Cursa electorală pentru „localele” din acest an a fost una cu start ratat. Înainte ca pandemia să cuprindă mai toate țările, partidele se pregăteau să se înfrunte în cea mai importantă luptă: alegerile pentru primari și consiliile locale, o împărțire a influențelor din fiecare cătun, sat, comună și oraș. S-au făcut chiar și lansări de candidați, s-au anunțat public programe și unii dintre aspiranții la fotoliul de edil-șef au fost „lipiți” pe fațadele blocurilor. Cu șase luni înainte de bătălia pentru Primărie, începuseră deja primele mutări în jocul electoral. Doar că planurile și strategiile au trebuit schimbate brusc și adaptate unei noi normalități. Pandemia a impus o stare de urgență și mai apoi o stare de alertă, iar acum candidații au doar trei luni pentru a decide care le va fi strategia câștigătoare.
Ce-a însemnat perioada pandemică? Pe de o parte PNL a fost nevoit să facă față unei încercări pe care nu o prognozase. Boala ce amenința societatea a venit perfid și a obligat decidenții să ia măsuri în cea mai mare parte nepopulare. Biserica, un stâlp extrem de important în orice confruntare electorală, a fost scoasă din joc, iar luptele s-au dus în cea mai mare parte pe platformele online. Care sunt pierderile electorale din bătălia cu noul virus? Posibil să se măsoare în procente și locuri de consilieri. Dar, momentan, este greu de anticipat, întrucât pandemia a dus și la o schimbare în mentalul colectiv.
Revenind la alegerile locale, dacă PNL a fost la „butoanele” decizionale, USR l-a trimis în bătălie pe medicul Wiener. O decizie care fie avea să îngroape partidul, dacă virusul se dovedea mai agresiv decât se anticipase, fie avea să îi dea un imbold. Succesul lui Adrian Wiener, ca medic, de la spitalul COVID, i-a adus fără doar și poate popularitate. Singura întrebare care se pune este dacă popularitatea lui va fi transferată înspre partid și candidatul Sergiu Vlad, sau va rămâne doar „pe persoană fizică”.
Trecând de partea cealaltă a politicii, PSD Arad a câștigat timp prin amânarea alegerilor. Cu o nouă conducere, sub Mihai Fifor, PSD a putut să se replieze și a demarat un proces de schimbare a brandului. Cu replici mai acide și un combat la adresa administrației locale, PSD se pregătește să intre cu toate armele în lupta cu liberalii.
În ceea ce privesc celelalte partide politice arădene, încă se fac „transferuri” și se discută tactici. Câțiva candidați anunțați la începutul anului își mențin intențiile de a intra în cursa electorală, iar vara asta va aduce și alte nume în bătălia pentru consilii.
Una peste alta, cu trei luni înainte de alegerile locale, partidele încearcă să capitalizeze valul emoțional lăsat în urmă de COVID, căci în toamna asta cu toții vor vrea să numere cât mai mulți „boboci” prin consilii și pe la primării.
Trimite articolul
XExista in Arad persoane care au facut ceva concret,util unui grup mai mic sau mai mare de cetateni(oameni de afaceri care au creat locuri de munca,au reabilitat drumuri si constructii,medici care au obtinut rezultate notabile in imbunatatirea starii de sanatate a aradenilor,s.a.) Strict pe promisiuni,multi nu vom mai vota.Prea a decazut Aradul ca sa mai credem in amagiri.
-
Ar trebui sa votati ca sa ii scoatem pe incompetenti si lenesi din posturile caldute. Hai la vot si sa-i expediem!
Daca si jurnalistii se vor stradui sa prezinte profesionist cele mai bune oferte pentru oras, indiferent din partea carui partid provin, nelimitandu-se la simple advertoriale electorale, poate va mai exista o sansa pt. Arad. Bineinteles ca prezentarea se poate face insotita de o analiza a rezultatelor de pana acum, pentru a scoate in evidenta credibilitatea (sau lipsa de credibilitate) a discursului.
bineinteles ca nu publicati comentariile care nu sunt in ton cu orientarea politica a organului de presa. Dar nu ar trebui sa uitati ca sunteti si dvs aradeni in primul rand, iar calitatea vietii dvs este direct afectata de regresul evident al acestui oras
O adunatura de incompetenti care nu au fost instare de nimic doar de scandal, realizarile incompetentilor: centura prin mijlocul cartierului Gai de 20 ANI, linie tramvai pana in zona industriala degeaba(este un tramvai care circula gol aiurea), canalizarea facuta prost si mult prea mica(la orice ploaie refuleaza), zona industriala sosea cu o singura banda(era loc de 2 benzi fiind in camp) si doar cu o singura iesire, Daca nu vreti sa lucrati mergeti si lasati pe altii care vor, daca veniti si va mai plangeti ca nu va lasa X si Y dati-va demisia si lasati pe altii care pot.