Pe măsură ce îmbătrânim, ochii devin mai predispuși la daune provocate de un stil de viață nesănătos și de un sistem imunitar hiperactiv, ceea ce duce la inundarea corpului cu celule de apărare și hormoni care afectează ochii.
Cum pot anumite vitamine să mențină ochii tineri și functionali până la o vârsta mai înaintată? În urma unui studiu s-a constatat că alimentația precară este un factor de risc major pentru degenerescența maculară legată de vârstă și cataractă.
Vestea bună este că puteți consuma alimente care conțin vitamina C, vitamina E, beta-caroten și zinc pentru a reduce semnificativ riscul de degenerescență maculară și cataractă. Sau puteți opta pentru o variantă mai simplă, cum ar fi Vedixin Max, un supliment alimentar special conceput pentru protejarea și îmbunătățirea vederii.
Cele mai importante vitamine pentru sănătatea ochilor
Vitamina A (beta caroten)
Potrivit specialiștilor, oamenii trebuie să obțină o cantitate suficientă de vitamina A pentru a preveni xeroftalmia și orbirea nocturnă.
Vitamina A este un antioxidant și s-a dovedit că previne pierderea vederii cauzată de afecțiuni degenerative, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară. În plus, studiile demonstrează că vitamina A, împreună cu alți antioxidanți, ajută la încetinirea progresiei neuropatiei (leziuni ale nervilor) – printre care neuropatia diabetică.
Luteină
Supranumită și „vitamina ochilor”, luteina este un antioxidant care protejează atât ochii, cât și pielea. Acest fitonutrient carotenoid și antiinflamator se găsește în alimente precum legumele cu frunze verzi, gălbenușurile de ou, citrice și legumele portocalii. După ce este ingerată, luteina este transportată în tot organismul, în special către două părți componente al ochilor, macula și cristalinul.
Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că administrarea zilnică de 6 miligrame de suplimente cu luteină poate reduce în medie cu 43% riscul de degenerescență maculară, demonstrând că luteina își merită din plin numele de „vitamina ochilor”.
Zeaxantina
Există peste 600 de tipuri diferite de carotenoide care se găsesc în natură, însă doar aproximativ 20 ajung în ochi pentru a susține vederea. Luteina și zeaxantina sunt cele mai importante, deoarece acestea două ajung în cele mai mari cantități în macula delicată a ochilor. La fel ca luteina, zeaxantina ajută la protejarea țesutului ochiului, a cristalinului și a maculei, ceea ce îmbunătățește vederea și previne sensibilitatea la lumină sau tulburările precum cataracta.
Vitamina C
Vitamina C este un antioxidant care nu doar luptă împotriva virusurilor care provoacă răceala – ci ajută, de asemenea, la protejarea vederii prin combaterea radicalilor liberi. În plus, ajută organismul să absoarbă mai multe minerale și nutrienți în general.
În urma unui studiu pe termen lung la care au participat 3.000 de adulți (cu vârste cuprinse între 43 și 86 de ani), s-a constatat că persoanele care au luat multivitamine cu vitamina E și vitamina C au avut un risc mai mic cu 60% de a dezvolta cataracta.
Vitamina E
Vitamina E, vitamina A și vitamina C colaborează pentru a menține celulele și țesuturile puternice și protejate de efectele inflamației. Acești antioxidanți solubili în grăsimi scad riscul de degenerescență maculară legată de vârstă. În plus, administrarea unei cantități importante de vitamina E și vitamina A concomitent s-a dovedit că ajută la vindecarea mai rapidă și îmbunătățește vederea la persoanele supuse unei intervenții chirurgicale cu laser la nivelul ochilor.
Anumite studii au descoperit că oamenii au un risc cu aproximativ 25% mai mic de a dezvolta stadii avansate de degenerescență maculară atunci când consumă zilnic cel puțin 400 de unități internaționale de vitamina E, în special atunci când sunt luate împreună cu vitamina A (sub formă de beta-caroten), vitamina C și zinc. În urma unui studiu din 2008 în care au fost implicați 35.000 de adulți s-a constatat că persoanele cu cele mai mari niveluri de luteină și vitamina E aveau un risc relativ semnificativ mai scăzut de a dezvolta cataractă decât cele cu niveluri mai mici.
Vitaminele din complexul B
Cercetătorii au studiat, de asemenea, efectele pe care le pot avea anumite vitamine din complexul B, în special vitaminele B6, B9 și B12, asupra sănătății ochilor.
Această combinație de vitamine poate reduce nivelurile de homocisteină, o proteină din organism care poate cauza inflamație și un risc crescut de a dezvolta degenerescență maculară.
În urma unui studiu clinic s-a dovedit ca administrarea de 1.000 mcg de vitamina B12 împreună cu vitaminele B6 și B9 poate reduce cu 34% riscul de a dezvolta degenerescență maculară.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma beneficiile acestor suplimente. În plus, nu este clar dacă un aport mai mare de alimente bogate în vitaminele B ar avea efecte similare.
Zinc
Studiile au descoperit că zincul în combinație cu alte vitamine ajută la protejarea retinei și la reducerea riscului de degenerescență maculară. Zincul este unul dintre cei mai importanți nutrienți care ajută la absorbția nutrienților (este implicat în peste 100 de procese metabolice), susține eliminarea adecvată a reziduurilor din organism și combate inflamația și deteriorarea celulară.
Zincul este benefic pentru țesuturile ochiului, deoarece joacă un rol esențial în diviziunea celulară adecvată și dezvoltarea celulelor, menținând circulația sănătoasă, echilibrând nivelul hormonilor care previn reacțiile autoimune și ținând sub control citokinele inflamatorii care atacă țesuturile. Corpul uman nu sintetizează zincul de care are nevoie, așa că acest nutrient trebuie obținut din surse precum peștele, carnea de animale hrănite cu iarbă, carnea de organe și nucile.
Trimite articolul
XCu mare drag. Sa va luati aportul de medicamente bogate in vitamine naturale A, G si mai nou Y