu a fost un obiectiv în care să ne punem speranțe. Noi, ne punem speranțe în jucătorii împrumutați, care sunt în permanentă monitorizare. Echipa Under 17 este singura calificată în play-off, dar aici am avut și ghinion. La generația lui nea Feri Tisza, chiar de la primul meci am avut un focar de COVID-19, care s-a extins până în ziua de azi, încă mai avem copii cu probleme. Din păcate, nici numeric nu am stat prea bine, iar rezultatele au fost cele pe care nu le-am dorit. Nu este o scuză, probabil că trebuia să avem un lot numeric și valoric mai bun. Grupa Under 16 este una în formare, Sorin Botiș și-a construit echipa de la zero, chiar și acum fiind în căutări. Am adus o serie de jucători, cine nu confirmă pleacă, vor veni alții. Vom face în așa fel încât să clădim o generație care să facă față Ligii Elitelor. Au apărut și cele două echipe la Under 15, una dintre ele fiind având o îmbunătățire a staffului. L-am adus pe Costel Bogoșel, care are experiență, dar trebuie să recunoaștem că nu avem o generație fantastică. În schimb, deși e grupă mai mică, generația 2008, cu Alexandru Gaica pe bancă, intră pe un făgaș normal, după ce am avut probleme, dar s-au reorganizat foarte bine. Suntem mulțumiți de ce se întâmplă la această echipă” – a spus Cristian Păcurar.
Celelalte grupe
Anul 2021 a fost destul de zgârcit cu grupele de copii care nu au participat la competițiile organizate de Federația Română de Fotbal.
„A fost o perioadă de pandemie, în care competițiile au fost și nu prea. De comun acord cu antrenorii, aceștia s-au descurcat cum au putut: cu meciuri oficiale sau amicale, în turnee, la toate câtegoriile de vârstă care nu au participat la Liga elitelor. Am avut o activitate plină, un volum mare de meciuri și antrenamente, însă ne-am achitat bine” – spune Cristian Păcurar.
Ideologia rămâne
Așa cum a spus și în vara acestui an, Cristian Păcurar rămâne fidel promovării jucătorilor, în dauna rezultatelor.
„Țin să readuc aminte tuturor și să reconfirm faptul că tot ceea ce se urmărește la Academia UTA, atâta timp cât sunt eu în fruntea ei, este – 100% – promovarea și dezvoltarea jucătorului. A fost o bucurie că am jucat finala pe țară, în vară, dar mai mare era bucuria să avem doi jucători, din generația respectivă, să joace la prima echipă. Ați văzut că doi tineri de la Viitorul, care au evoluat în finala cu noi, au debutat la prima echipă: e vorba de Rădăslăvescu și Sali. Grupul, duce performanța pe echipă, dar peste zece ani nu știu cine își va mai aduce aminte că am jucat finala pe țară. Poate jucătorii și antrenorii. Dar, dacă peste zece ani ai în Liga I un jucător care a evoluat în acea finală, cu siguranță îți vei aduce aminte. Acesta este scopul unei Academii, din punctul meu de vedere. Academiile trebuie să producă jucători, chiar înainte ca echipa respectivă să fie la final de ciclu. Noi, avem un plan pentru ceea ce urmează, dar nu-l pot dezvălui acum. El este, – 100% – în beneficiul Academiei, clubului, al fotbalului, până la urmă. Nu putem doar să alergăm după rezultate, după jucători aduși de afară, sau alte probleme decât cele care ar trebui să ne intereseze. Am văzut părinți pe garduri, oameni care își dau sufletul pentru copiii lor, mai ales la generațiile mici. Am tot respectul pentru ei. Dar, să nu uităm ceea ce avem de făcut. Trecerea de la grupele mici la cele mari și de la Liga Elitelor la Liga I este foarte grea, așa că noi trebuie să avenm grijă ca această trecere să fie cât mai reușită. Nu ajunge ca un jucător să joace finală pe țară pentru a ajunge în Liga I. Dar, măcar să ajungă la Liga a II-a, unde să se formeze. Vă spun că foarte mulți tineri se pierd când e vorba de trecerea de la juniorat la seniorat. Cum noi nu avem echipă la liga a III-a, ne-am organizat în așa fel încât rezultatele să nu fie pe primul plan, dar să avem grijă la dezvoltarea jucătorilor” – conchide Cristian Păcurar.
Despre Mercioiu și Mihai
L-am provocat pe Cristian Păcurar să vorbească puțin și despre cei doi jucători ai Academiei, care cochetează cu prima echipă: Mercioiu și Mihai.
„La Mihai, acomodarea cu prima echipă a fost puțin mai grea. Am stat de vorbă cu antrenorii de acolo, pasul a fost făcut mai dificil. Am zis să nu forțăm lucrurile, i-am oferit șansa să se antreneze unde se simte mai bine, iar după vreo două luni a dorit să revină la antrenamentele juniorilor și să evolueze mai mult acolo. În schimb, Mercioiu s-a acomodat destul de bine, a acumulat și câteva minute în Liga I, de fiecare dată intrarea lui pe teren fiind pozitivă. Sigur, ambii mai au de lucrat. Pentru a ușura munca antrenorilor de la prima echipă, noi, cei de la Academie, trebuie să le oferim mai multe variante, să le propunem o gamă mai largă de jucători. Nu s-a acomodat Mihai, vine altul. Deci, în permanență trebuiesc găsite noi variante” – susține Păcurar.
Trimite articolul
XIn urma cu ani de zile juniorii de la UTA erau mereu pe podium, la orice competitie concurau. Acum…doar echipa under 17 este…in play off, restul ?…JALE !. Este o clara lipsa de performanta, desi dupa cum spunea Dl Pacurar se cheltuie vreo 500 mii euro, anual. Vina o are clubul, el trebuia sa initieze partenerioate cu echipele de liga a 3 a, De vina sint antrenorii, care sint mai atenti …la cine parintii, decit la valoarea juniorilor. Asocierea cu Atletico , iata a adus aproape un dezastru. Exceptandu-l pe Miculescu,( poate si Isac) UTA nu a mai promovat in prima echipa ( la care …in primul 11…sint 9 straini),.. nici un tanar.Cei care au plecat – putini si astia-( Oroian, Costin, Stahl…joaca- bine merci- …la altii). E limpede…”pestele de la cap se strica” Trebuie o restructurare in care Atletico sa fie Atletico si UTA, UTA, Dl Pacurar nu a produs nimic de calitate,… pentru UTA, e aici pentru ca este “mana dreapta a Dlui Meszar). Prea multa lipsa de valoare la juniorii UTA-ei. Mereu UTA a scos jucatori de calitate,…a secat talentul…doar la Arad ?
-
Ai perfecta dreptate.Pana nu se limpezesc apele si UTA nu va mai fi dependenta de Atletico in cea ce priveste loturile de copii si juniori,precum si antrenorii,la UTA la nivel de juniori,nu va fi performanta.Toti jucatorii amintiti de tine, sunt de fapt “ptodusi” de Atletico,nu de UTA,la UTA doar au fost scosi la rampa.Mai adauga in lista si pe Man si Adrian Petre,pe Oaida,(chiar si Miculescu)care au fost tot “produsi” de Atletico.Si ca sa fie si mai clara situatia,la fiecare vanzare de jucator, UTA imparte suma primita,in parti egale cu Atletico.Pentru Man,s-au primit,cca 1,6 milioane de euro,din care jumatate au ajuns la Atletico,cand in mod normal,acest club,fara nici o relevanta sportiva concurentiala,trebuia sa incaseze doar indemnizatia de formare a juniorului.Si ca sa fie tacamul complet,juniorii Academiei UTA(un brand national),joaca cu juniorii de la Atletico si in doua meciuri,pierd cu 8:0,in primul si cu 7:0 in al doilea meci.Pai nu este rusinos,sa te bata Atletico,urmasul FZ Arad?Parerea mea este,ca jucatorii cu calitate,sunt dirijati spre Atletico,pentru ca la o eventuala vanzare,banii sa se imparta pe din doua si toata lumea sa fie multumita.Academia UTA,cotata asa de bine de FRF,n-a mai produs nimic in ultimii ani.Si chiar daca ar produce si ar vinde,banii s-ar imparti frateste cu Atletico.Cine a semnat acel contract intre UTA si Atletico,cu siguranta n-a dorit binele UTA-ei.
Nu este posibil ca să nu fie promovați anual minim 1 sau 2 juniori la prima echipa.Ori nu au valoare și e vina antrenorilor de la juniori ori Balint nu are curajul sa- i promoveze.Nu este normal sa ții pe banca sau în lot jucători plătiți cu mii de euro lunar gen Bustea, Ilie sau chiar Hora sau Antal și sa nu promovezi juniori.