Iar întrebarea este pusă inevitabil când lucrurile în fotbalul local nu merg bine şi mai ales când e vorba de UTA.
L-am întâlnit zilele acestea cu scopul de a-l pune în legătură cu Petre Botiş privind evenimentul fotbalistic organizat de acest , eveniment la care Ioan Pătraşcu împreună cu Dan Mănăilă vor fi ” antrenorii” stranierilor în meciurile ce se vor desfăşura pe 11 iunie.
Nu puteam evita fotbalul actual din Arad.
“Locuiesc la Mako, însă vin des prin Arad, aici administrând o societate comercială. Am 63 de ani şi sunt profesor la Şcoala de Fotbal din Mako, o şcoală ce numără 460 de copii şi 12 antrenori, reţineţi la o populaţie a localităţii de doar 20 000 de locuitori. Şcoala dispune de o infrastructură cuprinzând trei terenuri, două cu iarbă , unul sintetic, cămin cu dotări de hotel toate cu sprijin financiar european, al Primăriei şi al Federaţiei Ungare de Fotbal. Bugetul şcolii este de 100 de milioane de forinţi , circa 330 000 de euro.”
Deci… fotbalul arădean?
” Fotbalul arădean nu s-a adaptat realităţilor vieţii sociale pe care o trăim în momentul de faţă.UTA are obiective anuale de promovare, ceea ce e cumva normal la tradiţia pe care o are în spate. De aceea sacrifică bani, energie , caută rezultate imediate recrutând jucători şi antrenori străini de Arad impunându-se obiective imediate, fără nicio bază solidă.Aceste soluţii vor impiedica mereu lansarea tinerelor talente locale şi după cîte ştiu eu pepiniera UTA-ei este bogată şi bine coordonată, în favoarea unor vedete răsuflate şi retribuite substanţial”.
Şi ce aţi propune…?
“Eu nu propun nimic, imi exprim doar o părere. Este obligatoriu să se renunţe 1-2 ani la obiectivul promovării şi al rezultatelor imediate şi să se formeze un nucleu de jucători din elementele locale: oraş, judeţ, motivaţia fiind performanţa echipei şi personală şi pe planul secund cea materială. Ţinând cont de eşecurile pe care le-a avut în anii anteriori, e necesară o revizuire a strategiei clubului şi a fotbalului arădean pentru a aşeza acest sport în Arad pe nişte terenuri solide care să aibă sursă de inspiraţie performanţele UTA-ei anilor ’50, ’60 şi ’70″
Uşor de zis, însă…
” Normal, în toate aceste iniţiative e necesar sprijinul Consiliului Municipal şi al celui Judeţean, al AJF-ului şi DSJ-ului arădean. Acestea ar trebui să organizeze un forum la care să fie invitaţi toţi factorii care pot avea un rol în relansarea fotbalului arădean. Să nu neglijăm lipsa de infrastructură specială pentru fotbal, total necorespunzătoare şi insuficientă în momentul de faţă în Arad.”
Ar fi persoane care să se implice pentru a pune în practică aceste idei?
” UTA NU POATE FI NICIODATĂ REFUZATĂ” …v-am mai spus la începutul discuţiei.
Ioan Pătraşcu are 63 de ani…”Live ” arată mult mai tânăr. În perioada 1973-1979 era profesor la Clubul Sportiv Şcolar Gloria. Între anii 79 -85, oficia ca antrenor la echipele Strungul, UTA şi Rapid Arad.Din 1986 şi până în 1990 îl găsim la Lotul Naţional al juniorilor UEFA 1990 şi la Strungul, iar din 91 pleacă în Ungaria , prgătind echipe din Szarvas, Sopron, Kecskemet, Kispesthonved.
Promovează cu UTA în liga I ca şi antrenor secund, principal fiind atunci Czako I
Califică reprezentativa de juniori UEFA 91 la Campionatul European de juniori din Danemarca
Au trecut prin mâna lui jucători precum: Dorel Mutică, Ovidiu Stângă, Viorel Moldovan, Costel Gâlcă, Marius Plisca, Dorin Madoş şi alţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!