Există multe voci din zona învecinată Primăriei Arad care acuză faptul că bugetul din acest an al instituției vine în sprijinul angajaților de aici și al Poliției Locale, de pildă (există chiar acuze legate de faptul că edilul își face propria poliție pe care o răsplătește cum se cuvine pentru fidelitate), în timp ce zone care nu au intrat defel în sfera sa de interes și nu aduc capital electoral, așa cum este cazul culturii, au fost ciopârțite.
Cum se va vota, însă, rămâne de văzut, situația din consiliul local permițându-i, pare-se, edilului să fie singur, pe mai departe, la butoane. Negocierile pentru cel de al doilea fotoliu de viceprimar nu au fost încă finalizate și probabil au fost lăsate în aer tocmai pentru a putea acapara, când e nevoie, voturile tuturor, așa cum e cazul acum, cu votul pentru bugetul construit de echipa primarului Bibarț. Cum vor lupta partidele pentru bugetul Aradului și cât va conta în ecuație poziția de viceprimar vom afla, desigur, vineri, la momentul votului bugetului. Atunci se va contura, credem noi, cât se poate de clar interesul fiecărui partid. Vom afla dacă s-a jucat politic și s-au făcut alianțe pentru bunul mers al Aradului, sau doar pentru fotolii și interese.
Lupta nu va fi, oricum, una ușoară pentru actualul primar, care se pare că în chestiunea bugetului – și nu numai – nu are nici măcar susținerea liberalilor, adică a propriului partid, sau mai exact a unei părți a acestuia. Faptul nu mai este ținut la secret de către liderii PNL Arad, dacă ar fi să ne luăm, de pildă, după postarea președintelui PNL Municipiul Arad, Sergiu Bîlcea. Miercuri, deputatul a postat pe Facebook faptul că este preocupat de bugetul Aradului și că așteaptă de la colegul de partid Bibarț „o prezentare convingătoare” pentru că „îmi doresc să avem o direcţie clară, să punem în mişcare proiecte (…), să restructurăm corect personalul şi instituţiile fără să afectăm serviciile importante şi obligaţiile asumate faţă de comunitate”.
În tot acest timp, Filarmonica Arad, cea mai afectată și cea mai vocală, ca atare, instituție aflată în colimatorul primarului, erodează zi de zi imaginea de bonom a edilului. Iar voci din apropierea liberalilor spun că, în fapt, acesta este și unul dintre dezideratele fostului primar al Aradului, Gheorghe Falcă, care s-a văzut constrâns să-l impună, din varii motive, pe Călin Bibarț ca primar al orașului. Se mai spune că nimeni nu se agită în chestiunea desemnării celui de al doilea viceprimar, în condițiile în care (singur sau aproape singur la cârma Aradului) Călin Bibarț nu va fi în stare să ducă corabia (întreagă) la mal, iar electoral faptul convine tuturor, cu excepția susținătorilor actualului edil.
Dincolo de luptele politice locale, care se dau mult mai serios în sânul partidului liberal decât între PNL și celelalte partide cu drept de vot din Arad, rămân ca o tumoare pe creierul orașului soluțiile încă nedetaliate ale modului în care edilul Bibarț vrea să facă curat în Primărie, sau mai exact nu chiar în primărie, ci în zonele învecinate aparatului propriu. Zone care, în mare, privesc una dintre puținele motive de laudă ale Aradului contemporan: istoria și cultura moștenite de oraș. Cât despre viceprimar, legea spune altceva decât se întâmplă în municipiu, dar cui să-i mai pese de lege în vreme de pandemie!? Nici măcar opoziției, pe care primarul încă mai speră (poate) să o ia drept aliat.
Trimite articolul
XBibi a batut palma cu PSD -ul si UDEMREUL
Bibi daca nu ieseai primar te mancau cei de pe strand.stii tu dc .acum iti muti pilele din primarie?ai 2 sefi la un muncitor.asa e cand se ajunge calicul la putere
Opinii. Opiniile cui? Ale redactorului? Titlul rubricii trebuie schimbat. ARADON Opinii. Personale, poate… Obiectivitatea acestor “opinii”, lasă de dorit. Nu doar la acest articol, la toate articolele scrise sub titlul “Opinii”. Toate articolele au foarte multe “tușe” personale ( singulare ), iar exprimarea pe alocuri la persoana întâia – plural, dă impresia că nu doar autorul are “oareșce” opinii… De ce? Asta se vrea? Nu știu. Dar te lasă să crezi (dacă cititorul este neavizat ), că sunt opinii majoritare. Dacă citiți cu atenție și alte rubrici “Opinii”, o să observați nota personală a autorului la fiecare problemă dezbătută. Echidistanța jurnalistului nu există de fapt. Să nu mai spun de senzația de unidirecționalitate ( nu știu, parcă ar fi articole la comandă ) Deci, corectă ar fi schimbarea titlului în : ” Opinii personale”. Atât. Titlul.
-
De acord, aceasta nu e presa, nu e jurnalism. Parca e o barfa de la sedinta de partid.
Legat de senzatia de articole scrise la comanda, da in ultimul an de zile a fost cel putin un articol in care…presa a fost folosita pe post de ,,mesager”. -
Titlul este adecvat mesajului articolukui.
Opiniile pot fi ale oricui, chiar și ale redactorului șef al Aradon, Adriana Barbu. Pot fi ale echipei jurnaliștilor sau a unui grup restrâns de la Aradon. Pot fi ale oricui.
“Obiectivitatea” opiniilor lasă de dorit? Opiniile sunt întotdeauna subiective, ele reprezintă punctul de vedere al cuiva, constituie convingerea unei persoane exprimată prin cuvinte. Obiectiv este tot ceea ce există independent de voința omului.
Nu în ultimul rând, “exprimarea” nu este la persoana “întâia”, ci la persoana întâi.
Deștepților, arătați-mi O SINGURĂ localitate din România unde TOATĂ LUMEA este mulțumită pentru că a primit din bugetul local cât a cerut
Sunt pe deplin de acord cu opiniile exprimate. Daca vorbin de Filarmonica si Ceilalti, se pare ca rolurile s-au inversat . Filarmonica striga si Ceilalti canta in marea struna a primarului.
NU inteleg un aspect?
Falca inca are influenta la PRIMARIE si I.S.J Arad?
De cand pana cand, face presiuni de demitere a unor angajati din Primarie si directori de scoli?
Pe langa ca ati FURAT la greu voturile (Falca si Cionca stiu de ce), ca tot PNL-ul sa conduca orasul, cu toate ca 12 ani, ati tot distrus si distrus, NICI amu nu va satura Dumnezeu si faceti presiuni de demitere si inscaunare a unor persoane din PNL Arad?
Odata cu alegerile locale de anul trecut a inceput pentru Arad cea mai nefericita perioada din istoria de dupa 90. Primarul Bibart este de departe un om nepotrivit pentru functia publica pe care o detine. Pur si simplu nu este facut din materialul potrivit. Cu o identitate profesionala incerta si o performanta profesionala nestiuta de nimeni(inginer silvic pe la Lipova) cu o cariera politica asemnanatoare ( este cunoscut ca pupilul lui Falca, promovat pe criterii de loialitate oarba fata de el) Bibart are un caracter slab. Este indecis, lipsit de cultura politica si administrativa (si de cultura generala ), macinat de complexe de inferioritate, defensiv (intotdeauna vina e a altora), lipsit de autoritate. Bugetul municipului va fi primul din lunga serie de evenimente toxice pentru oras. Omul nepotrivit la locul nepotrivit, Bibart va fi groparul PNL/PDL in Arad. Nu ma plang. Asta e ceea ce imi doresc. As vrea ca peste patru ani (daca nu se poate mai repede) Aradul sa fie administrat de niste oameni tineri, entuziasti, cinstiti, cu viziune pentru oras, cu competeta in profesiile avute pana atunci. Astia nu sunt nici in PNL/PDL, nici in PSD
-
Si nici USR…sper ca ai omis din greseala
Gânduri mărturisite
Eleganța unui protest muzical de zilele trecute,cel al muzicienilor din Filarmomica Arad, m-a îndemnat să pun pe hîrtie gînduri,ce poate citite vor releva un adevăr : Muzica noastră nu invadează ci formează!
Oscilăm între doi poli, adevărat la distanțe apreciabile, cel al antichității când necunoscătorul în arta instrumentului era socotit necivilizat și contemporaneitate unde cunoscătorul- în arta instrumentului sau a celei vocale -este socotit prea civilizat și costisitor.
Gândul ce-l consemnez dorește să atragă atenția asupra beneficiilor educației muzicale ,beneficii prezente ,oferite ,dar mai ales câștigate indiferent de poziția avută în actul muzical, adică interpret sau auditor.Iată cîteva
-stare de bine, stare de sănătate,armonie ,din care inerent se dezvoltă starea de prietenie. Ajungem firesc la apartenența la aceleași valori .
-întălnirile repetate,concerte,repetiții,dezvoltă încredere,acceptare modelare reciprocă
-dinamica unui concert, a unor repetiții solicită disciplina, cea constient acceptată,autocontrol.Observația,atenția,memoria,chiar și sub forma celei involuntare,conduc la ințelegerea fenomenului muzical,dezvoltînd o activitate de asimilare-învățare
-limbajul artelor şi educația estetică se integrează zonei de comunicare, inducând claritate inteligenţei individului
-prezența în universul artistic, repet,indiferent de poziția de auditor sau interpret,dezvoltă nediscriminare,repect pentru sine și pentru cel aproape ,pentru orice tip de efort,fizic sau intelectual
ȘI ATUNCI ÎNTREB: TOATE ACESTE VALORI CÂȘTIGATE COSTĂ PREA MULT??
UN OM CIVILIZAT ARE PREȚ FIX?????
CÂT AVEM VOIE SĂ ȘTIM, SĂ DEZVOLTĂM ÎN NOI SAU ÎN AUDITORIUL NOSTRU ESTE CUANTIFICABIL “per capita”????????
Nu am pretenția ca de la prima citire să-mi dați dreptate domnilor decidenți asupra soartei unei instituții muzicale profesioniste a urbei noastre. Dar vă rog ,CITIȚI măcar de două ori cele scrise mai sus. Sunt adevăruri ce dăinuie de peste 2000 de ani.
Prof. Silvia Maria Demian-pensionară,de peste 48 de ani în slujba doritorilor de frumos
–
-
Foarte frumos doamna profesor. Felicitari pentru cele scrise.
-
Profesor !? Si foloseste majuscula pt. a scrie propozitii intregi !?
Poate e o agramata de la coada vacii care isi raspunde singura la comentariu.
-