Întâmplarea face că în ultima perioadă îmi solicită ajutorul persoane care simt, spun și cred despre ele că nu sunt bune de nimic. În majoritatea cazurilor, despicând firele trecutului și discutând despre anii copilăriei, clienții mei ajung la concluzia că acest mesaj, de fapt, nu le aparține, că l-au auzit de la cineva, că cineva le-a insinuat asta sau i-a făcut să creadă asta despre ei. Eric Berne, părintele analizei tranzacționale, spune că până la vârsta de 7 ani copiii, în mare parte, își scriu deja povestea, scenariul vieții inspirându-se din interdicțiile, permisiunile și prescripțiile primite de la persoanele semnificative pentru ei, adică de la părinți, bunici sau alți îngrijitori. Copiii ajung să își însușească aceste mesaje și să le integreze atât de adânc în propriul Sine, încât le vor considera propriile gânduri. Ba, mai mult, ei vor face tot posibilul ca acest scenariu să fie turnat într-un veritabil film al propriei lor vieți, adică – inconștient – își vor conduce viața în direcția îndeplinirii cât mai fidele a scenariului bazat pe mesajele primite. Astfel, dacă unii părinți îi vor transmite, în mod repetat, copilului lor mesajul cum că „nu ești bun de nimic”, adică nu valorezi nimic pe lumea asta, nu vei reuși să îți îndeplinești nici măcar misiunea de a fi om, de a exista, acel copil va ajunge să nu dea doi bani pe propria persoană, să aibă o stimă de sine extrem de scăzută și un scenariu de viață necâștigător. Deși s-ar putea să ducă la îndeplinire cu succes mai multe acțiuni atât în plan educațional, cât și profesional, în sinea lui se va vedea un individ minuscul, nesemnificativ, inferior celorlalți care nu va putea să fie mulțumit de nicio realizare a sa.
De aceea vă îndemn să vă cântăriți bine cuvintele și mesajele pe care le transmiteți copiilor voștri, mai cu seamă la început de școală, dar și în general. Considerați vorbele încurajatoare și pozitive la adresa copiilor ca pe o investiție profitabilă și de lungă durată, de ale căror rezultate vă veți bucura peste mai mulți ani împreună cu adulții care v-au ieșit de sub mâini. Iar acel sentiment de mulțumire, că ați făcut tot ce v-a stat în putință să făuriți oameni care să știe să se bucure de propria existență și să se simtă bine în propria piele, valorizându-se într-un mod sănătos, va încorona misiunea voastră de părinte.
Cred cu tărie că fiecare dintre noi este bun de sau la ceva. Poate nu foarte bun, poate nu excepțional, dar bun, cu siguranță. Identificându-ne și acceptându-ne această parte bună, ne va fi mai ușor să rescriem din mers chiar și un scenariu de viață necâștigător, tranformându-l în unul câștigător.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„Vă îndemn să vă cântăriți bine cuvintele și mesajele pe care le transmiteți copiilor voștri, mai cu seamă la început de școală, dar și în general
Citiți principiile noastre de moderare aici!